Μοχλό ανάπτυξης χαρακτήρισε το περιβάλλον ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στην ΕΡΤ.
«Σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι πλέον κατανοητό ότι η ανταγωνιστικότητα, η ανάπτυξη, η εργασία και η πρόοδος της Ευρώπης, συνδέεται άρρηκτα με την αξιοποίηση των πόρων. Χωρίς την ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση των πόρων, δεν μπορούμε να έχουμε ενδογενή ανάπτυξη κι ανταγωνιστικότητα», σημείωσε ο κ. Φάμελλος.
Ειδικότερα, στην Ελλάδα, όπως είπε, «μπορούμε να στηριχθούμε σε μια μορφή οικονομίας που είχαμε παλιά στις αγροικίες, τη λεγόμενη κυκλική οικονομία, όπου τίποτα δεν πετιέται, αλλά επαναχρησιμοποιείται». Ο αναπληρωτής ΥΠΕΝ ανέφερε ότι κατά το πρόσφατο ταξίδι του στο Ισραήλ, στο πλαίσιο της τριμερούς συνάντησης Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ, επιβεβαιώθηκε ότι χρησιμοποιείται πάνω από το 80% των υγρών αποβλήτων, λόγω της ανομβρίας και της λειψυδρίας.
«Και στη χώρα μας μπορούμε να ανακυκλώνουμε τα υγρά απόβλητα και να τα επαναχρησιμοποιούμε στη γεωργία. Ή να χρησιμοποιούμε τις γεωργικές απορροές και τα νερό της βροχής για να ποτίζουμε τα πάρκα των πόλεων, υιοθετώντας τη λογική της κυκλικής οικονομίας, η οποία δεν περιορίζεται στο περιβάλλον, αλλά επεκτείνεται σε αυτό που ονομάζουμε παραγωγική ανασυγκρότηση και δίκαιη ανάπτυξη», πρόσθεσε.
Ο κ. Φάμελλος αναφέρθηκε και στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, λέγοντας ότι αυτή τη στιγμή ολοκληρώνονται κι εγκρίνονται για πρώτη φορά, ταυτόχρονα, σε όλη τη χώρα, οι νέοι περιφερειακοί σχεδιασμοί διαχείρισης απορριμμάτων. Οι σχεδιασμοί αυτοί στηρίζονται σε ένα νέο σχέδιο διαχείρισης που έχει ως βασική προτεραιότητα τον στόχο του 50% της ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης. «Τα απορρίμματα είναι ωφέλιμοι πόροι», είπε χαρακτηριστικά, «και είμαστε υποχρεωμένοι από την Ευρώπη, αλλά και από την κουλτούρα και την παράδοσή μας να ανακυκλώνουμε σε υψηλό ποσοστό».
Εξάλλου, «η ανακύκλωση και η επαναχρησιμοποίηση έχουν από τους μεγαλύτερους πολλαπλασιαστές θέσεων εργασίας, διότι επανεισάγονται υλικά στη γραμμή παραγωγής και δευτερογενώς τροφοδοτούνται και άλλοι επαγγελματικοί κλάδοι». Και επανέλαβε ότι οι 16.000 νέες θέσεις εργασίας και τα 2 δισ. ευρώ επένδυση που αντιστοιχούν στη διαχείριση των δημοτικών απορριμμάτων, είναι ο ελάχιστος αριθμός και αφορούν μόνο στις ήδη προγραμματισμένες επενδύσεις, χωρίς να συνυπολογίζεται ο πολλαπλασιαστής που η κάθε επένδυση θα δώσει στην ευρύτερη οικονομία. Με δεδομένο ότι ολοκληρώνονται οι περιφερειακοί σχεδιασμοί διαχείρισης απορριμμάτων, από την νέα χρονιά ξεκινούν οι εντάξεις των έργων, η χρηματοδότηση των οποίων υπάρχει ήδη εξασφαλισμένη, κατά σχεδόν 1 δισ. ευρώ στο ΕΣΠΑ. «Προφανώς, εξετάζουμε και τη μόχλευση ιδιωτικών πόρων, το δανεισμό, το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, την ευρωπαϊκή τράπεζα και τους ιδίους πόρους των ΟΤΑ», συμπλήρωσε ο Αν. ΥΠΕΝ.
Αναφερόμενος στην επένδυση του Ελληνικού, είπε πως, όπως συμβαίνει με όλα τα μεγάλα έργα, προηγείται ο σχεδιασμός, οι μελέτες εφαρμογής και η αδειοδότηση του έργου, τα οποία δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί και ακολουθούν την απόφαση της Βουλής. Ωστόσο, η γενική ανάπτυξη του έργου έχει τελειώσει και σημαντικό στοιχείο αποτελεί η επέκταση των ελεύθερων χώρων, των δημόσιων χώρων και του πρασίνου, χωρίς να μειωθεί ο συντελεστής της εργασίας ή να θιγεί η απόδοση του έργου και η ανάπτυξη. Συνεπώς, «και το Ελληνικό αποτελεί ένα καλό παράδειγμα, όπου μετά τη δημοπρασία και με σχεδόν έτοιμη σύμβαση, κερδίσαμε δημόσιο χώρο και επενδύσεις, με ταυτόχρονη προστασία της εργασίας και του περιβάλλοντος».
Στη συνέχεια, ο Αν. ΥΠΕΝ ερωτώμενος για το θέμα των αυθαιρέτων απάντησε πως, έως το τέλος του 2016, θα έχει ολοκληρωθεί η νομοθετική παρέμβαση για τη χωροταξία, ενώ στις αρχές του 2017 θα ακολουθήσουν άλλες δύο νομοθετικές πρωτοβουλίες που αφορούν στην ανακύκλωση και τη δόμηση. Ειδικότερα, στο επίπεδο της πολεοδομίας θα εξεταστούν ζητήματα όπως είναι η οργάνωση της δόμησης, η τράπεζα γης και το μητρώο δόμησης.
«Τα αυθαίρετα δημιουργήθηκαν αφενός διότι δεν υπήρχε οργανωμένη γη για την κατοικία και αφετέρου διότι δεν υπήρχε έλεγχος. Σε όλη την Ελλάδα ήταν πολιτική επιλογή να αφεθεί ανεξέλεγκτη η αυθαίρετη δόμηση», σημείωσε ο Σωκράτης Φάμελλος και πρόσθεσε πως θα τηρηθεί το χρονικό όριο κατασκευής που έχει ήδη τεθεί από τον ισχύοντα νόμο για την υποβολή και τακτοποίηση αυθαίρετων κατασκευών, δεν θα ανοίξει δηλαδή νέο χρονικό παράθυρο για να τακτοποιηθούν νεότερα αυθαίρετα, ενώ θα ληφθούν υπόψη τα εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια για εκείνους τους πολίτες που δεν έχουν ακόμα πληρώσει το τέλος τακτοποίησης με πρόνοια και για την α’ κατοικία. Η νομοθετική παρέμβαση για τους κανόνες δόμησης έχει ως στόχο να απαγορεύσει την αυθαιρεσία, δίνοντας οργανωμένο χώρο εντός σχεδίου πόλης και όχι να επιβραβεύσει την αυθαιρεσία.