Τα φυτοφάρμακα πίσω από την εκατόμβη νεκρών πουλιών στην Κάρλα

Υπολείμματα ουσιών από παρασιτοκτόνα φυτοφαρμάκα, εντοπίστηκαν στο πεπτικό σύστημα διαφορετικών ειδών νεκρών πτηνών από τις γενικές τοξικολογικές εξετάσεις δειγμάτων άγριας ορνιθοπανίδας που διενήργησε το Τμήμα Τοξικολογίας, Καταλοίπων και Περιβαλλοντικών Ρυπαντών του Κτηνιατρικού Κέντρου Αθηνών του ΥΠΑΑΤ, μετά την εκατόμβη νεκρών πουλιών στη λίμνη Κάρλα το περασμένο καλοκαίρι.

Τα αποτελέσματα των εξετάσεων κοινοποιήθηκαν στον Φορέα Διαχείρισης Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας-Μαυροβουνίου-Κεφαλόβρυσου-Βελεστίνου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα ευρήματα στο πεπτικό σύστημα διαφορετικών ειδών πτηνών ανιχνεύθηκαν υπολείμματα καρβαμιδικών εστέρων, ουσίες που σχετίζονται με την παρουσία παρασιτοκτόνων φυτοφαρμάκων, ενώ δεν ανιχνεύθηκε κανενός είδους άλλη τοξική ουσία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εν λόγω ουσίες βρέθηκαν σε συγκεκριμένα είδη πτεροπανίδας, που χρησιμοποιούν  το ευρύτερο αγρο-οικοσύστημα της περιοχής,  για τη διατροφή τους.

«Ο ΦΔ έχει επανειλημμένα συστήσει τόσο αρμοδίως όσο και στα πλαίσια ενημερωτικών δράσεων για τους κινδύνους που εγκυμονούν  η ανεξέλεγκτη χρήση φυτοφαρμάκων στην γεωργική περιοχή καθώς η απόθεση σχετικών συσκευασιών. Για τον λόγο αυτό έχει πραγματοποιήσει επίσης συμβολικούς καθαρισμούς για την απομάκρυνση άδειων συσκευασιών», καταλήγει η ανακοίνωση του Φορέα.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση