2o Περιβαλλοντικό Μαθητικό Συνέδριο

Τις προσδοκίες τους  για  μια βιώσιμη  πόλη  εξέφρασαν εκατοντάδες μαθητές από τη Θεσσαλονίκη  και  άλλες πόλεις της χώρας .Το δεύτερο  περιβαλλοντικό μαθητικό συνέδριο διοργανώθηκε στο  πλαίσιο του Εθνικού Θεματικού Δικτύου της Πειβαλλοντικής Εκπαίδευσης«Βιώσιμη Πόλη: Η πόλη ως πεδίο εκπαίδευσης για την αειφορία». Αποτελεί καρπό της συνεργασίας του Δήμου Θεσσαλονίκης με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε.) Ελευθερίου Κορδελιού & Βερτίσκου, 30 σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, 70 εκπαιδευτικούς και 550 μαθητές της Θεσσαλονίκης και άλλων πόλεων της Ελλάδας.

Χαιρετίζοντας τις εργασίες του συνεδρίου ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης καλωσόρισε στο χώρο του Δημαρχείου και συνεχάρη τους συμμετέχοντες δασκάλους και μαθητές για την προσπάθεια τους, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι οι σχολικές ομάδες που συμμετέχουν απέδειξαν ότι αντιλαμβάνονται την έννοια τόσο του αγροτικού όσο και του αστικού περιβάλλοντος. Επίσης ανέφερε ότι η διαχείριση του αστικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση και αρμοδιότητα του Δήμου, ωστόσο όσες παρεμβάσεις κι αν γίνουν μόνο η συμμετοχή των πολιτών μπορεί να κάνει την ποιοτική διαφορά, καθώς από την ανταπόκρισή τους εξαρτάται αν αυτές οι παρεμβάσεις θα έχουν επιτυχία και αν θα διατηρηθεί το περιβάλλον καθαρό. Επιπλέον πρόσθεσε: «Συνεχίστε τη δουλειά σας έχοντας ένα πράγμα στο μυαλό: όσο πιο πολύ σκέφτεστε ποιος θα καθαρίσει τα σκουπίδια που σκορπάμε στους δρόμους και δεν πετάμε στους κάδους, τόσο πιο καθαρή πόλη θα έχουμε».

Ο Αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής Κωνσταντίνος Ζέρβας στον χαιρετισμός που απεύθυνε στο 2ο Περιβαλλοντικό Μαθητικό Συνέδριο τόνισε μεταξύ των άλλων: «Για ακόμη μια φορά διαπιστώνω με μεγάλη χαρά ότι τα νέα παιδιά είναι περισσότερο ευαισθητοποιημένα και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στους γονείς αλλά κυρίως σε εσάς τους εκπαιδευτικούς που έχετε την δύναμη να διαμορφώνετε συνειδήσεις και να αξιοποιείτε το “μελλοντικό κεφάλαιο” που είναι οι νέοι. Γι' αυτό, θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό, το γεγονός ότι πιστέψατε και στηρίξατε αυτή την πρωτοβουλία που φέτος πραγματοποιείται σε ακόμη μεγαλύτερη κλίμακα και είμαι αισιόδοξος ότι θα καθιερωθεί ως θεσμός για την πόλη μας και για όλη την Ελλάδα» και συνέχισε : «Συγχαρητήρια σε όλους για την εξαιρετική δουλειά και ας μην ξεχνάμε ότι η αλλαγή δεν θα έρθει από την μία ημέρα στην άλλη, αλλά χρειάζεται η περιβαλλοντική συμπεριφορά να γίνει συνείδηση, τρόπος ζωής και κομμάτι του χαρακτήρα μας μέσα από το οποίο θα λειτουργούμε και θα πράττουμε καθημερινά. Εμείς οι μεγαλύτεροι πιστεύουμε σ' εσάς τους νεότερους και σας έχουμε εμπιστοσύνη ότι θα εξελιχτείτε σε ενεργούς πολίτες με σεβασμό και αγάπη για την πόλη και τους συμπολίτες σας».

Κατά τη διάρκεια του περιβαλλοντικού μαθητικού συνεδρίου – που διεξήχθη παράλληλα στις αίθουσες Δημοτικού Συμβουλίου, Πολλαπλών χρήσεων και Νερού του Δημαρχείου - οι μαθητές παρουσίασαν τις εργασίες τους οι οποίες περιελάμβαναν έρευνα, καταγραφή, ερωτήματα και δράσεις για μια βιώσιμη πόλη με επίκεντρο το σχολείο, τη γειτονιά, αλλά και την πόλης τους. Επίσης εξέδωσαν σχετικό ψήφισμα το οποίο παρέδωσαν στη Δημοτική Αρχή. Παράλληλα στον προαύλιο χώρο του Δημαρχιακού Μεγάρου παρουσιάστηκαν δρώμενα από τους μαθητές, ενώ λειτούργησε και μαθητική εικαστική έκθεση.Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με τη βράβευση των μαθητών και την απονομή αναμνηστικών. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης σε μια προσπάθεια συμμετοχής στη διάσωση των ελληνικών σπόρων, μέσα από τη δημιουργία μικρών λαχανόκηπων στα σχολεία, διέθεσε δωρεάν προς τα σχολεία σπόρους από παραδοσιακές και ντόπιες ποικιλίες λαχανικών. Το υλικό προερχόταν από την τράπεζα σπόρων του Κέντρου Γεωργικής Έρευνας Βόρειας Ελλάδας και από την Εναλλακτική Κοινότητα ΠΕΛΙΤΙ.
Στο Εθνικό Θεματικό Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Βιώσιμη Πόλη: Η πόλη ως πεδίο εκπαίδευσης για την αειφορία», το οποίο στηρίζει το Δίκτυο Ελληνικών Πράσινων Πόλεων συμμετέχουν επίσης τα Γραφεία Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής και Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!