του Νίκου Αβουκάτου
Σε λειτουργία τέθηκε ο κινητός σταθμός μέτρησης των αερίων ρύπων στον δήμο Κορδελιού - Ευόσμου για να διαπιστωθεί η χημική σύσταση των ρύπων και η πηγή της έντονης δυσοσμίας που αναδύεται από το καλοκαίρι στην περιοχή.
Όπως είπε, μιλώντας στη Greenagenda.gr, ο δήμαρχος Κορδελιού - Ευόσμου, Πέτρος Σούλας, «υλοποιώντας την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, ξεκίνησε η καταγραφή των αεριών ρύπων. Για τις επόμενες ημέρες θα καταγράφονται οι τιμές του διοξειδίου του θείου. Ο κινητός σταθμός τοποθετήθηκε στο κτήριο του πρώην δημαρχείου Κορδελιού».
«Ελπίζω τα αποτελέσματα κατά την πεντάμηνη λειτουργία του σταθμού να μας δώσουν τα αναγκαία στοιχεία για την επικινδυνότητα της χημικής σύστασης των ρύπων αλλά και την πηγή της ρύπανσης», πρόσθεσε ο κ. Σούλας.
Σύμφωνα με την μελέτη, οι υπάλληλοι της εταιρείας που ανέλαβε το έργο κάθε εβδομάδα θα τοποθετούν έναν διαφορετικό αισθητήρα που θα μετρά τις τιμές για το διοξείδιο του θείου, το υδρόθειο, την αμμωνία, το μεθάνιο, τους υδρογονάνθρακες, εκτός μεθανίου, και τους πτητικούς υδρογονάνθρακες.
«Όταν θα παρατηρείται περιστατικό έντονης δυσοσμίας θα τοποθετείται άμεσα ο αισθητήρας που χρειάζεται για τη λήψη μιας συγκεκριμένης πληροφόρησης. Ο σταθμός μέτρησης μπορεί να μετακινηθεί σε οποιοδήποτε σημείο», εξήγησε ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος σε θέματα Περιβάλλοντος Βασίλης Τσακαλίδης.
Ο σταθμός καταγράφει τις τιμές των αερίων ρύπων. Με την χρήση υπολογιστή γίνεται η μεταφορά των στοιχείων και ακολουθεί η περαιτέρω αξιολόγηση τους. Για πιο ασφαλή συμπεράσματα των μετρήσεων χρειάζεται να συγκεντρωθούν στοιχεία αρκετών μηνών.
Με δύο μετρήσεις θα εντοπίσουν τους ενόχους
Την ίδια στιγμή, όπως μεταδίδει η Voria.gr, αισιόδοξοι ότι θα μπορέσουν να εντοπίσουν την ή τις ουσίες που προκαλούν την έντονη δυσοσμία στον Εύοσμο μέσα σε ελάχιστο χρόνο και με έναν ή δυο ελέγχους είναι οι αρμόδιοι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του ΑΠΘ, με την προμήθεια του νέου μηχανήματος, που θα διαθέσουν τα ΕΛΠΕ γι' αυτό το σκοπό.
Αυτό τονίστηκε στη σημερινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που ενέκρινε την ανάληψη της δαπάνης για την υλοποίηση του ειδικού ερευνητικού προγράμματος ώστε να μετρηθούν και να προσδιοριστούν ουσίες, που ενοχοποιούνται για την έντονη δυσοσμία (μερκαπτάνες) στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης.
Η αντιπολίτευση τόνισε πως το ερευνητικό πρόγραμμα και οι μετρήσεις έχουν χρονικό ορίζοντα 18 μηνών και μέχρι τότε δε θα δοθεί λύση, επειδή θα είναι άγνωστες τόσο οι ουσίες που προκαλούν τη δυσοσμία, όσο και η πηγή τους.
Ο χημικός μηχανικός της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας, Ηρακλής Λάτσιος, όμως διευκρίνισε ότι μόλις αγοραστεί το μηχάνημα και ρυθμιστεί, μέσα σε ένα μήνα θα είναι δυνατόν ο εντοπισμός της ουσίας και της πηγής.
Ο ίδιος είπε ότι θα γίνονται δειγματοληψίες αέρα και αναλύσεις που θα οδηγήσουν στον προσδιορισμό της ουσίας και στη συνέχεια θα ξεκινήσει η διαδικασία εντοπισμού της πηγής του φαινομένου. Πάντως, πρέπει να υπάρξει και μια σειρά αποτελεσμάτων σε βάθος χρόνου, τόνισε.
Ο περιφερειακός σύμβουλος της «Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας», Γιώργος Θεοδωρόπουλος, σημείωσε ότι η ίδια η Περιφέρεια έπρεπε να αγοράσει το μηχάνημα κι όχι τα ΕΛΠΕ, όμως οι υπηρεσιακοί παράγοντες απάντησαν ότι πρόκειται για μηχάνημα εργαστηριακής κλίμακας που λειτουργεί σε ερευνητικό επίπεδο σε πανεπιστημιακά εργαστήρια και η Περιφέρεια δεν μπορεί να το λειτουργήσει.