του Νίκου Αβουκάτου
Για την επιτυχημένη συμμετοχή και δράση τους στο Διεθνές Δίκτυο Οικολογικά Σχολεία (Eco-Schools) βραβεύθηκαν 109 σχολεία όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης από όλη την Ελλάδα, στο Μουσείο Μπενάκη, στην Αθήνα.
Οι μαθητές 26 σχολείων παρουσίασαν δρώμενα και άλλα 60 εμφάνισαν τη δουλειά τους με αφίσες που παρουσιάστηκαν στον εκθεσιακό χώρο του Μουσείου, τον οποίο κυρίευσαν παιδικές φωνές, σε μια ατμόσφαιρα γεμάτη από τον ενθουσιασμό μαθητών και εκπαιδευτικών.
Τον τόνο στην εκδήλωση έδωσε η Ομάδα Τέχνης Πάροδος με τον Ηλία Πίτσικα και τους συνεργάτες του που ξεσήκωσαν τα παιδιά με το τραγούδι των Οικολογικών σχολείων αλλά και τα παιγνίδια που έκαναν κατά την διάρκεια της εκδήλωσης.
«Είναι πολύ σημαντικό την περίοδο της κρίσης μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς να κινητοποιούνται και να κάνουν δράσεις για τη μείωση των απορριμμάτων, την εξοικονόμηση ενέργειας και νερού στα πλαίσια του Διεθνούς Δικτύου Οικολογικά Σχολεία», επισήμανε ο αντιπρόεδρος της ΕΕΠΦ, Σταμάτη Σκαμπαρδώνη, με αφορμή την εκδήλωση βράβευσης των Οικολογικών Σχολείων.
Οι μαθητές, εκπρόσωποι των Περιβαλλοντικών Ομάδων παρουσίασαν τη δράση τους, μέσω δρώμενων.
«Ο ενθουσιασμός και το πάθος των συμμετεχόντων στην εκδήλωση βράβευσης των Οικολογικών Σχολείων έστειλε το μήνυμα ότι εδώ και τώρα πρέπει όλοι να αναλάβουμε δράση για την προστασία του περιβάλλοντος πριν είναι πολύ αργά», υπογράμμισε ο κ. Σκαμπαρδώνης.
Στο τέλος της εκδήλωσης τα σχολεία που συμμετείχαν επιτυχημένα για περισσότερα από δύο χρόνια στο Δίκτυο παρέλαβαν την Πράσινη Σημαία των Οικολογικών Σχολείων την οποία θα αναρτήσουν στο σχολείο τους.
Η ταυτότητα των Οικολογικών Σχολείων
Το Πρόγραμμα αποτελεί διεθνές δίκτυο, ξεκίνησε στην Ελλάδα το 1995 και απευθύνεται σε σχολεία όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων. Είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας Διά Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων με συντονιστικό φορέα τη Διεύθυνση Β'Βάθμιας Εκπαίδευσης B’Αθήνας και εθνικό χειριστή, από το 1995, την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ). Σχολεία όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν.
- Διεθνής συντονιστής του δικτύου είναι το Fee (Ίδρυμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης/Foundation for Environmental Education).
- Εθνικός χειριστής του Προγράμματος για την Ελλάδα από το 1995 είναι η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης.
- Υποστηρικτής του προγράμματος στην Ελλάδα είναι το JOHN S. FAFALIOS FOUNDATION.
Διεθνής ιστοσελίδα του προγράμματος: http://www.ecoschools.global/
Ο στόχος
Στόχος του προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση, η εκπαίδευση και η αλλαγή στάσης των μαθητών/τριών σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον, μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες στη λήψη αποφάσεων, στο σχεδιασμό και στην εφαρμογή των δράσεων, ώστε τα σχολεία να γίνουν κοινότητες αειφορικής συμβίωσης σε παιδαγωγικό αλλά και πρακτικό επίπεδο. Αυτό επιτυγχάνεται με την διαμόρφωση και την εφαρμογή του «Οικοκώδικα» (ένα σύνολο κανόνων περιβαλλοντικής συμπεριφοράς), καθώς και την εφαρμογή ενός Περιβαλλοντικού Σχεδίου Δράσης (αφορά τον περιβάλλοντα σχολικό χώρο και την μετατροπή του σε καθαρό, όμορφο, ανθρώπινο και φιλικό).
Το Πρόγραμμα «Οικολογικά Σχολεία» απευθύνεται σε ολόκληρη την σχολική κοινότητα (μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς, εργαζόμενους στις σχολικές μονάδες) και έχει σχεδιαστεί ώστε να ενθαρρύνει όλο το σχολείο να κινητοποιηθεί και να αναλάβει δράση για το περιβάλλον. Ενθαρρύνει, επίσης, την συνεργασία μεταξύ μαθητών, καθηγητών, γονέων και της τοπικής κοινωνίας για την επίτευξη αποτελεσματικότερης περιβαλλοντικής δράσης.
Η διαδικασία
Σε κάθε σχολείο συγκροτείται η Περιβαλλοντική Επιτροπή, από μαθητές και εκπαιδευτικούς, που επεξεργάζεται τα θέματα ενέργεια, απορρίμματα και νερό. (Αργότερα μπορούν να ασχοληθούν με τα θέματα: μεταφορές, υγιεινή διαβίωση, βιοποικιλότητα, καταναλωτισμός, κ.α.). Παράλληλα, φροντίζει για την υλοποίηση του «Σχεδίου Δράσης» και του «Οικοκώδικα» με τη συμμετοχή όλης της σχολικής κοινότητας.
Τέλος, για το άνοιγμα προς την τοπική κοινωνία και την ευαισθητοποίηση των πολιτών, οργανώνονται εκδηλώσεις και δράσεις σε συνεργασία και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Προσφέρεται εκπαιδευτικό υλικό για όλες τις θεματικές ενότητες του Δικτύου.
Η επιβράβευση του σχολείου
Όταν το σχολείο ολοκληρώσει το Σχέδιο Δράσης και αφού αξιολογηθεί από την Παιδαγωγική Ομάδα του Δικτύου, ονομάζεται «Οικολογικό Σχολείο» και επιβραβεύεται με την Πράσινη Σημαία του Δικτύου που φέρει το σήμα του Δικτύου. Μετά από δύο χρόνια από την βράβευσή του, επαναξιολογείται, ώστε να μπορεί να συνεχίζει να φέρνει επάξια τον τίτλο του.