«Γερμανοί» στις ψαριές των παράκτιων αλιέων στους Λειψούς

του Νίκου Αβουκάτου

Αύξηση των εισβολικών ειδών παρατηρείται στα οικοσυστήματα της ανατολικής Μεσογείου, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος με θέμα «Εκτίμηση της Αφθονίας των Εισβολικών Ειδών Ψαριών στην Παράκτια Αλιευτική Παραγωγή των Λειψών».

«Με τη διαπλάτυνση της διώρυγας Σουέζ αναμένουμε ακόμη μεγαλύτερη αύξηση τους», τόνισε, μιλώντας στη Greenagenda.gr, η Αναστασία Μήλιου, διευθύντρια έρευνας στο Ινστιτούτο.

Ο θρυλικός... «Γερμανός», μετά από αρκετές δεκαετίες, κάνει και πάλι μια νέα έντονη επανεμφάνιση στις θάλασσές μας. Πρόκειται, φυσικά, για το ψάρι Siganus sp. που προέρχεται από τον Ινδικό Ωκεανό και την Ερυθρά Θάλασσα.

Το συγκεκριμένο είδος κατεγράφη στην έρευνα του Αρχιπελάγους να απαρτίζει το 18% της συνολικής παράκτιας αλιευτικής παραγωγής στους Λειψούς.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, αυτό που χρειάζεται είναι να συνεχιστεί η προσπάθεια για να κατανοήσουμε την έκταση του προβλήματος των εισβολικών ειδών στις ελληνικές θάλασσες.

siganus2

«Λαμβάνουμε ανεκτίμητες πληροφορίες από ένα ολοένα και αυξανόμενο δίκτυο πολιτών (ψαράδες, δύτες, ιστιοπλόους κλπ), σε ένα πρότυπο δίκτυο citizens science με σκοπό να συγκεντρώσουμε τα απαραίτητα στοιχεία (καταγραφές/φωτογραφικό υλικό) παρατήρησης για την κίνηση των εισβολικών ψαριών και την επέκτασης τους στο Αιγαίο», ανέφερε η κα. Μήλιου.

Συνοπτικά, η έρευνα του Αρχιπελάγους καταγράφει την έκταση του προβλήματος που προκαλείται από τα εισβολικά είδη ψαριών, δηλαδή τα ψάρια που προέρχονται από άλλες θάλασσες, στην παράκτια αλιεία.

Ένα πρόβλημα το οποίο, σε συνδυασμό με την υπεραλίευση, συμβάλλει στην υποβάθμιση της αλιευτικής παραγωγής αλλά και στην αλλαγή της ισορροπίας των οικοσυστημάτων στις θάλασσές μας.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στα Πρακτικά του 41ου Συνεδρίου της Διεθνούς Επιτροπής για την Επιστημονική Εξερεύνηση της Μεσογείου «CIESM».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση