Πράσινες σημαίες κυματίζουν στο Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης (φωτο)

Στους ψηλούς ιστούς του Δημοτικού Σχολείου και του Γυμνασίου του Ελληνικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης κυματίζουν από την περασμένη εβδομάδα οι «Πράσινες Σημαίες» του Διεθνούς Δικτύου Οικολογικών Σχολείων.

Είναι η πιο πρόσφατη κατάκτηση των μαθητών του Σχολείου που αν και έδρασαν ξεχωριστά και για πολλούς μήνες πέτυχαν την διπλή επιβράβευση για τις περιβαλλοντικές δράσεις και τον «Οικοκώδικα» που εφάρμοσαν μέσα κι έξω από τις τάξεις τους,  υπό την καθοδήγηση των δασκάλων, της διεύθυνσης του σχολείου και την συμμετοχή των γονιών τους.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, η προσπάθεια για την απόκτηση της Πράσινης Σημαίας και του τίτλου για το Οικολογικό Σχολείο, υπήρξε κοινός στόχος τόσο του Δημοτικού όσο και του Γυμνασίου στο Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης. «Οι περιβαλλοντικές ομάδες μαθητών των δύο σχολείων εργάστηκαν ακούραστα πάνω σ ένα περιβαλλοντικό πλάνο δράσης που στόχευε στην εκπαίδευση, στην αλλαγή στάσης, στην ευαισθητοποίηση και την συμμετοχή τους σε περιβαλλοντικά και οικολογικά ζητήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία αλλά και τις περισσότερες κοινωνίες στα αναπτυγμένα κράτη», συνεχίζει η ίδια ανακοίνωση.

prasin2

Για αυτήν την επιτυχημένη συμμετοχή και δράση τους στο Διεθνές Δίκτυο Οικολογικά Σχολεία (Eco Schools), τα δύο σχολεία του Ελληνικού Κολλεγίου συμπεριελήφθησαν μεταξύ των 109 σχολείων, όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης απ όλη την Ελλάδα που βραβεύτηκαν σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες στο Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα.

Οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου του Ελληνικού Κολλεγίου υλοποίησαν (και συνεχίζουν να υλοποιούν) πρόγραμμα με έμφαση στην ανακύκλωση και στην επαναχρησιμοποίηση υλικών κι έδειξαν ότι «από τις μικρές ηλικίες χτίζεται ευκολότερα η οικολογική συνείδηση και η αγάπη για το περιβάλλον και την φύση».

Οι μικροί μαθητές παρουσίασαν την δουλειά τους με πόστερ που ανήρτησαν μαζί με άλλα  σχολεία στον εκθεσιακό χώρο του Μουσείου το οποίο είχε κατακλυστεί από τον ενθουσιασμό και τις φωνές των παιδιών ενώ οι μαθητές άλλων 26 σχολείων παρουσίασαν δρώμενα ή video με το Σχέδιο Δράσης που είχαν υλοποιήσει στο σχολείο τους, όπως έκανε και η ομάδα των μαθητών Γυμνασίου του Ελληνικού Κολλεγίου.

«Για εμάς έχει ιδιαίτερη σημασία ότι ανήκουμε πλέον σ αυτήν την μεγάλη οικογένεια των οικολογικών σχολείων», ανέφερε στην τιμητική εκδήλωση παραλαμβάνοντας την Πράσινη Σημαία, εκ μέρους της Διεύθυνσης του Ελληνικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης η κα Εμυ Φουντά και πρόσθεσε: «Το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε -πρόσθεσε- συμμετέχοντας στο Διεθνές Δίκτυο Οικολογικών Σχολείων είναι ότι μέσα από την εκπαίδευση για την προστασία του περιβάλλοντος και της αειφορίας, όλοι μαζί ενωμένοι και κινητοποιημένοι , μπορούμε να πετύχουμε κάτι καλύτερο για το περιβάλλον της Ελληνικής Φύσης και ταυτόχρονα του πλανήτη μας που αντιμετωπίζει απανωτά προβλήματα από την ρύπανση και δυσμενείς συνέπειες από την κλιματική αλλαγή».

prasin3

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης στο Μουσείο Μπενάκη, τα σχολεία που συμμετείχαν επιτυχημένα για περισσότερα από δύο χρόνια στο Δίκτυο παρέλαβαν την Πράσινη Σημαία του Οικολογικού Σχολείου» την οποία θα αναρτήσουν στο σχολείο τους. Μετά από δύο χρόνια από την βράβευσή του, το κάθε Οικολογικό σχολείο επαναξιολογείται, ώστε να μπορεί να συνεχίζει να φέρνει επάξια τον τίτλο του.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση