Στο «κόκκινο» η ατμοσφαιρική ρύπανση στη Θεσσαλονίκη

του Νίκου Αβουκάτου

Ιδιαίτερα επιβαρυμένη είναι η ατμόσφαιρα στη Θεσσαλονίκη το τελευταίο 24ωρο, λόγω της υπερβολικής αύξησης των τιμών στα αιωρούμενα μικροσωματίδια, όπως προκύπτει από τις μετρήσεις του τμήματος Περιβάλλοντος του δήμου Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Greenagenda.gr, αναμένεται να εκδοθεί ανακοίνωση από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προς τους πολιτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, κυρίως οι ευπαθείς ομάδες, και να γίνεται συνετή χρήση των συσκευών θέρμανσης.

«Λόγω του φαινομένου της θερμοκρασιακής αναστροφής που οφείλεται στις καιρικές συνθήκες, των αυξημένων αναγκών θέρμανσης και της αύξησης της κυκλοφοριακής κίνησης των οχημάτων, η κατάσταση είναι δύσκολη για τους κατοίκους», δήλωσε στη Greenagenda.gr η Βούλα Τζουμάκα, προϊσταμένη του Τμήματος Περιβαλλοντικών Δράσεων του Δήμου.

Σε όλους τους σταθμούς της πόλης (25ης Μαρτίου, Λαγκαδά, Δημαρχείου, Τούμπας, Επταπυργίου) κατεγράφησαν υπερβάσεις του ημερήσιου ορίου των 50 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο, ενώ στην οδό Εγνατία οι τιμές έφθασαν στα 110 μικρογραμμάρια, όριο το οποίο απαιτεί την επιβολή έκτακτων μέτρων. Δείτε αναλυτικά το δελτίο ελέγχου ατμοσφαιρικής ρύπανσης, πατώντας ΕΔΩ.

Αυξημένες αναμένεται να είναι οι τιμές των μικροσωματιδιών και τις επόμενες τρεις ημέρες.

Συστάσεις από ΠΚΜ

Εν τω μεταξύ, η αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης εξέδωσε ανακοίνωση συστάσεων και όχι επιβολής έκτακτων μέτρων.

Οι σταθμοί μέτρησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στο Κορδελιό και στην Εγνατία με Αγίας Σοφίας έδειξαν υπερβάσεις των ορίων έστω και οριακά (101 μg/κ.μ.) κι έτσι βγήκε η εξής προειδοποίηση:

Α. Συστάσεις σε άτομα αυξημένου κινδύνου (άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς καθώς επίσης τα παιδιά και τα άτομα άνω των 65 ετών) να αποφύγουν κάθε σωματική άσκηση − δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους. Επίσης, συνιστάται η αποφυγή παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία. Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου. Επί επιμονής συμπτωμάτων συνιστάται επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό.
Β. Συστάσεις στο γενικό πληθυσμό. Κάθε άτομο θα πρέπει να αποφύγει κάθε σωματική άσκηση ιδιαίτερα αν αισθάνεται ενόχληση στα μάτια ή εμφανίζει βήχα, ρινική συμφόρηση ή ενόχληση στο λαιμό.
Γ. Συστάσεις για αποφυγή χρήσης τζακιών, θερμαστρών στερεών καυσίμων και βιομάζας. Συστήνεται η χρήση εναλλακτικών καυσίμων και πηγών θέρμανσης έναντι της χρήσης στερεών καυσίμων και στερεής βιομάζας.
Δ. Συστάσεις για ρύθμιση του θερμοστάτη στους 18 βαθμούς Κελσίου σε περιπτώσεις ύπαρξης κεντρικού συστήματος θέρμανσης για επίτευξη αποδεκτού επιπέδου θερμικής άνεσης χωρίς υπερκατανάλωση ενέργειας.
Ε. Συστάσεις για την εφαρμογή κανόνων οικολογικής οδήγησης και συμπεριφοράς (οδήγηση με χαμηλότερη ταχύτητα, μείωση των συνεχόμενων εναλλαγών γκαζιού-φρένου, αλλαγή στο σωστό χρόνο ταχυτήτων κλπ) κατά μήκος των οδικών αξόνων αστικών περιοχών.
Επίσης, σύμφωνα με την απόφαση, απαγορεύεται η λειτουργία αποτεφρωτικών κλιβάνων και οποιαδήποτε καύση σε ανοιχτούς χώρους.

Η έναρξη της ισχύος των μέτρων ορίζεται από σήμερα Τρίτη και ώρα 14:00 έως Τετάρτη και ώρα 14:00, οπότε η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί και σε περίπτωση που απαιτηθεί, θα ανακοινωθούν νέα μέτρα.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση