Πύργος: Από σκουπιδότοπος, πυρήνας ανακύκλωσης

του Νίκου Αβουκάτου

Πριν από μερικούς μήνες, στους κεντρικούς δρόμους και τις γειτονιές του Πύργου, σχηματίζονταν βουνά από σκουπίδια. Όμως, η εικόνα αυτή άλλαξε σημαντικά και πλέον αποτελεί μια πόλη υπόδειγμα στην ανακύκλωση καθώς καταγράφεται μηνιαίως ανοδική τάση.

«Είναι ενθαρρυντικό αυτό που συμβαίνει, οι δημότες έχουν υιοθετήσει τη λογική της ανακύκλωσης. Δεν αυξάνονται μόνο οι ποσότητες των ανακυκλώσιμων υλικών, αλλά και η ποιότητα της ανακύκλωσης», επισήμανε στη Greenagenda.gr o αντιδήμαρχος Ανακύκλωσης του δήμου Πύργου, Διονύσιος Μπέλτσος.

Ο δήμος Πύργου έχει συνολικό τονάζ απορριμμάτων που κυμαίνεται μηνιαίως από 1.200 έως 1.300 τόνους. Οι 280 τόνοι είναι ανακυκλώσιμα υλικά, ποσοστό γύρω στο 27%.

Η πόλη έχει καθαρίσει και ο πολίτης βλέπει καθημερινά το αποτέλεσμα και τα οφέλη της ανακύκλωσης. Αυτό συνέβη διότι η κοινωνία του Πύργου αποφάσισε να αλλάξει σελίδα και εφαρμόζει μια επιτυχημένη προσπάθεια ολοκληρωμένης διαχείρισης, με τη βοήθεια της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης Α.Ε. (ΕΕΑΑ).

«Ο Δήμος Πύργου έχει κάνει τεράστια πρόοδο όσον αφορά την ενημέρωση και την υλοποίηση δράσεων για την ανακύκλωση. Διανέμει σακούλες ανακύκλωσης στους κατοίκους αλλά και στους παραγωγούς και εμπόρους της λαϊκής αγοράς Πύργου, προκειμένου να συμμετέχουν και εκείνοι ενεργά στην ανακύκλωση και να βοηθήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την καθαριότητα των χώρων μετά τη λήξη λειτουργίας της αγοράς», υπογράμμισε ο κ. Μπέλτσος.

Η σακούλα ανακύκλωσης αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των κατοίκων του Πύργου. Η Διεύθυνση Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του δήμου, έχει παραλάβει από την ΕΕΑΑ συνολικά 11.000 σακούλες ανακύκλωσης, ενώ περισσότερα από 5.000 φυλλάδια ανακύκλωσης διανεμήθηκαν στους δημότες για την προώθηση του προγράμματος ανακύκλωσης. Μάλιστα, η δημοτική αρχή ζήτησε επιπλέον 3.000 σακούλες.

Παράλληλα, συστηματική είναι και η ενημέρωση που γίνεται σε όλα τα σχολεία του δήμου, ενώ, σε κάθε δημόσια υπηρεσία, έχουν τοποθετηθεί μπλε κάδοι μεγάλης και μικρής χωρητικότητας.

Επιπλέον, φέτος, μικροί μαθητές από δημοτικά σχολεία της πόλης ανταποκρίθηκαν άμεσα στην πρόσκληση της δημοτικής αρχής να στολίσουν το δένδρο Χριστουγέννων του δήμου και, μαζί με τους δασκάλους και τους γονείς τους, δημιούργησαν στολίδια από ανακυκλώσιμα υλικά.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση