Πώς η ελαιοκομία μπορεί να αναχαιτίσει την κλιματική αλλαγή στην Ελλάδα

του Νίκου Αβουκάτου

Πώς επηρεάζεται το κλίμα από ένα χωράφι με ελαιόδεντρα και ποιες είναι οι βέλτιστες καλλιεργητικές πρακτικές στην ελαιοκομία ώστε να μειωθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα;

Τα βασικά αυτά ερωτήματα θα λάβουν τις απαντήσεις από το έργο οLIVE CLIMA, το οποίο εισέρχεται στο τελευταίο έτος υλοποίησής του. Το συγκεκριμένο έργο συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αφορά στην ανάπτυξη και εφαρμογή φιλικών προς το περιβάλλον καλλιεργητικών πρακτικών στην ελαιοκομία, με στόχο τη μετατροπή της, σε ένα εργαλείο αντιμετώπισης και διαχείρισης της κλιματικής αλλαγής.

Επίσης, εστιάζει σε πρακτικές που θα συμβάλουν στη μακρόχρονη αποθήκευση του διοξειδίου του άνθρακα στα δέντρα μέσω της φωτοσύνθεσης, αλλά και στο έδαφος υπό μορφή οργανικής ουσίας, ώστε να βελτιωθεί η γονιμότητα του και να περιορισθεί η χρήση χημικών λιπασμάτων.

Το οLIVE CLIMA (LIFE 11 ENV/ GR/942), είναι ένα έργο πενταετούς διάρκειας, που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2012. Όσον αφορά στην επίτευξη των στόχων του έργου και παρά το γεγονός ότι βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της υλοποίησης, τα έως τώρα αποτελέσματα, είναι ενθαρρυντικά.

«Ένας τρόπος είναι η ακαλλιέργεια, δηλαδή να μην οργώνουμε το χωράφι ώστε να μην εκλύονται τα αέρια του διοξειδίου του άνθρακα και να δεσμεύονται στο έδαφος. Σπείραμε και ζιζάνια τα όποια κρατούν περισσότερη υγρασία στο έδαφος και αυξάνουν την απορρόφηση διοξειδίου του άνθρακα», επισήμανε η Ευτυχία Κιβρακίδου, εκ μέρους της Αναπτυξιακής Ανώνυμης Εταιρείας Ο.Τ.Α. Ανατολικής Θεσσαλονίκης, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε., που είναι συντονιστής του έργου.

Και πρόσθεσε: «Αυτές οι καλλιεργητικές πρακτικές εφαρμόζονται από ελαιοπαραγωγούς στη Μεσσηνία και την Κρήτη και μάλιστα έχουν συμβάλει τόσο στο να περιορισθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, αλλά και στη μακροχρόνια αποθήκευση του διοξειδίου του άνθρακα στο έδαφος και στα φυτά».

Οι πρακτικές θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται και κατά το τελευταίο έτος του έργου, όπου θα ακολουθήσει και η τελική συλλογή και επεξεργασία όλων των αποτελεσμάτων.

Για το 2017 προγραμματίζονται τέσσερα σεμινάρια σε αγρότες, στη Βόρεια, Κεντρική και Νότια Ελλάδα, καθώς και στην Ιταλία. Τα σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν υπό την αιγίδα των ερευνητικών ινστιτούτων του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «ΔΗΜΗΤΡΑ» που συμμετέχουν στο έργο, της RodaxAgro, καθώς και του Πανεπιστημίου Βασιλικάτα της Ιταλίας. Τα σεμινάρια αποτελούν μια μοναδική ευκαιρία για τους αγρότες να εξοικειωθούν με το έργο και τις εφαρμογές του.

«Η χρήση της βιομάζας, είτε με τη μορφή οργανικού λιπάσματος υπολειμμάτων κλαδεμάτων είτε ως υποπροϊόντων κομποστοποίησης ελαιουργείων, θα επιφέρει οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη στην παραγωγή. Τα κλαδέματα των δένδρων και του υπολείμματος του ελαιοτριβείου είναι ιδανικό μείγμα για εδαφοβελτιωτικό υλικό», υπογράμμισε η κα. Κιβρακίδου.

Κατά το τελευταίο έτος του έργου, το oLIVE CLIMA διοργανώνει διεθνές συνέδριο για τη γεωργία και την κλιματική αλλαγή. Το συνέδριο, διάρκειας τριών ημερών θα πραγματοποιηθεί στα Χανιά, στο διάστημα 30/8-1/9/2017.

Οι θεματικές του συνεδρίου είναι:

1. Διαχείριση των καλλιεργειών για τον μετριασμό των συνεπειών και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

2. Διατήρηση των φυσικών πόρων.

3. Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών και τηλεπισκόπηση.

4. Περιβαλλοντική πιστοποίηση. Κεντρικοί ομιλητές θα είναι διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί (Καθηγητής Χρήστος Ξυλογιάννης, Πανεπιστήμιο της Basilicata, Ιταλία, Καθηγητής Luuk Fleskens, Soil Physics and Land Management Group, Wageningen University, Ολλανδία και School of Earth and Environment, University of Leeds, Ηνωμένο Βασίλειο, Καθηγητής Mauro Centritto, National Research Council, Ιταλία, Γεώργιος Κουμπούρης, Ινστιτούτο Ελιάς Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου, Ελλάδα). Πρόκειται για μια εξαιρετική ευκαιρία για τους ερευνητές να παρουσιάσουν τη δουλειά και την έρευνά τους, για την δικτύωση μεταξύ ερευνητών και ομάδων που ασχολούνται με το θέμα και για την ενημέρωση σχετικά με τις επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις, τις νέες πολιτικές και τα ζητήματα της αγοράς σχετικά με το θέμα.

Λεπτομερείς εκθέσεις σχετικά με τα αποτελέσματα του έργου είναι διαθέσιμα στην ειδική ενότητα της ιστοσελίδας του έργου: http://www.oliveclima.eu/draseis-paradotea-p/

Η εγγραφή στο Διεθνές Συνέδριο γίνεται μέσω της ιστοσελίδας: http://www.climate2017.eu/

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση