Ζάκυνθος: Καθαρή η πόλη, πνίγεται από τα σκουπίδια το υπόλοιπο νησί (φωτο)

του Νίκου Αβουκάτου

Αν και στη πόλη της Ζακύνθου η κατάσταση με τα σκουπίδια έχει βελτιωθεί, δεν συμβαίνει το ίδιο στο υπόλοιπο τμήμα του νησιού. Οι εικόνες που δημοσιεύει σήμερα η Greenagenda.gr αποδεικνύουν ότι οι κάτοικοι σε όλα τα χωριά αναγκάζονται να ζουν κάτω από άσχημες συνθήκες.

Οι κάδοι ξεχειλίζουν από σκουπίδια και έτσι σχηματίζονται σωροί κατά μήκος του οδικού δικτύου. Μάλιστα, πριν από λίγες ημέρες, σημειώθηκε επεισόδιο στον ΧΥΤΑ Σκοπού με κάτοικο και οδηγό απορριμματοφόρου που μετέφερε σκουπίδια. Σύμφωνα με τον δήμο Ζακύνθου, τα ξημερώματα της 30ής Δεκεμβρίου, ο κάτοικος τον απείλησε και κλείδωσε το απορριμματοφόρο μαζί με το προσωπικό μέσα στον ΧΥΤΑ!

1

Τα απορριμματοφόρα αδειάζουν μικρές ποσότητες σκουπιδιών στο κορεσμένο και παράνομο ΧΥΤΑ. Όπως προβλέπει το πρώτο στάδιο, ο ΧΥΤΑ στον Σκοπό άνοιξε για δύο μήνες, ενώ το δεύτερο στάδιο αφορά την ενδιάμεση λύση στη θέση Γαλάρος. Εκτιμάται ότι τα σκουπίδια που βρίσκονται στους δρόμους του νησιού είναι περίπου 2.000 τόνοι.

2

Ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Ζακύνθου Παναγιώτης Μυλωνάς, μιλώντας στη Greenagenda.gr, διαβεβαίωσε ότι «έως το τέλος Ιανουαρίου θα έχει εγκατασταθεί η ενοικιαζόμενη κινητή μονάδα διαχείρισης των απορριμμάτων, επομένως ο εργολάβος θα ξεκινήσει τη διαδικασία συλλογής και επεξεργασίας τους».

Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Μυλωνάς, «ακόμη δεν έχουμε καταλήξει σε ποιον από τους αδειοδοτημένους χώρους, τον Γαλάρο, τις Ορζονιές ή κάπου αλλού, θα τοποθετηθούν τα μηχανήματα».

3

Η ανακοίνωση του δημάρχου Ζακύνθου:

«Πιστοί στο προεκλογικό μας πρόγραμμα δουλέψαμε μέρα και νύχτα, έχοντας απέναντί μας τη μεγάλη οικονομική κρίση της πατρίδος μας, την έλλειψη πιστώσεων τόσο το 2015, όσο και το 2016, καθώς και την καθυστέρηση στην έναρξη υλοποίησης του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Κόντρα μας επίσης ήταν η γραφειοκρατία και οι μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Παρά την τραγική οικονομική κατάσταση του Δήμου με παλιά χρέη σε ΙΚΑ, Εφορία, δάνεια, κλπ., και την αδυναμία εκτέλεσης οποιουδήποτε έργου, λόγω έλλειψης πιστώσεων, καταφέραμε να ενταχθούμε πρώτοι στην Ελλάδα στο ΕΣΠΑ 2014-2020 για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων με προϋπολογισμό 17 εκ ευρώ, κάτι που επιβεβαιώθηκε στην τελευταία σύσκεψη που κάναμε στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Για την ενδιάμεση λύση κάναμε έναν διεθνή διαγωνισμό συνεργαζόμενοι με το Υπουργείο Ανάπτυξης και με προϋπολογισμό 2,5 εκ. ευρώ. Στην παρούσα φάση είμαστε σε συνεννόηση με το Ελεγκτικό Συνέδριο, ώστε να προχωρήσει τάχιστα η ανάδειξη εταιρείας, που θα μας νοικιάσει τα κατάλληλα μηχανήματα και τον σχετικό εξοπλισμό για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Προχωρήσαμε στη διαδικασία αποκατάστασης του ΧΥΤΑ Σκοπού και δημοσιοποιήσαμε (μέσω φωτογραφιών και βίντεο) τη βελτιωμένη κατάσταση που επικρατεί εκεί.

Δυστυχώς, ενώ υπάρχει απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, της Αποκεντρωμένης Κρατικής Διοίκησης, της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, της Αντιπεριφέρειας Ζακύνθου, του Δήμου και του ΦΟΔΣΑ για να γίνεται εναπόθεση των απορριμμάτων για 2 μήνες στον ΧΥΤΑ του Σκοπού, επειδή το νησί μας βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων, αυτή η απόφαση δεν εφαρμόζεται χωρίς να φέρουμε εμείς ευθύνη.

Τα ξημερώματα της 30ης Δεκεμβρίου (ώρα 2) κάτοικος της περιοχής δημιούργησε θερμό επεισόδιο με τον οδηγό του απορριμματοφόρου, τον απείλησε και κλείδωσε το απορριμματοφόρο μαζί με το προσωπικό μέσα στον ΧΥΤΑ.

Ο καθένας μπορεί να έχει χίλια δίκια, όμως τέτοιες απρεπείς συμπεριφορές δεν δικαιολογούνται.

Επισημαίνω πως έχουμε δεχθεί συγχαρητήρια από κατοίκους του Αργασίου και του Καλαμακίου για τις εργασίες αποκατάστασης του ΧΥΤΑ Σκοπού και προσπαθούμε καθημερινά να αποσυμφορήσουμε την πόλη και τα χωριά μας από τα σκουπίδια, μετά από προσωπική παρέμβαση του Δημάρχου και τη βοήθεια της Αντιπεριφέρειας.

Δυστυχώς, κάθε προσπάθεια κοινωνικής συναίνεσης, σύμφωνα με τις οδηγίες της κυβέρνησης, της Περιφέρειας και του Δήμου, δεν έχει κανένα αποτέλεσμα και ο ΦΟΔΣΑ αδυνατεί πλέον να εκτελέσει οποιαδήποτε αποκομιδή απορριμμάτων.

Βρισκόμαστε σε απελπιστική κατάσταση. Κινδυνεύει η δημόσια υγεία. Εμείς πράξαμε και πράττουμε το καθήκον μας.

Προσπαθήσαμε μέσα σε ελάχιστο χρόνο να αποκαταστήσουμε τις πληγές μας από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν τη Ζάκυνθο και να διαμορφώσουμε μια σωστή κατάσταση στον Σκοπό.

Το χρονοδιάγραμμα επίλυσης του προβλήματος εμείς θα το τηρήσουμε με θρησκευτική ευλάβεια.

Η δημόσια υγεία βρίσκεται σε κίνδυνο από την παρατεταμένη παραμονή των απορριμμάτων στους δρόμους και τα σπίτια.

Είμαστε κληρονόμοι των πληγών του Φαραώ. Ζούμε μια περίοδο ισχνών αγελάδων καλούμε κάθε εμπλεκόμενο (Υπουργείο Εσωτερικών, Υπουργείο Περιβάλλοντος, Αποκεντρωμένη Κρατική Διοίκηση, Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Αντιπεριφερειάρχη Ζακύνθου, τους ελεγκτές δημόσιας υγείας και τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης), όπως σε αυτή τη στιγμή της έκτακτης ανάγκης που βρίσκεται η Ζάκυνθος, να διαφυλαχθεί το υπέρτατο αγαθό που λέγεται δημόσια υγεία.

Δεν μπορούν με οποιαδήποτε δικαιολογία λίγα άτομα να θέτουν σε κίνδυνο τους Ζακυνθινούς και τα παιδιά μας.

Εύχομαι σε όλους χρόνια πολλά, με υγεία, κοινωνική αλληλεγγύη και αγάπη προς τους συνανθρώπους μας και το όμορφο νησί μας.

Το 2017 θα είναι έτος που θα επουλωθούν όλες οι πληγές που κληρονομήσαμε, με πρώτο απ´ όλα τη διαχείριση των απορριμμάτων».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση