Κύμα ψύχους στη χώρα - Ό,τι πέφτει από τα σύννεφα θα είναι χιόνι

του Νίκου Αβουκάτου

Ραγδαία επιδείνωση του καιρού σε όλη σχεδόν τη χώρα, από τις επόμενες ώρες, προβλέπουν οι μετεωρολόγοι. Επί ποδός βρίσκεται η πολιτική προστασία για να αντιμετωπίσει τα έντονα καιρικά φαινόμενα, με κύρια  χαρακτηριστικά τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, τους θυελλώδεις βοριάδες και τις, κατά τόπους πυκνές, χιονοπτώσεις.

Μιλώντας στη Greenagenda.gr, ο φυσικός - μετεωρολόγος Σταύρος Ντάφης, εξήγησε ότι «οι συνεχόμενες ψυχρές εισβολές οφείλονται στις μόνιμα υψηλές πιέσεις στη Δυτική Ευρώπη και τον Β. Ατλαντικό, αλλά αυτή τη φορά συνδυάζονται με ένα πολύ βαθύ χαμηλό στη Βαλτική το οποίο καθώς κινείται ανατολικότερα στην Ρωσία "κλωτσάει" ψυχρές αέριες μάζες της Βόρειας Ευρώπης προς Ιταλία και Βαλκάνια».

Όπως υποστηρίζει ο κ. Ντάφης, «το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού μέχρι την ερχόμενη Τρίτη δεν θα είναι τόσο οι χιονοπτώσεις, όσο οι εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες και οι θυελλώδεις βοριάδες, που θα κατεβάζουν ακόμη χαμηλότερα την αίσθηση του κρύου».

Όπως όλα δείχνουν, οι χιονοπτώσεις, από απόψε, θα ακολουθήσουν τις βροχές στη βόρεια και δυτική χώρα το βράδυ και, από αύριο Παρασκευή, σχεδόν σε όλη τη χώρα, ό,τι κατακρήμνισμα πέφτει θα είναι σε μορφή χιονιού.

«Κάποιες νιφάδες θα δουν και περιοχές που σπάνια χιονίζει, όπως Ηγουμενίτσα, Βόνιτσα, Μεσολόγγι, Σπάρτη κ. ά. αλλά χωρίς να δημιουργούν προβλήματα. Πυκνές θα είναι οι χιονοπτώσεις για ακόμη μια φορά σε Σποράδες, Εύβοια, ορεινά Κυκλάδων και Κρήτης. Η θερμοκρασία το πρωί της Κυριακής, ανάλογα με το ποσοστό νέφωσης και ταχύτητας ανέμου στα βόρεια, θα πέσει και λίγο κάτω από τους -20°C», συνέχισε ο κ. Ντάφης.

Οι θερμοκρασίες κάτω από -15°C  θα αφορούν ηπειρωτικές περιοχές σε οροπέδια, όπως για παράδειγμα την Πτολεμαΐδα, Φλώρινα και το Κ. Νευροκόπι.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση