Την καθολική διακοπή του κυνηγιού για μια εβδομάδα, λόγω των έκτακτων ακραίων καιρικών συνθηκών, αποφάσισε σήμερα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Όπως γνωστοποίησε μέσω Facebook ο αναπληρωτής υπουργός Σωκράτης Φάμελλος, σήμερα, στις 12:25, ολοκληρώθηκε ο σχετικός κύκλος υπογραφών δυο αποφάσεων του Υπουργείου Περιβάλλοντος
Η μια απόφαση οδεύει προς δημοσίευση στο ΦΕΚ, ενώ η άλλη με τη μορφή εγκυκλίου θα αποσταλεί άμεσα σε δασαρχεία και άλλους αρμοδίους φορείς.
Η ισχύς της απαγόρευσης αφορά το διάστημα από 11 Ιανουαρίου 2017 έως και 18 Ιανουαρίου 2017 και θα δημοσιευθεί άμεσα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Παράλληλα, από την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΝ (Τμήμα Διαχείρισης Άγριας Ζωής και Θήρας) εκδόθηκε εγκύκλιος προς τις κατά τόπους Διευθύνσεις Δασών και τα Δασαρχεία για άμεση έκδοση τοπικών απαγορευτικών διατάξεων.
Σύμφωνα με το υπουργείου, οι χαμηλές θερμοκρασίες, όπως και η πυκνή χιονοκάλυψη και παγοκάλυψη έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στους κατοίκους πολλών περιοχών, αλλά και σε πολλά είδη της άγριας πανίδας, με αποτέλεσμα να απειλείται η πληθυσμιακή κατάσταση πολλών σπάνιων και προστατευόμενων ειδών.
Αναζητώντας τροφή, νερό και καταφύγιο σε καταλληλότερα ενδιαιτήματα, πολλά είδη ορνιθοπανίδας έχουν καταφύγει εξαντλημένα σε υγρότοπους και χερσαίες περιοχές της νότιας Ελλάδας, όπου οι καιρικές συνθήκες είναι σχετικά καλύτερες.
Πολλά από αυτά τα είδη πουλιών προέρχονται από τη βόρεια Ευρώπη ή ακόμη και από αρκτικές περιοχές και σπανιότατα εμφανίζονται σε τόσο χαμηλά γεωγραφικά πλάτη, με αποτέλεσμα να μην είναι εύκολη η αναγνώρισή τους και η διάκρισή τους σε σχέση με τυχόν θηρεύσιμα είδη.
«Η απόφαση καθολικής απαγόρευσης της θήρας ελήφθη λαμβάνοντας υπόψη και τις πολλές διαμαρτυρίες πολιτών από όλη τη χώρα καθώς και καταγγελίες για αυξημένα περιστατικά λαθροθηρίας υπό συνθήκες που η θήρα, ούτως ή άλλως, απαγορεύεται», καταλήγει το ΥΠΕΝ.