Η βιώσιμη ανάπτυξη καλύτερη στρατηγική για την επιβίωση του πλανήτη

Συνέντευξη στο Νίκο Αβουκάτο

Η περιβαλλοντική με την οικονομική κρίση αποτελεί ένα επικίνδυνο μείγμα μέσα στο οποίο θα κληθούν οι νέοι επιστήμονες και οι νέοι επιχειρηματίες να αναπτύξουν τις δραστηριότητές τους, υποστηρίζει σε συνέντευξή του στη Greenagenda.gr ο καθηγητής Χρήστος Ζερεφός, Ακαδημαϊκός Επόπτης του Κέντρου Έρευνας Φυσικής της Ατμοσφαίρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών.

Ο κ. Ζερεφός τονίζει ότι η βιώσιμη ανάπτυξη είναι η καλύτερη στρατηγική που μπορεί να προτείνει κανείς σήμερα και μάλιστα αποτελεί σημαντική πρόκληση για το μέλλον του πλανήτη.

Επιπλέον, εμφανίζεται αισιόδοξος για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί με τη συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα (COP21).

Tο περιβάλλον στο οποίο θα δραστηριοποιηθούν οι μελλοντικές γενιές είναι ο τίτλος της ομιλίας σας σε λίγες ημέρες στη Θεσσαλονίκη με αφορμή τη βράβευση 50 καλύτερων μαθητών των φροντιστηρίων της Θεσσαλονίκης και των περιφερειακών νομών της Βόρειας Ελλάδας, που αρίστευσαν φέτος στις εισαγωγικές εξετάσεις για τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας. Ποιες οι σκέψεις και οι προβληματισμοί σας;

Η σύμπτωση της περιβαλλοντικής με την οικονομική κρίση αποτελεί ένα επικίνδυνο μείγμα μέσα στο οποίο θα κληθούν οι νέοι επιστήμονες και οι νέοι επιχειρηματίες να αναπτύξουν τις δραστηριότητές τους. Το νέο αυτό περιβαλλοντικό μείγμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών από τους νέους σήμερα επιστήμονες αλλά και στη νέα ισορροπία ανάμεσα στον άνθρωπο και τους φυσικούς του πόρους.

Μια πρώτη τοποθέτηση σας για το μέλλον του πλανήτη και πώς πρέπει οι νέοι να δράσουν ώστε να χαράξουν μια νέα πορεία.

Το μέλλον του πλανήτη το φτιάχνουμε εμείς οι ίδιοι. Εναπόκειται στα χέρια της νέας γενιάς να μην κάνει τα ίδια λάθη που έκαναν οι προηγούμενες γενιές. Από τα λάθη αυτά η ανθρωπότητα έμαθε ότι η Φύση έχει πεπερασμένους μηχανισμούς άμυνας και εναπόκειται σε μας που χρησιμοποιούμε τους φυσικούς πόρους να φροντίζουμε τη βιωσιμότητά του. Η βιώσιμη ανάπτυξη είναι η καλύτερη στρατηγική που μπορεί να προτείνει κανείς σήμερα.

Πώς θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις σοβαρές προκλήσεις των περιβαλλοντικών θεμάτων, όπως το φαινόμενο του θερμοκηπίου;

Γνωρίζοντας τις επιπτώσεις, δηλαδή γνωρίζοντας ότι θα έχουμε συχνότερα ακραία καιρικά φαινόμενα και εναλλαγές ξηρασίας με πλημμύρες, θα πρέπει οι κάτοικοι να προσαρμοστούν ανάλογα. Η γνώση σε αυτά τα θέματα είναι το μόνο όπλο που έχει η ανθρωπότητα σήμερα.

Έναν χρόνο μετά τη συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα πόσο αισιόδοξος είστε για την επίτευξη των στόχων; Έχουν γίνει βήματα προόδου;

Είμαι αισιόδοξος και έχουν γίνει σοβαρά βήματα προόδου. Ήδη πολλές χώρες έχουν προχωρήσει στην υπογραφή και τα κείμενα έχουν τεθεί σε ισχύ από το περασμένο καλοκαίρι.

Ποιες πρέπει να είναι οι πρωτοβουλίες και τα μέτρα που πρέπει να πάρει η χώρα σε αυτή την κατεύθυνση;

Σε αυτή τη φάση το καλύτερο που μπορεί να γίνει σχετικά γρήγορα είναι η προσαρμογή στις επιπτώσεις της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής. Η προσαρμογή μπορεί να γίνει με γνώση και των φαινομένων και του πώς συμπεριφερόμαστε απέναντι σε αυτά.

Η εκδήλωση

Ο καθηγητής Χρήστος Ζερεφός είναι φέτος ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης βράβευσης των 50 καλύτερων μαθητών των φροντιστηρίων της Θεσσαλονίκης και των περιφερειακών νομών της Βόρειας Ελλάδας, που αρίστευσαν φέτος στις εισαγωγικές εξετάσεις για τα  ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Φροντιστών Βορείου Ελλάδος (ΣΦΒΕ).

Το θέμα της ομιλίας του κ. Ζερεφού είναι «το περιβάλλον στο οποίο θα δραστηριοποιηθούν οι μέλλουσες γενιές».

Η εκδήλωση του Συνδέσμου  διοργανώνεται για τέταρτη συνεχή χρονιά στη Θεσσαλονίκη και έχει γίνει πια θεσμός για τα εκπαιδευτικά πράγματα της πόλης μας.Χαιρετισμούς στην εκδήλωση θα απευθύνουν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος Γιάννης Βαφειαδάκης και ο πρόεδρος του ΣΦΒΕ Κώστας Αμπατζίδης.

Στη φετινή εκδήλωση θα βραβευτεί το  φροντιστήριο «Ευκλείδης», που λειτουργούσε στη Θεσσαλονίκη από το 1935 έως το 1972.

Η εκδήλωση, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και  της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδας (ΟΕΦΕ),  θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 15 Ιανουαρίου στο ξενοδοχείο «Electra Palace» και θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση