Βιομάζα: Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2017 το θεσμικό πλαίσιο

του Νίκου Αβουκάτου

Στην Ελλάδα, ως γνωστόν, η βιομάζα βρίσκεται ακόμα σε κατάσταση περιορισμένης ανάπτυξης. Τα έργα βιομάζας μπορούν να αποτελέσουν βασικό πυλώνα περιφερειακής ανάπτυξης και διαχείρισης αποβλήτων, ενώ συνδέονται άμεσα με σημαντικά οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά οφέλη.

«Τα έργα υλοποιούνται –είτε λόγω της έλλειψης χρηματοδότησης είτε λόγω του διαδαλώδους θεσμικού πλαισίου- με αργούς ρυθμούς», λέει στη Greenagenda.gr ο Γιώργος Διαμαντής, χημικός-μηχανικός.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, αν και τα αιτήματα για έργα βιομάζας είναι πολλές εκατοντάδες MW, μόλις 53 MW έργων βιομάζας είναι εγκατεστημένα στη χώρα, με την περισσότερη ισχύ, μάλιστα, να αφορά έργα αξιοποίησης αερίου χωματερής ή βιοαερίου από βιολογικούς καθαρισμούς, σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Ανάπτυξης της Βιομάζας.

Προοπτικές υπάρχουν, αρκεί όμως να υπάρξει ένα σαφές θεσμικό πλαίσιο και ένα υγιές χρηματοοικονομικό περιβάλλον, που να υποστηρίζει την ανάπτυξη έργων βιομάζας.

Μιλώντας στη Greenagenda.gr ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος τονίζει ότι «πρέπει να ολοκληρώσουμε τη νομοθεσία για τη βιομάζα. Υπάρχει μια ομάδα εργασίας στο Υπουργείο που ασχολείται ήδη με έργα ενεργειακής αξιοποίησης της βιομάζας και θα ολοκληρώσει το θεσμικό πλαίσιο».

Όπως λέει ο κ. Φάμελλος, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, το πλαίσιο αυτό θα είναι έτοιμο εντός του πρώτου εξαμήνου του 2017. «Σκοπός μας είναι οι μονάδες βιομάζας να συμπληρώσουν τις υπόλοιπες δραστηριότητες της υπαίθρου. Σε περιοχές υψηλής παραγωγικότητας με πολλά φυτικά ή ζωικά υπολείμματα, οι μονάδες αυτές θα πρέπει να συνδέονται με την οικονομία της κάθε περιοχής», υπογραμμίζει.

«Δεν υποστηρίζουμε μονάδες βιομάζας οι οποίες θα έφερναν βιομάζα από το εξωτερικό. Ο παραγωγός θα έχει  πρόσθετο έσοδο και έναν αποδέκτη για τα απόβλητα του, αλλά θα ωφελείται και το νερό στο υπέδαφος της περιοχής. Αυτό θα επιδιώξουμε να κάνουμε», σημειώνει και προσθέτει: «Πρόσφατα αυτό αναδείξαμε στη περιοχή του Λαγκαδά όπου μονάδα ηλεκτρικής ισχύος 1 MW παραλαμβάνει απόβλητα από 15 έως 18 κτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής Λαγκαδά και λειτουργεί σε πλήρη δυναμικότητα, μετατρέποντας μια μορφή ρύπανσης σε ωφέλιμο προϊόν και ενέργεια».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση