Πώς το νοσοκομείο Παπαγεωργίου οδηγείται στην ενεργειακή αυτονομία

του Νίκου Αβουκάτου

Σε πλήρη λειτουργία από τις αρχές του 2017 βρίσκεται η Μονάδα Συμπαραγωγής Ηλεκτρικής – Θερμικής Ενέργειας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τον Γρηγόρη Σοφιαλίδη, Μ-Η Μηχανικό Διευθυντή της Τεχνικής Υπηρεσίας του «Παπαγεωργίου», από τον Φεβρουάριο του 2016, κατά μέσο όρο, το μηνιαίο όφελος από τη λειτουργία της μονάδας ανέρχεται σε περίπου 60.000 ευρώ.

«Συνολικά τη περασμένη χρονιά κερδίσαμε 500.000 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο ¼ της επένδυσης. Ιδιαίτερα, τις προηγούμενες ημέρες οι ανάγκες χρήσης του ζεστού νερού λόγω της κακοκαιρίας ήταν αρκετά μεγάλες και καλύφθηκαν σε μεγάλο ποσοστό από τη μονάδα», τόνισε στη Greenagenda.gr o κ. Σοφιαλίδης.

Το φύλλο υπολογισμού τού ενεργειακού και οικονομικού οφέλους του Νοσοκομείου δείχνει ότι ο Νοέμβριος ήταν ο πιο αποδοτικός μήνας του χρόνου σε οικονομικό όφελος, το οποίο ανήλθε στα 68.000 ευρώ.

2

«Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό στη χώρα μας και υποδειγματικό ενεργειακό έργο, με όφελος στο νοσοκομείο και γενικά στην εθνική οικονομία. Έχουμε καταφέρει να καλύψουμε τα 2/3 της θερμικής και ηλεκτρικής ενέργειας από την επιτόπια παραγωγή της μονάδας και να καλύψουμε τις ενεργειακές μας ανάγκες», υπογράμμισε ο κ. Σοφιαλίδης.

Τα χαρακτηριστικά της μονάδας

1

Η μονάδα αποτελεί μια εγκατάσταση η οποία παράγει ηλεκτρική ενέργεια χρησιμοποιώντας μηχανή εσωτερικής καύσης που καταναλώνει φυσικό αέριο και, ταυτόχρονα, αξιοποιώντας τη θερμότητα της μηχανής και των καυσαερίων, παράγει θερμό νερό, ηλεκτρική ενέργεια ισχύος 1.600 KW, που αντιστοιχεί στο 76% της μέγιστης ζήτησης στις ώρες αιχμής και 1.400.000 Kcal/h θερμικής ισχύος, ποσότητας που είναι ικανή να θερμάνει πλήρως το χειμώνα 8-10 τετραώροφες κατοικίες.

Πρόκειται για ένα έργο προϋπολογισμού 2.209.080 ευρώ που χρηματοδοτήθηκε εξ' ολοκλήρου από το ΕΣΠΑ και θα καταστήσει το νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» ενεργειακά αυτόνομο.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση