Πρόγραμμα ευαισθητοποίησης μαθητών σε περιβαλλοντικά ζητήματα

του Νίκου Αβουκάτου

Η ευαισθητοποίηση της νέας γενιάς σε περιβαλλοντικά ζητήματα οδηγεί στην καλλιέργεια υπεύθυνων πολιτών που θα συμμετέχουν ενεργά στην αντιμετώπιση σύγχρονων προβλημάτων.

Μαθητές της Γ’ τάξης του 42ου Γυμνασίου Αθηνών παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Εγώ κι εσύ μαζί», το οποίο ο οποίο δημιούργησε το HIGGS σε συνεργασία με το 4eproject. Αρχικά ενημερώθηκαν από το HIGGS για τον χώρο των ΜΚΟ και το πλαίσιο δράσης τους ενώ στη συνέχεια ακολούθησε παρουσίαση της iSea που αφορούσε την γνωριμία των μαθητών με την οργάνωση και τους πυλώνες δράσης της αλλά και τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να συμμετέχουν εθελοντικά οργανώνοντας το δικό τους παράκτιο καθαρισμό ή ενημερώνοντας το ευρύ κοινό για καρχαρίες στην Ελλάδα.

«Η σχέση των επόμενων γενιών με τη φύση πρέπει να επαναπροσδιοριστεί και οι μαθητές πρέπει να κατανοήσουν τα βασικά περιβαλλοντικά προβλήματα για να συμβάλουν στην έξοδο από την οικολογική κρίση που βιώνεται τις τελευταίες δεκαετίες», τόνισε η Αναστασία Χαρίτου, γραμματέας του ΔΣ της iSea.

Μία ακόμα προγραμματισμένη δράση της iSea απευθύνεται στους μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Νεοχωρίου Ιωαννίνων και αφορά την ευαισθητοποίησή τους σχετικά με τα δελφίνια, τους καρχαρίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτά και τα οικοσυστήματά τους.

Mε τα προγράμματα ευαισθητοποίησης επιδιώκεται η καλλιέργεια δεξιοτήτων, όπως η επαφή με την έρευνα, η ανταλλαγή απόψεων και η έκφραση ιδεών, αλλά και η ανάδειξη αξιών, όπως ο εθελοντισμός και η φιλανθρωπία.

«Αναπόσπαστο μέρος κάθε προγράμματος αποτελεί η συνεχής αξιολόγησή του. Γι’ αυτό και η iSea σύντομα θα εφαρμόσει μία διαδικασία αξιολόγησης των μακροπρόθεσμων αποτελεσμάτων και της ωφέλειας που έχουν τα προγράμματα στα παιδιά με στόχο τον εντοπισμό των ελλείψεων και τη βελτίωση του σχεδιασμού τους», υπογράμμισε η κα. Χαρίτου.

H iSea είναι μια νέα μη κυβερνητική μη κερδοσκοπική οργάνωση που ιδρύθηκε στην Θεσσαλονίκη το Μάρτιο του 2016 από νέους ερευνητές με στόχο την προστασία των υδάτινων οικοσυστημάτων μέσα από την ολιστική προσέγγιση των σύγχρονων απαιτητικών προκλήσεων που τίθενται για αυτά.

 

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση