του Νίκου Αβουκάτου
Υπό τελική διαμόρφωση βρίσκονται οι μόνιμες ανταγωνιστικές διαδικασίες έργων ΑΠΕ, όλων των τεχνολογιών, λαμβάνοντας υπόψη και την ισχύ των έργων, σύμφωνα με πληροφορίες της Greenagenda.gr.
Η χώρα έχει πλέον εγκεκριμένο μηχανισμό στήριξης των ΑΠΕ και τον Δεκέμβριο έγινε με εξαιρετική επιτυχία η πρώτη πιλοτική ανταγωνιστική διαδικασία για νέους φωτοβολταϊκούς σταθμούς ισχύος τουλάχιστον 40 MW, που διεξήγε η ΡΑΕ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή την ήταν η πρώτη φορά που πραγματοποιήθηκε ηλεκτρονική δημοπρασία στην Ευρώπη. «Εάν ένα έργο ΑΠΕ συμμετέχει απευθείας στην αγορά, χωρίς μηχανισμό στήριξης, δεν πρόκειται να είναι βιώσιμο», είπε στη Greenagenda.gr ο Διονύσης Παπαχρήστου, υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων της ΡΑΕ.
Αναφορικά με τους διαγωνισμούς για τις ΑΠΕ, σύμφωνα με τους νόμους 4414/16 & 4447/16 ισχύει ότι, από την 1η Ιανουαρίου, για έργα κάποιας ισχύος είναι υποχρεωτική η συμμετοχή τους σε ανταγωνιστική μειοδοτική διαδικασία, ώστε με κριτήριο τη χαμηλότερη προσφερόμενη τιμή με την οποία δέχονται να πληρωθούν θα επιλέγονται προς υλοποίηση. Η ευθύνη για την ομαλή διεξαγωγή των διαγωνισμών θα ανήκει στη ΡΑΕ και τα επιλεχθέντα έργα θα συνάπτουν Σύμβαση Λειτουργικής Ενίσχυσης με τον Λειτουργό της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ).
Μιλώντας στη Greenagenda.gr για λογαριασμό της Ελληνικής Εταιρείας Ανάπτυξης Βιομάζας (ΕΛΕΑΒΙΟΜ), ο χημικός μηχανικός Γιώργος Διαμαντής σημείωσε ότι πολύ βασικό θέμα και πάγια θέση της Εταιρείας, αλλά και όλης της κοινότητας των ΑΠΕ, αποτελεί η προϋπόθεση ότι οι διαγωνισμοί δεν πρέπει να είναι τεχνολογικά ουδέτεροι και ότι θα πρέπει να διεξάγονται ανά τεχνολογία (δηλαδή άλλος διαγωνισμό για φ/β, άλλος για αιολικά, άλλος για βιομάζα, κ.λπ.).
«Εφόσον ο σχεδιασμός της διαγωνιστικής διαδικασίας γίνει σε συνεργασία της Πολιτείας με τους διαφόρους φορείς της αγοράς, ώστε να εξασφαλιστεί ένα υγιές μοντέλο διεξαγωγής των διαγωνισμών, δεν αναμένεται να υπάρξουν ισχυρές αντιδράσεις στο νέο καθεστώς», υποστήριξε ο κ. Διαμαντής.