Επέστρεψε ένα από τα γηραιότερα φλαμίνγκο που παρατηρήθηκε ποτέ στο Δέλτα Έβρου (φωτο)

Ακόμη ένα δακτυλιωμένο Φοινικόπτερο, από τα γηραιότερα (20 ετών) που έχουν εμφανιστεί ποτέ στην περιοχή, παρατηρήθηκε στο Δέλτα του Έβρου φέτος το χειμώνα, όπως ανακοίνωσε ο Φορέας Διαχείρισης του Δέλτα. Γεννήθηκε και δακτυλιώθηκε το 1997 στον υγρότοπο Fuente de Piedra κοντά στη Μάλαγα της Ισπανίας. Στο Fuente de Piedra υπάρχει η μεγαλύτερη αποικία Φοινικόπτερων στην Ιβηρική χερσόνησο.

Το Φοινικόπτερο παρατηρήθηκε στις 3/01/2017 από το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης για πρώτη φορά στο Δέλτα του Έβρου και είναι ένα από τα γηραιότερα (20 χρόνων) που έχουμε δει στην περιοχή.

Στο Δέλτα, τα Φοινικόπτερα παρατηρούνται κυρίως κατά τη φθινοπωρινή μετανάστευση και το χειμώνα με πληθυσμούς που συνήθως κυμαίνονται από 3.000 - 4.000 άτομα, ενώ τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αυξητική τάση.

11

Στα πλαίσια της επιστημονικής παρακολούθησης από το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης έχουν παρατηρηθεί αρκετά δακτυλιωμένα Φοινικόπτερα.

Συγκεκριμένα, τα τελευταία έξι χρόνια (2011-2016) είχαμε συνολικά 114 επανευρέσεις, από 63 διαφορετικά δακτυλιωμένα Φοινικόπτερα.

Περισσότερα από τα μισά (37) προέρχονται από την Τουρκία και πιο συγκεκριμένα η δακτυλιωσή τους έχει γίνει στο Δέλτα του Gediz, που βρίσκεται δίπλα ακριβώς στη Σμύρνη. Τα υπόλοιπα έχουν δακτυλιωθεί σε διάφορες μεσογειακές χώρες και συγκεκριμένα 10 στην Ιταλία (στο Δέλτα του Πάδου), 9 στη Γαλλία (στο Εθνικό Πάρκο της Camargue), 6 στην Ισπανία (σε τρεις διαφορετικές περιοχές, ένα στο Δέλτα του Ebro, ένα στη λίμνη Laguna de Fuente de Piedra στη Μάλαγα και τέσσερα στον υγρότοπο Marismas del Odiel στη Σεβίλλη) και 1 στην Αλγερία (στη λίμνη Garaa Ezzemoul).

Από τις επανευρέσεις αυτές προκύπτει ότι πολλά από τα πουλιά προτιμούν το Δέλτα Έβρου ως τόπο διαχείμασης για σειρά ετών, αφού τα ίδια δακτυλιωμένα Φοινικόπτερα έχουν παρατηρηθεί σε διαφορετικές χρονιές. Το ποσοστό των δακτυλιωμένων πουλιών που έχουν παρατηρηθεί στο Δέλτα πάνω από μία φορά (σε διαφορετικές χειμερινές περιόδους) ανέρχεται σε 21%.

22

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση