Επικίνδυνα φυτοφάρμακα διακινούνται παράνομα στην ανατολική Μακεδονία

του Νίκου Αβουκάτου

Παράνομα φυτοφάρμακα, αμφίβολης ποιότητας και αλλοιωμένης σύνθεσης, έχουν πλημμυρίσει την ύπαιθρο στη Βόρεια Ελλάδα. Ορισμένα από αυτά είναι επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία και βέβαια για το περιβάλλον.

Στις πύλες εισόδου, στον Προμαχώνα και την Εξοχή, οι τελωνειακές αρχές προσπαθούν να ελέγξουν την κατάσταση. Ωστόσο, τα τελευταία δύο χρόνια τα παράνομα φυτοφάρμακα προερχόμενα από τη Βουλγαρία και τη Τουρκία, δεν εντοπίζονται στα σύνορα και, όπως εκτιμούν οι τελωνειακοί, έχει αλλάξει το δρομολόγιο της παράνομης διακίνησής τους. Πάντως, τα παράνομα φυτοφάρμακα κυκλοφορούν εκτεταμένα σε αγροτικές περιοχές.

«Σημαντικές ποσότητες παράνομων και παράτυπων φυτοφαρμάκων κυκλοφορούν στην Ανατολική Μακεδονία χωρίς να υπάρχει η απαραίτητη έγκριση από τις ελληνικές αρχές και την ΕΕ. Κάποια έχουν καταργηθεί από την ΕΕ και προέρχονται κυρίως από την Τουρκία», επισήμανε, μιλώντας στη Greenagenda.gr, ο Ζαφείρης Μυστακίδης, πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας.

Πολλά από αυτά τα φυτοφάρμακα φέρουν επικίνδυνες ουσίες που καταστρέφουν τις καλλιέργειες και το περιβάλλον. «Εφόσον δεν γνωρίζουμε τη σύστασή τους, αυτό είναι επικίνδυνο για τον χρήστη, τις καλλιέργειές του. Τα γεωργικά προϊόντα που θα υποστούν τον ψεκασμό θα τα καταναλώσουμε. Τα φυτοφάρμακα είναι αναμφισβήτητα επιβλαβή και για το περιβάλλον, εξαιτίας των βλαβερών ουσιών στη σύστασή τους», τόνισε ο κ. Μυστακίδης.

Στις συσκευασίες τους δεν αναγνωρίζονται οι σχετικές οδηγίες χρήσης καθώς είναι γραμμένες στη βουλγαρική γλώσσα, οι ετικέτες είναι αλλοιωμένες και οι ενδείξεις ελλιπείς. «Αυτό εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους, τόσο σοβαρούς ώστε να μη μπορούν να δοθούν οι πρώτες βοήθειες από τους γιατρούς σε περίπτωση κατάποσης ενός φυτοφαρμάκου. Επιπλέον, είναι ένας ακόμη σοβαρός λόγος για τον οποίον οι αγρότες πρέπει να προχωρούν σε καταγγελίες για να βοηθήσουν στην εξάλειψη αυτού του σοβαρού προβλήματος», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η παράνομη δραστηριότητα ανθεί λόγω της οικονομικής κρίσης, καθώς οι αγρότες αγοράζουν τα φυτοφάρμακα στη μισή τιμή. Ωστόσο, αυτή η επιλογή μπορεί να είναι καταστροφική για τις καλλιέργειες τους.

«Εμείς ζητήσαμε την εντατικοποίηση των ελέγχων, τόσο στα φυτοφάρμακα όσο και στα επικίνδυνα λιπάσματα, που κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα χωρίς τις επιτρεπόμενες πιστοποιήσεις», κατέληξε ο κ. Μυστακίδης.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση