του Νίκου Αβουκάτου
Αλκυονίδες ημέρες ονομάζουμε το διάστημα μερικών ημερών, στην καρδιά του χειμώνα, όπου η χώρα μας βρίσκεται υπό την επιρροή υψηλών βαρομετρικών πιέσεων και, συνεπώς, χαρακτηρίζεται από αίθριο καιρό, με μεγάλη ηλιοφάνεια και ιδιαίτερα υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες.
Εντούτοις, τον εφετινό Ιανουάριο, οπότε και οι Αλκυονίδες έρχονται συνηθέστερα, έχουν καθυστερήσει πολύ να κάνουν την εμφάνισή τους, τη στιγμή που η Ελλάδα βιώνει ένα μεγάλο διάστημα ούσα σε καταστάσεις παρεταμένης κακοκαιρίας και εξαιρετικά χαμηλών θερμοκρασιών.
Μιλώντας στη Greenagenda.gr, ο φυσικός - μετεωρολόγος Σταύρος Ντάφης σημειώνει: «Οι υψηλές πιέσεις προτιμούν φέτος τη Βόρεια και Δυτική Ευρώπη, αντίθετα με την κλιματολογία, όπου οι αντικυκλώνες εμφανίζονται για μερικές βδομάδες και στα Βαλκάνια, και η Ελλάδα βρίσκεται στη Νοτιοανατολική απόληξη ενός ισχυρού αντικυκλώνα φέτος σε συνδυασμό, όμως, με χαμηλές πιέσεις στη Μεσόγειο. Οι άνεμοι αρκετά συχνά έχουν ένταση πάνω από 7 μποφώρ και οι χιονοπτώσεις είναι πυκνές. Υπάρχει η τάση στα προγνωστικά μοντέλα να έρθουν οι Αλκυονίδες το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου για λίγες μέρες (3-4)».
Ο παρακάτω χάρτης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών δείχνει αυτό το σενάριο, με τις υψηλές πιέσεις πάνω από τη χώρα μας (αποχρώσεις του πορτοκαλί) και τις χαμηλές πλέον στη ΒΔ-Δ Ευρώπη (αποχρώσεις του μπλε):
Θα πρέπει, βέβαια, να σημειωθεί πως έχουν υπάρξει και έτη που οι Αλκυονίδες ημέρες έλειψαν τελείως, όπως το 1947, αλλά και οι ημερομηνίες έναρξης, λήξης και διάρκειας αυτών δεν είναι σταθερές. Συνηθέστερα, όμως, καλύπτουν σχεδόν το δεύτερο ήμισυ του Ιανουαρίου. Μολαταύτα, υπάρχουν πολλοί που επιμένουν να αποδίδουν τη διάρκειά τους σε διάστημα 14 αίθριων ημερών, από τις 15 Δεκεμβρίου έως 15 Φεβρουαρίου στην Ελλάδα, στην καρδιά του χειμώνα.