«Ανοιχτός ο TAP στην Gazprom»

Ανοικτή και για την Gazprom, καθώς και για όποιον άλλο επιθυμεί να τη χρησιμοποιήσει, είναι η διαθεσιμότητα της χωρητικότητας του Διαδριατικού Αγωγού Μεταφοράς Φυσικού Αερίου (TAP), με την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι κανόνες της Ε.Ε. και με δεδομένο ότι ο αγωγός υπόκειται στη νομοθεσία για την πρόσβαση τρίτων. Αυτό επιβεβαίωσε, σύμφωνα με το Naftemporiki.gr, η διευθύντρια εμπορικών και εξωτερικών σχέσεων της κοινοπραξίας του ΤΑP Ουλρίκε Άντρες στο περιθώριο του Athens Energy Forum 2017.

«Δεσμευόμαστε από τους κανόνες της Ε.Ε. για τη μεταφορά αερίου και όποιος θέλει να συμμετάσχει μπορεί να το κάνει στο πλαίσιο του open season», ανέφερε, χαρακτηριστικά, η ίδια. Υπενθυμίζεται ότι σε συνέδριο, στη Βιέννη στις 24 Ιανουαρίου, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Gazprom Αλεξέι Μεντβέντεφ δήλωσε ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ο αγωγός ΤΑΡ για τη μεταφορά αερίου στην Ευρώπη.

Συμπλήρωσε ότι για τη μεταφορά στην Ιταλία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί το πρότζεκτ Poseidon, o ελληνο - ιταλικός αγωγός.

Κατόπιν τούτου, τρεις από τους μετόχους του ΤΑΡ, η ιταλική Snam που έχει το 20%, η βελγική Fluxys με 19% και η ισπανική Enagas με 16% έσπευσαν να αντιδράσουν θετικά στην άποψη των Ρώσων, παρότι το βασικό σκεπτικό της κατασκευής του ΤΑΡ ήταν η μεταφορά αερίου από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη, ώστε να υπάρξει εναλλακτικός προμηθευτής στην περιοχή -το Μάρτιο του 2015 υψηλόβαθμο στέλεχος της Κομισιόν είχε δηλώσει ότι οι Βρυξέλλες δεν θα ήταν αντίθετες με τη μεταφορά ρωσικού αερίου μέσω του ΤΑΡ.

Ο country manager του TAP Ρίτσαρντ Σκούφιας τόνισε για άλλη μια φορά, τη γεωστρατηγική σημασία του αγωγού, η κατασκευή του οποίου έχει ήδη ξεκινήσει, αλλά και την ιδιαίτερη σημασία του για την Ελλάδα. «Σε επίπεδο χώρας είμαστε η μεγαλύτερη άμεση ξένη επένδυση ύψους 1,5 δισ. ευρώ και αυτό που με χαροποιεί είναι ότι 1900 άνθρωποι και πάνω από 150 ελληνικές εταιρείες εμπλέκονται στην κατασκευή του. Ο αντίκτυπος ήδη υπάρχει, όταν βρίσκομαι εκτός Ελλάδος, γίνεται αντιληπτό ότι η επιτυχία του TAP στην Ελλάδα αποτελεί επιτυχή συνεισφορά της Ελλάδας για την έγκαιρη και σωστή υλοποίηση του Νότιου Διαδρόμου».

Ο αγωγός, ο οποίος με τα μέχρι τώρα δεδομένα πρόκειται να μεταφέρει φυσικό αέριο από το αζέρικο κοίτασμα του Σαχ Ντενίζ, αναμένεται να είναι έτοιμος την 1/1/2020, καθώς μέχρι στιγμής τα έργα προχωρούν βάσει του εκπονηθέντος χρονοδιαγραμμάτος.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση