του Θοδωρή Καραουλάνη
Ο Γιώργος Σταθάκης είναι γνωστό ότι διακατέχεται από ρεαλισμό και καλές σχέσεις με την αγορά. Ίσως για αυτό ένιωθε καλά και άνετα στο περιβάλλον του Athens Energy Forum 2017 στο ξενοδοχείο Χίλτον, όπου ήταν βασικός ομιλητής. Εκεί επέλεξε να μιλήσει για την τρέχουσα αξιολόγηση του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας, να κάνει.. αστειάκια με το βασικό θέμα της επικαιρότητας (να μείνετε ήσυχοί, θα συνεχίσετε να πληρώνετε τους λογαριασμούς ρεύματος σε ευρώ, σημείωσε…) αλλά και να αναλύσει τους βασικούς στόχους της κυβέρνησης στον τομέα της ενέργειας.
Και παρότι το συγκεκριμένο πλαίσιο ομιλίας έχει γίνει από τον Υπουργό τουλάχιστον δύο – τρεις φορές ακόμη, κάτι λίγο διαφορετικό είπε αυτήν την φορά… Το οποίο μάλιστα αποτελεί ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα για την κυβερνητική πλειοψηφία και συνήθως δεν προβάλλεται…
Σε τι αναφερόμαστε; Μα στο «μείγμα» ενεργειακής πολιτικής για τα επόμενα χρόνια.
«Μέχρι το 2020 θα έχουμε μια διαφορετική αγορά ενέργειας στην Ελλάδα», τόνισε ο Γιώργος Σταθάκης. «Θέλουμε μια πιο ανταγωνιστική αγορά, φθηνότερη ενέργεια για τους καταναλωτές και ειδική μέριμνα για τα φτωχά νοικοκυριά, ώστε να υπάρχει πρόσβαση στην ενέργεια για όλους, διασυνοριακή συνεργασία, ασφάλεια και διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού και αλλαγή του ενεργειακού μείγματος, με αιχμή του δόρατος τις ΑΠΕ». Ειδικά για το τελευταίο, ο Υπουργός ανέφερε ότι αφενός ο στόχος για το 2020, δηλαδή η προέλευση του 20% της ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ έχει σχεδόν επιτευχθεί ήδη, καθώς βρισκόμαστε στο 19% (και τόνισε ότι η επιτυχία αυτή αναγνωρίζεται από όλους) και αφετέρου ότι ο στόχος για 30% από ΑΠΕ θα έχει επιτευχθεί πολύ πριν από το 2030, με βάση το ρυθμό επενδύσεων που δρομολογούνται σήμερα.
Σημειώνουμε ότι ο Γιάννης Μανιάτης που μίλησε λίγο αργότερα, παρουσία του κ. Σταθάκη, δήλωσε από το βήμα ευχαριστημένος που ο Υπουργός της σημερινής κυβέρνησης αναγνωρίζει τις προσπάθειες και συνεχίζει την πολιτική για τις ΑΠΕ που ξεκίνησε και υλοποίησε η προηγούμενη κυβέρνηση.
Όμως η είδηση δεν βρίσκεται σε αυτά. Ο Υπουργός Ενέργειας θέλησε να εξηγήσει περισσότερο το «ενεργειακό μείγμα» της χώρας και το βασικό ρόλο της ΔΕΗ. Έτσι λοιπόν ο Υπουργός υπογράμμισε ότι η στρατηγική που έχει επιλεγεί από το ΥΠΕΝ έχει επίκεντρο μια ισχυρή ΔΕΗ (θέμα που προκάλεσε μεγάλη αντιπαράθεση με άλλους ομιλητές, όπως καταγράφουμε σε άλλο ρεπορτάζ). Και πρόσθεσε ότι «η ΔΕΗ θα παραμείνει βασικός πυλώνας» του ενεργειακού συστήματος και στρατηγικής. Έκανε όμως και μια ακόμη αναφορά «μαζί με τον λιγνίτη, τα νερά και τις άλλες μορφές ενέργειας».
Για μια αριστερή, «πράσινη» κυβέρνηση αυτή η αναφορά στον κυρίαρχο ρόλο του λιγνίτη, ως πυλώνα της ενεργειακής στρατηγικής της χώρας, δεν είναι συνηθισμένη. Αυτή όμως είναι η πραγματικότητα σήμερα. Και ο ίδιος ο κ. Σταθάκης δεν έχει κρύψει, ακόμη και σε συζητήσεις με δημοσιογράφους, ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να απεμπολήσει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της χώρας με τον εγχώριο πλουτοπαραγωγικό πόρο του λιγνίτη. Και για αυτό τον λόγο προωθεί νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από θερμοηλεκτρικά εργοστάσια με καύση λιγνίτη, παρά τις περί του αντιθέτου προσδοκίες μεγάλου μέρους του κόμματός της, των συνεργαζόμενων κομμάτων, πολλών ΜΚΟ και του περιβαλλοντικού – οικολογικού κινήματος.
Πάντως τέτοια ευθεία αναφορά στο λόγο του λιγνίτη στο ενεργειακό μέλλον της χώρας και μάλιστα από επίσημο βήμα από τον αρμόδιο Υπουργό μάλλον σπανίζει τα τελευταία χρόνια. Ίσως ο Γιώργος Σταθάκης, επειδή μιλούσε στην αγορά να ήθελε να είναι ειλικρινής. Έχει όμως την αξία του ότι αυτό ειπώθηκε με αυτόν τον τρόπο…
Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι σε αντίθεση με άλλες ομιλίες του Υπουργού, το Υπουργείο δεν διακίνησε το κείμενο της ομιλίας αλλά δελτίο τύπου με τα βασικά σημεία - από όπου όμως λείπει η συγκεκριμένη αναφορά του Υπουργού….
Πάντως για να είμαστε δίκαιοι, όπως αναφέρουμε και στην αρχή του άρθρου, μπορεί ο Υπουργός να τόνισε τη σημασία του λιγνίτη, έδωσε όμως ιδιαίτερη έκταση στον ρόλο των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα.
Και «έδεσε» αργότερα το ενεργειακό μείγμα της στρατηγικής της χώρας με τις ανάγκες των νησιών, όπου τόνισε την πρωτοβουλία Κομισιόν – Κυβέρνησης για τα «Ενεργειακά Νησιά», στα οποία οι ΑΠΕ παίζουν σημαίνοντα ρόλο. Και λίγο μετά ανέφερε ότι το Υπουργείο θα καταθέσει άμεσα νομοσχέδιο (ένα από τα πρώτα που θα έρθουν, όπως είπε…) για ένα νέο πλαίσιο ίδρυσης και λειτουργίας ενεργειακών συνεταιρισμών που θα προωθήσει τη συνεργασία μεταξύ εταιρειών και καταναλωτών – εννοώντας προφανώς, αν και χωρίς να το αναφέρει – ότι τέτοιοι συνεταιρισμοί θα βασίζονται κυρίως στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας…