Πώς υποδέχθηκαν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις την κύρωση της συμφωνίας για το Πάρκο Πρεσπών

Επτά χρόνια μετά την υπογραφή της Διεθνούς Συμφωνίας για την Προστασία και Αειφόρο Ανάπτυξη του Πάρκου Πρεσπών, και 17 χρόνια από την ίδρυσή του τελευταίου, κατατέθηκε στη Βουλή χθες, Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων, το νομοσχέδιο για την κύρωση της Συμφωνίας από τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλο, σχολιάζουν σε κοινή ανακοίνωσή τους το WWF Ελλάς, οι Φίλοι των Πρεσπών, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, και το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας- Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων-Υγροτόπων, χαιρετίζοντας την απόφαση.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, «χαιρετίζουν αυτή τη θετική εξέλιξη και ζητούν να υπερψηφιστεί η κύρωση της Συμφωνίας από όλες τις πολιτικές δυνάμεις της Βουλής των Ελλήνων, έτσι όπως υπερψηφίστηκε από όλες τις πλευρές των κοινοβουλίων των γειτονικών χωρών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Το Πάρκο Πρεσπών, τονίζουν οι οργανώσεις, είναι η πρώτη διασυνοριακή περιοχή προστασίας της φύσης στα Βαλκάνια. «Για όλους εμάς, το μέλλον της περιοχής των Πρεσπών, στην καρδιά της πολιτικά ασταθούς περιοχής των Βαλκανίων, είναι η συνεργασία και η γεφύρωση των διαφορών για την ειρηνική συνύπαρξη, τη διατήρηση του πολύτιμου φυσικού περιβάλλοντος και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Σε αυτή την κατεύθυνση θα είναι καταλυτική η συμβολή της Συμφωνίας όταν αυτή εφαρμοστεί», σχολιάζουν οι οργανώσεις.

Το διασυνοριακό Πάρκο Πρεσπών ιδρύθηκε το 2000 με κοινή διακήρυξη των Πρωθυπουργών της Ελλάδας, της Αλβανίας και της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Δέκα χρόνια μετά, στις 2 Φεβρουαρίου του 2010, υπογράφηκε Διεθνής Συμφωνία από τις 3 χώρες και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μέχρι σήμερα η Συμφωνία παραμένει ανενεργή, καθώς η ελληνική πλευρά είναι η μόνη που δεν είχε προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την κύρωσή της. Η τετραμερής συμφωνία στοχεύει στην ολοκληρωμένη προστασία του οικοσυστήματος των Πρεσπών καθώς την βιώσιμη ανάπτυξη της διασυνοριακής περιοχής ενώ προβλέπει τη δημιουργία διασυνοριακών θεσμικών οργάνων: της Επιτροπής Διαχείρισης του Πάρκου Πρεσπών, της Γραμματείας της και της ομάδας εργασίας διαχείρισης υδάτων. Η έδρα της Γραμματείας του Πάρκου Πρεσπών ορίστηκε στον Αγ. Γερμανό Πρεσπών τουλάχιστον για τα πρώτα τέσσερα χρόνια ισχύος της συμφωνίας.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση