Φάμελλος για δασικούς χάρτες: Οι αγρότες να μη φοβούνται για τις αναδασωτέες

Τη ρητή διαβεβαίωση ότι οι αγρότες δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα από τους δασικούς χάρτες, για τις αναδασωτέες περιοχές, επανέλαβε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας σήμερα από το βήμα της Βουλής.

Όπως είπε ο κ. Φάμελλος, «κανείς αγρότης δεν έχει να φοβηθεί τίποτα στην περίπτωση που ήταν αγροτική η χρήση, ακόμα και εάν είναι μέσα σε αναδασωτέα. Αυτές οι περιοχές θα προσδιοριστούν και δεν θα υπάρχει σε καμία περίπτωση βάρος στον πολίτη, διότι αυτό είναι ατέλεια, καθυστέρηση της διοίκησης και όχι της δικής μας διοίκησης. Και όλοι οι πόροι δεν θα χρησιμοποιηθούν για κανέναν δημοσιονομικό σκοπό, για κανένα χρέος και θα επιστρέψουν όλοι στους δασικούς χάρτες, για να έχουμε δασικούς χάρτες».

Το ζήτημα αναλύθηκε διεξοδικά στη Βουλή κατά τη διάρκεια της διαδικασίας του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, μετά από ερώτηση που είχε καταθέσει η βουλευτής του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου προς τον αναπληρωτή υπουργό και προς στιγμήν οι τόνοι ανέβηκαν, για τα λάθη στους δασικούς χάρτες, οι οποίοι προβλέπονται στο τρίτο μνημόνιο και το τέλος αντιρρήσεων.

Η κα. Μανωλάκου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχουν γίνει λάθη, που σχετίζονται με τις αναδασωτέες περιοχές αλλά έχουν γεωργικές χρήσεις. Σημείωσε πως δεν είναι  τυχαίο, που στις τωρινές αγροτικές κινητοποιήσεις «οι αγρότες διαδηλώνουν έξω από τις δασικές υπηρεσίες».

Υποστήριξε, ακόμη, πως «στο νομό Ηλείας, όπου αναδασώνεται το 28%, υπάρχει ένα χοντρικό περίγραμμα για την αναδάσωση. Δεν υπάρχει όμως αποτύπωση ή εξαίρεση για τις εντός του περιγράμματος μη δασικές εκτάσεις. Βεβαίως, τα ίδια ισχύουν και στην Εύβοια, αλλά και σε άλλες περιοχές».

Η βουλευτής του ΚΚΕ, τομεάρχης Αγροτικού, σημείωσε πως οι επιπτώσεις απ΄ αυτήν τη διαδικασία είναι πολλαπλές, αφ΄ ενός διότι αμφισβητείται ο χαρακτήρας των εκτάσεων, που ήταν ανέκαθεν γεωργικές και στερείται η δυνατότητα αξιοποίησης των βοσκήσιμων γαιών και μίλησε για «τσουχτερά χαράτσια». «Οι αντιρρήσεις δηλαδή για τον χαρακτήρα των εκτάσεων, αλλά και η αμοιβή ιδιώτη δασολόγου, δικηγόρου, μηχανικού, τοπογράφου φτάνουν περίπου μέχρι και τις 4.000 ευρώ, όταν οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν και κόβουν από το φαΐ τους», ανέφερε.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος τόνισε ότι οι αγρότες δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα και κάλεσε το ΚΚΕ να συνταχθεί με την κυβέρνηση κατά των οποιονδήποτε παράνομων εκχερσώσεων ή εμπορικών χρήσεων του δασικού περιβάλλοντος.

«Δεν υπάρχει καμία επίπτωση στην αγροτική γη που νομίμως την εκμεταλλεύονται οι αγρότες, την έχουν, την είχαν χρόνια και λάμβαναν επιδότηση γι’ αυτή. Πρόβλημα υπάρχει μόνο στις περιπτώσεις που δασική γη δηλώθηκε ως αγροτική και τροποποιήθηκε», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός και σημείωσε ότι το τέλος αντιρρήσεων μειώθηκε αισθητά από την περίοδο Σαμαρά, που ήταν σε δυσθεώρητα ύψη.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση