ΕΕ: 250.000 περιοχές με πιθανή επιμόλυνση λόγω βιομηχανίας

Στην ανάγκη σύνθεσης διαφορετικών στοιχείων, προκειμένου να εξαχθούν πολύτιμα συμπεράσματα για την επιβάρυνση του περιβάλλοντος, σε επίπεδα που μπορούν να επηρεάζουν αρνητικά τη δημόσια υγεία, αναφέρθηκαν επιστήμονες, οι οποίοι συμμετέχουν στο Διεθνές Συνέδριο του Δικτύου Βιομηχανικά Επιμολυσμένων Περιοχών και Υγείας, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στο ΑΠΘ.

«Δεδομένα έχουμε αλλά όχι συνθετικές μεθόδους ανάλυσης, που θα περιλαμβάνουν ιατρικά και κοινωνικοοικονομικά στοιχεία», είπε χαρακτηριστικά, σε συνέντευξη Τύπου, ο διευθυντής του Τομέα Τεχνολογιών και του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ και του Ερευνητικού Κέντρου HERACLES για το εκθεσίωμα και την υγεία, αναπληρωτής καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Σύμφωνα, πάντως, με τους διοργανωτές του συνεδρίου, «υπάρχουν γύρω στις 250.000 περιοχές με πιθανή επιμόλυνση από βιομηχανική δραστηριότητα στις 33 χώρες της Ευρώπης που συμμετέχουν στο δίκτυο επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας ISCHNet».

Από αυτές, το δίκτυο ISCHNet έχει ταυτοποιήσει 85 περιοχές με ιδιαίτερα σημαντική επιβάρυνση του περιβάλλοντος σε επίπεδα που μπορούν να επηρεάζουν αρνητικά τη δημόσια υγεία. Οι περιοχές κατανέμονται, όπως παρακάτω, σε βιομηχανικές δραστηριότητες:

-48% χημική και πετροχημική βιομηχανία
-39% επεξεργασία και διάθεση βιομηχανικών αποβλήτων
-30% χαλυβουργία και μεταλλουργική βιομηχανία
-20% εξορυκτική βιομηχανία
-16% διύλιση πετρελαίου
-12% ηλεκτροπαραγωγή
-9% εξόρυξη πετρελαίου.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση