Παράταση της διακοψιμότητας ζήτησε από τον Σέφκοβιτς η Σπυράκη

Την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Παρατηρητήριου για την ενεργειακή φτώχεια ως το τέλος του 2017 ανακοίνωσε στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, αρμόδιος για την ενέργεια, Μάρος Σέφκοβιτς. Η δήλωση του αντιπροέδρου έγινε στο πλαίσιο της συζήτησης για την πορεία της Eνεργειακής Ένωσης στην οποία έλαβε μέρος και η Ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ κα Μαρία Σπυράκη.

Ειδικότερα, η κα. Σπυράκη κάλεσε την Κομισιόν να στηρίξει την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας στις χώρες του Νότου με στοχευμένη κοινοτική χρηματοδότηση και ενθάρρυνση ιδιωτικής συμμετοχής: «Η αύξηση της ενεργειακής απόδοσης κτηρίων και κατοικιών δίνει δουλειές σε μας στο Νότο, δίνει κέρδη, μειώνει το λογαριασμό και ωφελεί την υγεία των πολιτών», τόνισε χαρακτηριστικά η ευρωβουλευτής.

Απαντώντας, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν ανακοίνωσε ότι το Παρατηρητήριο για την ενεργειακή φτώχεια θα τεθεί σε λειτουργία στο τέλος του χρόνου και χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός ότι 50 εκατ. Ευρωπαίοι καλούνται να επιλέγουν αναμεσά στα βασικά είδη διατροφής και τη θέρμανση.

Στην παρέμβαση της στη συζήτηση για την ενεργειακή ένωση, η κα. Σπυράκη ζήτησε από την Κομισιόν μετρά για τη στήριξη της Ελλάδος ώστε να προχωρήσει με επάρκεια και ασφάλεια στη σταδιακή αντικατάσταση του λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή προτείνοντας ως τέτοια την παράταση της διακοψιμότητας και τη διατήρηση δωρεάν δικαιωμάτων εναέριων ρύπων στην Ελλάδα με βάση την απόφαση της επιτροπής Βιομηχανίας (ITRE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σημειώνεται ότι η κα. Σπυράκη κατέθεσε ερώτηση προς την ΕΕ με θέμα την παράταση του μηχανισμού υπηρεσίας διακοπτόμενου φορτίου.

Όπως αναφέρει στο κείμενο της ερώτησης:

«Στις 15.10.2014 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τον Μηχανισμό Υπηρεσίας Διακοπτόμενου Φορτίου (διακοψιμότητα) για την Ελλάδα με χρονική διάρκεια τρία έτη από την ημερομηνία της απόφασης.

Ωστόσο, η πρώτη πρόσκληση για συμμετοχή στον μηχανισμό δημοσιεύτηκε στις 29.2.2016.

Συνεπώς, ο πραγματικός χρόνος εφαρμογής του μηχανισμού θα είναι μόλις 1,5 έτος αντί των προβλεφθέντων 3 ετών.

Έχοντας υπόψη ότι:

— ο μηχανισμός της διακοψιμότητας, όπως εφαρμόζεται σε 7 κράτη μέλη της ΕΕ (Γαλλία, Γερμανία, Ιρλανδία Ιταλία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ισπανία) συμβάλλει στη σταθεροποίηση της αγοράς ενέργειας στη βάση της αρχής προσφοράς-ζήτησης, σύμφωνα με τις συστάσεις της Επιτροπής προς τα κράτη μέλη,

— η διακοψιμότητα συμβάλλει καθοριστικά στην ασφάλεια του συστήματος, όπως φάνηκε στις δύο πρόσφατες κρίσεις του ηλεκτρικού συστήματος, για την αντιμετώπιση των οποίων απαιτήθηκε η ενεργοποίηση της,

ερωτάται η Επιτροπή:

Με ποια διαδικασία μπορεί να παραταθεί ο εγκεκριμένος Μηχανισμός Υπηρεσίας Διακοπτομένου Φορτίου για τη μεταβατική περίοδο έως την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που απαιτούνται για την ισότιμη συμμετοχή της ζήτησης στην αγορά;

Υπό ποιες προϋποθέσεις δύναται να θεσμοθετηθεί ο μηχανισμός της διακοψιμότητας ως μόνιμος μηχανισμός, καθώς αποτελεί αναγκαίο μέτρο για τη διατήρηση της ευστάθειας του ελληνικού διασυνδεδεμένου ηλεκτρικού συστήματος;».

Ολόκληρη η παρέμβαση της κας Σπυράκη και η απάντηση του Μ. Σέφκοβιτς στο video που ακολουθεί:

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση