ΠΚΜ: Τι έγινε στην πρώτη συνάντηση του Τοπικού Ενεργειακού Συμβουλίου

Πραγματοποιήθηκε σήμερα η πρώτη συνάντηση του Τοπικού Ενεργειακού Συμβουλίου (Local Energy Board) της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου EMPOWERING, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστα Γιουτίκα, υπηρεσιακών παραγόντων και εκπροσώπων των δήμων και των φορέων ενεργειακής πολιτικής που συμμετέχουν στο έργο.

«Μέσα από τη νεοσύστατη Αυτοτελή Διεύθυνση Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα διαδραματίσει συνδετικό ρόλο ανάμεσα στους ερευνητικούς φορείς αφενός και στο Δημόσιο και τις επιχειρήσεις αφετέρου, καλύπτοντας την έλλειψη διασύνδεσης που υπήρχε μέχρι πρότινος μεταξύ της έρευνας και της πραγματικής οικονομίας. Εξάλλου, το ευρωπαϊκό έργο EMPOWERING και το Σύμφωνο των Δημάρχων αποτελούν σημαντικές πρωτοβουλίες βιώσιμης αστικής κινητικότητας που ταιριάζουν απόλυτα στη φιλοσοφία και στους στόχους της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας, η οποία θα λειτουργήσει υποστηρικτικά προς τους δήμους στο μέγιστο δυνατό βαθμό», τόνισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

«Το Τοπικό Ενεργειακό Συμβούλιο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του έργου EMPOWERING, στο επίκεντρο του οποίου βρίσκεται το Σύμφωνο των Δημάρχων, αποτελεί ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία, που θα συνδράμει τους δήμους στο να καταρτίσουν ολοκληρωμένα σχέδια δράσης αειφόρου ενέργειας και να εκπονήσουν στοχευμένες μελέτες στον τομέα της εξοικονόμησης φυσικών πόρων. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διαθέτει υψηλή τεχνογνωσία σε σχέδια δράσης ενεργειακής στρατηγικής, καθώς και έμπειρο στελεχιακό δυναμικό, ώστε να παράσχει στους δήμους που συμμετέχουν στο έργο κάθε δυνατή υποστήριξη για την καλύτερη δυνατή απορρόφηση κονδυλίων σχετικά με τη διαμόρφωση και εφαρμογή ολοκληρωμένων ενεργειακών σχεδίων», υπογράμμισε ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Κώστας Γιουτίκας.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης συνάντησης του Τοπικού Ενεργειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας υπηρεσιακοί παράγοντες της ΠΚΜ παρουσίασαν χρήσιμα στοιχεία σχετικά με το έργο EMPOWERING και το Σύμφωνο των Δημάρχων, ενώ ακολούθησαν συνοπτικές τοποθετήσεις από τα μέλη του συμβουλίου σχετικά με την ανάπτυξη, αναβάθμιση και υλοποίηση Σχεδίων Δράσης Αειφόρου Ενέργειας (ΣΔΑΕ).

Τo έργο EMPOWERING πρόκειται να συμβάλλει στην αλλαγή της στρατηγικής έξι Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με στόχο τις χαμηλές εκπομπές άνθρακα μέσα από τη βελτίωση των ικανοτήτων των δήμων και των περιφερειακών εκπροσώπων για τη διαμόρφωση και εφαρμογή ολοκληρωμένων ενεργειακών στρατηγικών και σχεδίων. Το έργο έχει ως στόχο τη γεφύρωση του χάσματος των δεξιοτήτων που απαιτούνται για το σχεδιασμό ενεργειακών μέτρων στο νέο πλαίσιο 2030 για την Κλιματική και Ενεργειακή Πολιτική, όσον αφορά στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ενεργειακή απόδοση.

Οι Δήμοι που συμμετέχουν στο έργο EMPOWERING και θα υποστηριχθούν στην επικαιροποίηση των υφιστάμενων ΣΔΑΕ είναι οι Δήμοι Έδεσσας, Πυλαίας-Χορτιάτης, Καλαμαριάς, Νεάπολης-Συκεών και Παύλου Μελά. Οι Δήμοι που θα υποστηριχθούν στη διαμόρφωση των σχεδίων δράσης τους είναι οι Δήμοι Κασσάνδρας, Νάουσας, Πέλλας, Πολυγύρου, Πύδνας-Κολινδρού, Σιθωνίας και Ωραιοκάστρου.

Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου έργου προβλέπεται η συγκρότηση ενός Τοπικού Ενεργειακού Συμβουλίου (Local Energy Board_LEB) για την υποστήριξη του έργου, από εκπροσώπους δημόσιων και ιδιωτικών φορέων που εμπλέκονται σε θέματα ενεργειακής πολιτικής. Συμμετέχουν οι Δήμοι που θα υποστηριχθούν από τις δράσεις του έργου  καθώς και τοπικοί φορείς, επιμελητήρια, σύνδεσμοι, ερευνητικά κέντρα, φορείς χάραξης και φορείς υποστήριξης πολιτικής Αειφόρου Ενέργειας κ.ά. Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (Παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας), το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, η Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία Ο.Τ.Α. Ανατολικής Θεσσαλονίκης, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Συμβούλιο Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους στην πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση