Οδηγός για τον ρόλο των πολιτών στην προστασία νησιωτικών υγροτόπων

Η προστασία των νησιωτικών υγροτόπων για τη λειτουργία του «κύκλου» του νερού, η ρύθμιση της ποιότητας των υδάτων, η ανάσχεση της διάβρωσης των ακτών, η βιοποικιλότητα και τα οικοσυστήματα, αλλά και η βιώσιμη ανάπτυξη σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, κυριάρχησαν στη θεματολογία της εσπερίδας «Πολίτες και περιβάλλον: Ο ρόλος των πολιτών στην προστασία των νησιωτικών υγροτόπων» που οργάνωσε στο Ηράκλειο η Περιφέρεια Κρήτης.

Εκπρόσωποι φορέων, υπηρεσιών, αλλά και πολίτες, συμμετείχαν στην εσπερίδα στην δημοτική αίθουσα «Μανώλης Καρέλλης» (Ανδρόγεω), όπου ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Χωροταξίας, Νίκος Καλογερής, στην παρέμβαση του, αναφέρθηκε στην εφαρμογή μέτρων αποκατάστασης και προστασίας σε υποβαθμισμένους μικρούς υγροτόπους της Κρήτης, που αποτελεί μια από τις προτεραιότητες της Περιφέρειας Κρήτης, στο πλαίσιο ενός στρατηγικού σχεδιασμού για την προστασία και διαχείριση του σπουδαίου αυτού φυσικού κεφαλαίου του νησιού μας.

Η Άννα Καγιαμπάκη, από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού, αναφέρθηκε στη νομοθεσία για την προστασία των νησιωτικών υγροτόπων, στα προβλήματα που παρουσιάζονται στην επίτευξη του στόχου της προστασίας των ευαίσθητων αυτών οικοσυστημάτων και πρότεινε λύσεις μέσω της ουσιαστικής συμβολής και συνεργασίας φορέων και πολιτών.

Ο επιστημονικός συνεργάτης του WWF Ελλάς, Καλούστ Παραγκαμιάν, παρουσίασε τον οδηγό για τους πολίτες «Οι υγρότοποι στο νησί μου: πώς μπορώ να αναγνωρίσω τα προβλήματα και να βοηθήσω στην προστασία τους;». Το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων εκφράστηκε και στη συζήτηση που ακολούθησε, κατά την οποία ακούστηκαν απόψεις και έγιναν προτάσεις για την προστασία, ορθή διαχείριση και ανάδειξη των υγροτόπων της Κρήτης.

Η ψηφιακή έκδοση του οδηγού για τους πολίτες είναι διαθέσιμη εδώ. Περισσότερα στοιχεία για το πρόγραμμα των νησιωτικών υγροτόπων του WWF Ελλάς υπάρχουν στον ιστότοπο http://www.wwf.gr/index.php/areas/island-wetlands

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση