«Φρένο» στην ανέγερση του τσιμεντένιου τείχους στην πεδιάδα του Νέστου

του Νίκου Αβουκάτου

Την άμεση διακοπή των εργασιών για το αρδευτικό δίκτυο στη δυτική πεδιάδα του Νέστου, μέχρις ότου επανεξεταστούν οι περιβαλλοντικοί όροι, προτείνει το Τμήμα Βιοποικιλότητας και Προστατευόμενων Περιοχών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης.

Οι αγωγοί αρδευτικού δικτύου, που σε κάποια σημεία φθάνουν σε ύψος έως τα 2,80 μέτρα, δημιουργώντας ένα «τσιμεντένιο τείχος», ουσιαστικά θα «κατακερματίζουν» αυτόν τον σημαντικό βιότοπο της χώρας, όπως, εξάλλου, έχουν υποστηρίξει περιβαλλοντικές οργανώσεις, το ΓΕΩΤΕΕ ΑΜ και ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας.

Το σημαντικό ζήτημα είχε φέρει στο φως η Greenagenda.gr με δημοσίευμά της τον περασμένο Μάιο. Σήμερα, η Greenagenda δημοσιεύει το σχετικό έγγραφο του Τμήματος Βιοποικιλότητας, στο οποίο εξηγεί τους λόγους της επανεξέτασης υλοποίησης του έργου και επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι «θα πληγούν οι κάτοικοι της περιοχής με τον κατακερματισμό του βιοτόπου, θα υπάρξουν εμπόδια στη πανίδα και η υλοποίηση του έργου εμπίπτει στο  άρθρο 9 που αφορά την περιβαλλοντική υποβάθμιση».

«Πρόκειται για μια θετική εξέλιξη και επομένως αναμένουμε να υπάρξει αποκατάσταση της οικολογικής ισορροπίας αλλά και της ορθής διαχείρισης του νερού», σχολίασε, μιλώντας στη Greenagenda.gr, ο Μάνος Κουτράκης, πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης του Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση