Όλυμπος: Η οικογένεια που καλλιεργεί βιολογικά το «Τσάι των Θεών» (φωτο)

του Νίκου Αβουκάτου

H Αναστασία Τσενικίδου, μαζί τον σύζυγό της, Δημήτρη Παπαδόπουλο, επέλεξαν να μείνουν στο χωριό, γιατί θεωρούν ότι η ποιότητα ζωής είναι πολύ καλύτερη απ΄ ό,τι στην πόλη. Αποφάσισαν να συστήσουν την οικογενειακή τους επιχείρηση με την επωνυμία «ΔΙΩΝΗ» για να συμπληρώσουν το εισόδημά τους με τη βιολογική καλλιέργεια του περίφημου τσαγιού Ολύμπου (sideritis scardica), της ευωδιαστής ελληνικής ρίγανης (oregano), στην Καλλιθέα Ολύμπου, στον Δήμο Ελασσόνας, στους πρόποδες του Ολύμπου και σε υψόμετρο 600 μέτρων.

Μιλώντας στη Greenagenda.gr, η κα. Τσενικίδου μιλά για τον καθημερινό, σκληρό αγώνα που δίνει μαζί με τον σύζυγό της. Έναν αγώνα που περιλαμβάνει μεγάλο κόπο και πολλές ώρες χειρωνακτικής εργασίας.

dioni 1

Όπως λέει η ίδια, «ξεκινήσαμε να ασχολούμαστε πριν τρία χρόνια με τη βιολογική καλλιέργεια, διότι πιστεύουμε ότι ''είμαστε ό,τι τρώμε"». «Δεν νοείται λοιπόν να ζούμε στο  χωριό και να μην καλλιεργούμε βιολογικά. Αυτή τη στιγμή η παραγωγή ανέρχεται σε δύο περίπου τόνους ετησίως και καλλιεργούμε επτά στρέμματα τσάι Ολύμπου. Γιατί το τσάι Ολύμπου; Επειδή έχει ιδιότητες επουλωτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντικαρκινικές, καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες και βοηθάει πολύ στην οστεοπόρωση. Γερμανοί ερευνητές καταδεικνύουν τη σημασία του στην πρόληψη και θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ. Συμβάλλει, ακόμη, στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, καθώς και στην τόνωση του οργανισμού», εξηγεί.

dion3

«Η απόφασή μας να ασχοληθούμε με τη γη μάς δίνει μεγάλη χαρά, μας χαλαρώνει, ενώ μπορούμε επιπλέον να βελτιώσουμε λίγο τα οικονομικά μας. Η ενασχόληση με τη γεωργία χρειάζεται μεράκι και πολλές εργατοώρες. Για να έχεις ένα καλό αποτέλεσμα στη δουλειά σου πρέπει να αφιερώσεις χρόνο. Όμως, εάν αγαπάς αυτό που κάνεις και βλέπεις ότι αποδίδει, επιτυγχάνοντας τον σκοπό σου, "κουράζεσαι" λιγότερο», λέει η κα. Τσενικίδου.

dioni5

Η ίδια εργάζεται ως νηπιαγωγός, ενώ ο άνδρας της είναι πολιτικός μηχανικός. Το πρωί, η κα. Τσενικίδου πηγαίνει στη δουλειά της και, αφού επιστρέψει, αφιερώνει τον χρόνο της στο χωράφι, πέρα, βεβαίως, από τις οικογενειακές υποχρεώσεις.

dioni 2

«Έχουμε μια πάρα πολύ καλή παραγωγή ανά στρέμμα, παραπάνω από το συνηθισμένο, και ελπίζουμε να πάει έτσι καλά και στη συνέχεια. Με την προώθηση των προϊόντων μας θα ασχοληθούμε τώρα πιο συστηματικά γιατί μέχρι στιγμής δεν είχαμε το χρόνο. Έπρεπε να στήσουμε τη μικρή μας επιχείρηση. Το προϊόν μας φεύγει και στο εξωτερικό και στην εγχώρια αγορά. Αν δώσεις ζωή στη γη, θα σου την επιστρέψει, δίνοντάς σου δουλειά και χρήματα. Πάντα, όμως, χρειάζεται κόπος και μεράκι», επισημαίνει.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση