του Θοδωρή Καραουλάνη
Ίσως έχουμε συνηθίσει τους αργούς ρυθμούς του δημοσίου, ίσως με όσα η κοινωνία αντιμετωπίζει σε επίπεδο καθημερινότητας να μη δίνουμε σημασία στα «μικρά». Όμως το ΥΠΕΝ σήμερα ξεπέρασε για μια ακόμη φορά τον εαυτό του: ανακοίνωσε την προαναγγελθείσα παράταση ισχύος του νόμου 4178/2013 με διήμερη καθυστέρηση! Και την ανακοίνωσε και λάθος!
Όπως είχε προαναγγείλει το ΥΠΕΝ – και είχε γράψει αναλυτικά η Greenagenda – δίνεται τρίμηνη προθεσμία στο νόμο 4178 (μέχρι 8 Μαΐου) προκειμένου η νέα πολιτική ηγεσία υπό τον Γιώργο Σταθάκη να μελετήσει το θέμα και τις παρατηρήσεις από τη διαβούλευση και να κάνει αλλαγές και προσαρμογές.
Αυτό λοιπόν που προανήγγειλε στις 16 Ιανουαρίου ο Γιώργος Σταθάκης, σε συζήτηση με δημοσιογράφους, ανακοίνωσε σήμερα το ΥΠΕΝ ότι δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ. Αλλά η ανακοίνωση δεν αποφεύγει τα πολλά και σημαντικά λάθη…
Το πρώτο που κοιτάξαμε με απορία ήταν η ημερομηνία: εκδόθηκε σήμερα 10 Φλεβάρη. Για να ενημερώσει ότι δόθηκε παράταση του νόμου που έληξε στις 8 Φλεβάρη. Δηλαδή ανακοινώνεται και δημοσιεύεται με διήμερη καθυστέρηση σε κάτι που έχει προαναγγείλει ο Υπουργός εδώ και 25 ημέρες!
Οπότε με αυτά εύλογα γεννούνται ορισμένες απορίες: πόσες ημέρες χρειάζεται η κυβέρνηση, το ΥΠΕΝ και το Εθνικό Τυπογραφείο για να τυπώσουν μία Υπουργική Απόφαση; Η διαδικασία δήλωσης αυθαιρέτων σταμάτησε αυτές τις δύο ημέρες; Και πόσοι πολίτες επηρεάστηκαν από αυτό;
Σημειώνουμε ότι το ίδιο το δελτίο τύπου του ΥΠΕΝ παραδέχεται την καθυστέρηση καθώς αναφέρει, με σημερινή ημερομηνία, ότι «η προηγούμενη προθεσμία έληξε στις 8 Φεβρουαρίου 2017».
Και γιατί δεν συμβαίνουν αντίστοιχες καθυστερήσεις σε άλλα θέματα που τους ενδιαφέρουν πιο πολύ; Μήπως η εντύπωση που έχει δοθεί ότι στο ΥΠΕΝ δεν ασχολούνται και πολύ με τα θέματα δόμησης και αυθαιρέτων δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα;
Κάποιοι φαίνεται ότι λειτουργούν υπέρ το δέον γραφειοκρατικά και υπηρεσιακά και εκθέτουν την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ. Γιατί δυσκολευόμαστε να πιστέψουμε τις φήμες των διαδρόμων της Μεσογείων ότι δεν ασχολούνται στον 6ο όροφο με τέτοια πεζά πράγματα…
Και οι «γκάφες» δεν σταματούν εδώ.
Αν κοιτάξετε την ανακοίνωση θα δείτε ότι μιλά για παράταση στην «τακτοποίηση» αυθαιρέτων. Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα: πουθενά στο νόμο 4178/2013 ούτε στην ΚΥΑ που ανακοινώνεται ότι δημοσιεύθηκε δεν υπάρχει η λέξη «τακτοποίηση». Δεν υφίσταται καν ως έννοια. Και αυτό γιατί το ΣτΕ έχει κρίνει ότι η «τακτοποίηση» αυθαιρέτων είναι αντισυνταγματική. Αλλά μάλλον στο ΥΠΕΝ δεν ασχολούνται με τέτοιες «μικρολεπτομέρειες». Η «τακτοποίηση» αυθαιρέτων είναι μια έννοια που έχει παραμείνει στην «αργκό» των δημοσιογράφων και των μηχανικών από προηγούμενες προσπάθειες νομιμοποίησης αυθαιρέτων που έχουν κριθεί αντισυνταγματικές. Ωστόσο φαίνεται ότι ακόμη και τις επίσημες ανακοινώσεις του ΥΠΕΝ δεν τις κοιτάζει κανένας για τα θέματα αυτά…
Και αν επικαλεστεί κανείς σε δικαστήριο αυτήν την επίσημη ανακοίνωση του ΥΠΕΝ (που φέρει το εθνόσημο και το ίδιο το Υπουργείο χρησιμοποιεί πολλές φορές ως παραπομπή σε απαντήσεις του σε υπηρεσίες ή προς τη Βουλή ότι έχει εκδοθεί το δελτίο τύπου της τάδε ημερομηνίας…) τότε θα τρέχουν από τη Μεσογείων και την Αμαλιάδος να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα.
Τελικά ίσως εμείς δημοσιογραφικά να δίνουμε περισσότερη σημασία στα επίσημα κείμενα του ΥΠΕΝ από το ίδιο. Το πρόβλημα είναι ότι σε κάθε σοβαρό κράτος θα συνέβαινε το αντίθετο…