Θηριώδη τζιπ διαταράσσουν το περιβάλλον στη λίμνη Καλλιδρόμου (vids)

Σε αγώνες επίδειξης ισχύος με τα θηριώδη τζιπ τους στη λίμνη Καλλιδρόμου, στη Φθιώτιδα, επιδίδονται εδώ και καιρό διάφοροι ασυνείδητοι, διαταράσσοντας την ισορροπία του περιβάλλοντος στην περιοχή.

«Η κατάσταση δυστυχώς συνεχίζεται. Πρέπει με κάθε τρόπο και σε όλους τους τόνους να διατυπωθεί ότι το βουνό δεν τους ανήκει», καταγγέλλει ο Στέφανος Σταμέλλος, μέλος της Οικολογίας Αλληλεγγύης Στερεάς και υπογραμμίζει ότι «αυτή η αντίληψη ότι στο Καλλίδρομο συναντιούνται οι διάφορες "λέσχες" των τζιπ, είναι πια βασανιστική. Δεν ξέρω αν και πόσο κάποιοι αυτό το θεωρούν "τουριστικό προϊόν" ή "δραστηριότητα αναψυχής"».

Οι ασυνείδητοι οδηγοί, απολαμβάνοντας την οδήγηση ενός τετρακίνητου μεγάλου κυβισμού μέσα σε ορεινά οικοσυστήματα, καταναλώνουν ορυκτά καύσιμα, ενώ την ίδια στιγμή ρυπαίνουν και διαταράσσουν υγροβιότοπους και άλλα οικοσυστήματα.

Τι λέει ο νόμος

Η απαγόρευση τέτοιων δραστηριοτήτων, άλλωστε, προβλέπεται σε νομοθετική ρύθμιση και συγκεκριμένα στην παρ. 4 του άρ. 13 στον περίφημο νόμο 3937/2011 «Διατήρηση της Βιοποικιλότητας και άλλες διατάξεις» που αντικατέστησε το νόμο 1650/1986.

Αναλυτικά:

«ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ΄ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗΣ Άρθρο 13 Ειδικές ρυθμίσεις για την προστασία του φυσικού χώρου 4.

α) Δεν επιτρέπεται η κίνηση μηχανοκίνητων οχημάτων εκτός οδικού δικτύου σε οικολογικά ευαίσθητες εκτάσεις, όπως ενδεικτικά, μόνιμες ή εποχικές λίμνες και τέλματα και οι ακτές τους, ο αιγιαλός, οι αμμοθίνες, ποτάμια, ρέματα και ρυάκια, δάση, λιβάδια, βοσκότοποι, οι οικότοποι προτεραιότητας του παραρτήματος Ι της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ, καθώς και σε μονοπάτια που βρίσκονται σε τέτοιες περιοχές. Εξαιρείται η απολύτως αναγκαία κίνηση για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και ατυχημάτων, πυρκαγιών, καθώς και για λόγους εθνικής ασφάλειας και άμυνας, καθώς και οχημάτων του φορέα διαχείρισης των περιοχών αυτών. Εξαιρείται επίσης, η απολύτως αναγκαία κίνηση για την πρόσβαση σε καλλιεργούμενες εκτάσεις, για την εξυπηρέτηση της ποιμενικής κτηνοτροφίας και για τη διενέργεια υλοτομιών και τη μεταφορά δασικών προϊόντων ή εργαλείων επαγγελματικής αλιείας και υδατοκαλλιέργειας. Επιτρέπεται επίσης η κίνηση οχημάτων χιονιού σε πίστες χιονοδρομικών κέντρων.

β) Δεν επιτρέπεται η, μέσω της κίνησης μηχανοκίνητων οχημάτων, αυτόβουλη δημιουργία νέων ή η επέκταση υφιστάμενων δρόμων σε δασικά, χορτολιβαδικά και παράκτια οικοσυστήματα. (Με την παρ. 7 του άρθρου 20 του παρόντος νόμου, ορίζεται ότι : "7. Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ρυθμίζεται κάθε σχετικό θέμα για την εφαρμογή της παραγράφου 4 του άρθρου 13 όσον αφορά στις περιπτώσεις που εξαιρούνται από την τιθέμενη απαγόρευση. Κατά τα λοιπά, η διάταξη εφαρμόζεται από της ισχύος του νόμου αυτού. Με απόφαση του ιδίου μπορεί ακόμη να απαγορεύεται η κίνηση συγκεκριμένων κατηγοριών μηχανοκίνητων οχημάτων σε συγκεκριμένους δρόμους για ολόκληρο το έτος ή συγκεκριμένες εποχές του έτους, με σκοπό την προστασία των εδαφών από τη διάβρωση και τη διατήρηση των οικότοπων, της χλωρίδας και της πανίδας").

Πηγή βίντεο: Lamiareport.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση