Γιατί η μεταποίηση απογειώνει την υπεραξία των αγροτικών προϊόντων

του Νίκου Αβουκάτου

Η μεταποίηση είναι αναμφισβήτητα το κλειδί για μια επιτυχημένη πορεία των ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό. Ένα σημαντικό μέρος των παραγωγών της χώρας, έχει πλέον καταλάβει ότι δεν αρκεί μόνο το καλό και ποιοτικό ελληνικό προϊόν, αλλά είναι απαραίτητη και η υπεραξία του μέσα από τη μεταποίησή του.

Όπως εξηγεί, μιλώντας στη Greenagenda.gr, ο Αντώνης Μωυσιάδης, Τεχνολόγος Γεωπονίας, «μια μεγάλη γκάμα των ελληνικών προϊόντων έχει την απαιτουμένη ποιότητα, ωστόσο αυτό δεν αρκεί μόνο ως εφόδιο. Χρειάζεται να έχει και την ανάλογη δεσπόζουσα θέση στα ράφια της ξένης αγοράς κι αυτό επιτυγχάνεται μέσα από τη μεταποίηση».

Εξαιτίας του κλίματός της, η χώρα μας έχει την δυνατότητα να παράγει προϊόντα όλων των κατηγοριών. Λόγω του ότι οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις είναι μικρές, σε σύγκριση με ανταγωνιστικές άλλες χώρες, οι ποσότητες είναι περιορισμένες, όμως η ποιότητα των προϊόντων μπορεί και παραμένει σε υψηλά επίπεδα. «Δεν μπορούμε να βγούμε ανταγωνιστικά μόνο ως προϊόν. Θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε ένα μέρος της παραγωγής μας για να καλύψουμε τις ανάγκες της αγοράς μας αλλά και της βιομηχανίας με τη δική μας ελληνική πρώτη ύλη», υποστηρίζει ο κ. Μωυσιάδης και σημειώνει: «Με τις πρώτες ύλες να είναι ελληνικές και τη βιομηχανία θα κερδίσουμε το στοίχημα και θα έχει μια ανάλογα σημαντική πορεία στο εξωτερικό το δικό μας προϊόν».

Ο ξένος έχει καλή εικόνα για το ελληνικό προϊόν, το στηρίζει και το αναζητεί, όμως η εικόνα του δεν είναι καλή προς τα έξω και σε αυτό πρέπει να υπάρξει βελτίωση και σωστή εκμετάλλευση, που θα συμβάλλουν στην αποβολή των όποιων ενδοιασμών του ξένου καταναλωτή ή και του κάθε επενδυτή.

«Χρειάζεται να προωθήσουμε το ελληνικό προϊόν με τον σωστό τρόπο. Οι Ομάδες Παραγωγών, ως νέο μοντέλο ανάπτυξης της ελληνικής γεωργίας, μπορούν με τη μαζική παραγωγή να μειώσουν τα κοστολόγια, να επιτύχουν καλύτερη συνεργασία και να δημιουργήσουν μια μονάδα προκειμένου να κάνουν μεταποίηση. Δεν έχει αξία η παραγωγή από μόνη της αλλά με την ανάλογη οργάνωση και προγραμματισμό ο παραγωγός μπορεί να πάρει την υπεραξία των παραγόμενων προϊόντων μέσα από την μεταποίηση», σημειώνει ακόμη ο κ. Μωυσιάδης.

Στο πλαίσιο του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ 2014-2020), η οργάνωση των παραγωγών υποστηρίζεται με σημαντικά κονδύλια.

Ακόμη, ιδιαίτερα σημαντικά είναι η προβολή και η προώθηση στα ράφια των ξένων αγορών. Αυτό απαιτεί τις κατάλληλες  συνεργασίες, εκθέσεις, media κλπ ώστε το κάθε προϊόν να βγει στις αγορές του  εξωτερικού. Για παράδειγμα το Oriste, το οποίο αποτελεί μια πλατφόρμα ιδεών που συνδέει τη ελληνική γαστρονομία με την ξένη αγορά και προσφέρει τις ελληνικές γεύσεις στο τραπέζι των πελατών.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση