Υψηλή εξάρτηση από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα για την Ελλάδα

του Δημήτρη Διαμαντίδη

Την μεγάλη ενεργειακή εξάρτηση της Ελλάδας από τα ορυκτά καύσιμα καταδεικνύει η τελευταία σχετική στατιστική μελέτη της Eurostat με ημερομηνία 20 Φεβρουαρίου 2017, η οποία τοποθετεί την χώρα μας στο TOP-7 των κρατών-μελών της Ε.Ε. με γνώμονα το παραπάνω κριτήριο.

Τα στοιχεία που αξιολογεί η Eurostat είναι του έτους 2015 και μεγαλύτερη εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, σε σχέση με την Ελλάδα, έχουν μόνο η Κύπρος (πρώτη από όλες τις χώρες της ΕΕ) και έπονται η Ολλανδία, η Ιρλανδία, η Πολωνία, η Εσθονία και η Μάλτα.

Για να γίνει κατανοητή η επιβάρυνση του περιβάλλοντος από τα ορυκτά καύσιμα, η καύση των τελευταίων (που είναι κυρίως ο άνθρακας, το πετρέλαιο και όλα τα παράγωγα του, το φυσικό αέριο, ο λιγνίτης για την περίπτωση της Ελλάδας και γενικότερα όλες οι πηγές ενέργειας που δεν είναι ανανεώσιμες) είναι υπεύθυνη για το 80% όλων των ανθρωπογενών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και γενικότερα αερίων του θερμοκηπίου.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει η ενεργειακή πορεία της Ελλάδας από το 1990 μέχρι το 2015.

Στο πλαίσιο αυτό, το 1990 η χώρα μας είχε μία ενεργειακή κατανάλωση της τάξης των 22,3 Mtoe (million tonnes of oil equivalent), το ποσοστό των ορυκτών καυσίμων στο εγχώριο ενεργειακό ισοζύγιο ήταν 95% και υπήρχε εξάρτηση σε ποσοστό 65% από εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα (πετρέλαιο).

Το 2005 η εξάρτηση αυτή αυξάνεται στο 72%, η ενεργειακή κατανάλωση της χώρας εκτοξεύεται στους 31,4 Mtoe και το ποσοστό των ορυκτών καυσίμων υποχωρεί ελάχιστα στο 94%.

Η έκπληξη σημειώνεται το έτος 2015, όταν μετά από χρόνια ύφεσης και κρίσης στην οικονομία, η ενεργειακή κατανάλωση πέφτει δραματικά στους 24,4 Mtoe και τείνει να προσεγγίζει τα επίπεδα του 1990. Παρήγορο όμως είναι το γεγονός πως η ανάπτυξη των επενδύσεων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα πιάνει «τόπο» και έτσι το 2015 εμφανίζεται σημαντικά μειωμένη η συνεισφορά των ορυκτών καυσίμων στο συνολικό ενεργειακό ισοζύγιο, καθώς είναι πλέον 85%.

Ωστόσο παρόλο που οι ΑΠΕ διεισδύουν με αξιώσεις από το 2005 και έπειτα στον ενεργειακό «χάρτη» της χώρας μας, αυξανόμενη και χωρίς ποτέ να υποχωρήσει από το 1990 έως και το 2015 παραμένει η εξάρτηση από τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων, που διαμορφώθηκε στο 79% το 2015.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση