Ηλιακός θερμοσίφωνας με το «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον»

του Δημήτρη Διαμαντίδη

Μία από τις συνηθισμένες εικόνες όταν βλέπεις από ψηλά ελληνικές μεγαλουπόλεις είναι οι ηλιακοί θερμοσίφωνες επάνω στις ταράτσες των πολυκατοικιών.

Ο ηλιακός θερμοσίφωνας, που η εγκατάσταση του επιδοτείται από το Εξοικονομώ Κατ΄ Οίκον, αποτελεί ίσως την πιο διαδεδομένη στη χώρα μας εγκατάσταση ανανεώσιμης πηγής ενέργειας, που εκμεταλλεύεται την ηλιακή ακτινοβολία για να θερμάνει νερό χρήσης. Χρησιμοποιείται για τη θέρμανση νερού χρήσης τόσο σε κατοικίες, όσο και σε δημόσια κτήρια, κτήρια γραφείων, βιομηχανίες κλπ.

Με τα δεδομένα ηλιοφάνειας της Ελλάδας το κόστος ενός ηλιακού συστήματος αποσβένεται σε 4-6 χρόνια.

Εάν ληφθεί υπόψη ότι υπάρχουν ηλιακοί θερμοσίφωνες με διάρκεια ζωής άνω των 25 χρόνων, το αρχικό κόστος επένδυσης μπορεί να επιστραφεί έως και 3-4 φορές.

Εκτός από την οικονομική διάσταση της λειτουργίας του ηλιακού θερμοσίφωνα, υπάρχει και η «πράσινη» διάσταση. Κάθε τετραγωνικό μέτρο επιφάνειας ενός ηλιακού συλλέκτη υψηλής απόδοσης αποτρέπει την παραγωγή περίπου έως και 12,5 kg CO2 ετησίως.

Ανάλογα με τον τρόπο μεταφοράς ενέργειας από τον ήλιο στο ζεστό νερό χρήσης, οι ηλιακοί θερμοσίφωνες διακρίνονται σε:

α) Ηλιακούς θερμοσίφωνες ανοικτού κυκλώματος, στους οποίους το νερό χρήσης ρέει μέσα από τον συλλέκτη, θερμαίνεται και αποθηκεύεται στο δοχείο ζεστού νερού χρήσης.

Στους θερμοσίφωνες ανοικτού τύπου, το νερό χρήσης περνάει μέσα από τον συλλέκτη, πράγμα που μπορεί να δημιουργήσει πολύ μεγάλο πρόβλημα όταν το νερό περιέχει πολλά άλατα.

β) Ηλιακούς θερμοσίφωνες κλειστού κυκλώματος, στους οποίους το νερό χρήσης δεν ρέει, αλλά βρίσκεται αποθηκευμένο στο μπόιλερ, ενώ η μεταφορά ενέργειας από το συλλέκτη στο μπόιλερ γίνεται με τη βοήθεια κλειστού κυκλώματος, που περιέχει άλλο νερό, πλήρως διαχωρισμένο από το νερό χρήσης. Αυτός είναι και ο πιο διαδεδομένος τύπος ηλιακού θερμοσίφωνα, τόσο στη χώρα μας, όσο και στην Ευρώπη.

Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες τελευταίας τεχνολογίας μπορούν να λειτουργούν με πολύ καλή απόδοση όλο το χρόνο, με προϋπόθεση την ηλιοφάνεια 3-4 ώρες μεταξύ 10.00 π.μ. και 15.00 μ.μ. κάθε ημέρα.

Εκτός από το ζεστό νερό χρήσης, μπορεί να καλυφθεί και ένα σημαντικό μέρος (το 40%) των αναγκών για θέρμανση χώρων.

Προϋπόθεση αποτελεί να υπάρχει διαθέσιμος χώρος για την εγκατάσταση 8 έως 12 συλλεκτών στην οροφή.

Η ύπαρξη ενδοδαπέδιου συστήματος θέρμανσης, αντλιών θερμότητας κα, μπορεί να συνδυαστεί με την ηλιακή θέρμανση.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση