Θεσσαλονίκη: 30 επιχειρήσεις πήραν «χρυσό» στην ανακύκλωση γυαλιού (φωτο)

του Νίκου Αβουκάτου

Τριάντα επιχειρήσεις εστίασης της Θεσσαλονίκης ανακηρύχθηκαν «Πρωταθλητές της Ανακύκλωσης Γυάλινων Συσκευασιών», κατά τη διάρκεια εκδήλωσης την οποία συνδιοργάνωσαν ο δήμος Θεσσαλονίκης και η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) και παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλου.

Μιλώντας στην εκδήλωση, ο κ. Φάμελλος τόνισε ότι «για τη χώρα μας, το περιβάλλον είναι η ταυτότητά της στον τουρισμό, τον πρωτογενή και δευτερογενή, και σημαίνει πρόοδο για τον τόπο. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια αλλαγή που μας υποχρεώνει η ευρωπαϊκή νομοθεσία στη διαχείριση αποβλήτων. Εντός του 2017 οι δήμοι θα πρέπει να υποβάλουν τις προτάσεις τους για την επεξεργασία αποβλήτων αλλά και ο κάθε ένας να εφαρμόσει το σχέδιό του για τη διαλογή στην πηγή». «Χρειάζονται σημαντικές αλλαγές στη νοοτροπία μας, στους επαγγελματίες, στα σπίτια όλων μας. Σήμερα αναδεικνύουμε με τη βράβευση αυτή την αξία της διαλογής και τους πρωτοπόρους της Θεσσαλονίκης που είχαν σημαντικές επιδόσεις στη ανακύκλωση», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης επισήμανε ότι «χωρίς τη συμμέτοχη του πολίτη δεν μπορούμε να κάνουμε αρκετά στον τομέα της ανακύκλωσης. Πρέπει πρώτα να κάνουμε μια συμφωνία με τους καταστηματάρχες και τα πολυκαταστήματα και, αφού συνεννοηθούμε, μετά θα χρειαστεί να βάλουμε πρόστιμα».

Ο κ. Μπουτάρης εκτίμησε ότι μπορούμε συστηματικά την επομένη πενταετία να έχουμε θεαματικά αποτελέσματα αρκεί να το πιστέψουμε και να φθάσει η Θεσσαλονίκη το 20% της ανακύκλωσης, ενώ υπογράμμισε ότι «η βράβευση των καταστηματαρχών αποτελεί ένδειξη για το τι μπορούμε να πετύχουμε, εάν το θελήσουμε».

Ο Θανάσης Παππάς, Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας παρουσίασε τους στρατηγικούς άξονες για την ορθή διαχείριση αποβλήτων για τη διετία 2017-2018. «Πρώτον, χρειάζεται η αναβάθμιση του γενικού δείκτη και να προωθήσουμε με πληρότητα τα νέα ρεύματα ανακύκλωσης, την εφαρμογή νέου κανονισμού καθαριότητας αλλά και το δίκτυο των πρασίνων σημείων. Για την καλύτερη διαχείριση, απαιτείται άμεσα συνέργεια με τον ΦΟΔΣΑ, το υπουργείο και τους δήμους, αλλά και την εφαρμογή έξυπνων δρομολογίων για την εξυπηρέτηση των πολιτών. Επιπλέον χρειάζονται πολιτικές με "έξυπνους" κάδους αλλά και βελτίωση των υποδομών, όπως η υπογειοποίησή τους».

Ο ίδιος αναφέρθηκε ακόμη σε θέματα που σχετίζονται με την ηλεκτροκίνηση. «Η ηλεκτροκίνηση μπορεί και πρέπει να αναπτυχθεί σύντομα, με τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία, στα οχήματα της καθαριότητας, αντικαθιστώντας τα καθολικά», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Δημήτρης Παπασωτηρίου, υπεύθυνος τμήματος Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας της ΕΕΑΑ, αναφέρθηκε στην εξαιρετική και αποτελεσματική συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης και παρουσίασε τα ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Η ΕΕΑΑ αξιολόγησε τις ποσότητες που συγκεντρώθηκαν σε μπλε κώδωνες του Δήμου Θεσσαλονίκης και βραβεύει τις 30 πρώτες από τις 50 συνολικά επιχειρήσεις εστίασης που δήλωσαν συμμετοχή. Το τελευταίο εξάμηνο του 2016, τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (καφέ, εστιατόρια, μπαρ) της Θεσσαλονίκης συνεχίζουν την προσπάθεια ανακύκλωσης, συμμετέχοντας ενεργά και συστηματικά.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη βράβευση των επιχειρήσεων.

Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση:

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση