4ο Φεστιβάλ Ανακύκλωσης: Καινοτόμες πρακτικές και καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης

Συνέντευξη στον Νίκο Αβουκάτο

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την έναρξη λειτουργίας του 4ου Φεστιβάλ Ανακύκλωσης, έναν επιτυχημένο θεσμό που διοργανώνει ο δήμος Θεσσαλονίκης στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Βασικός στόχος του είναι η προώθηση και διάδοση των αρχών της κυκλικής οικονομίας.

Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, μεταξύ άλλων, παρουσιάζονται καινοτόμα παραδείγματα ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης, διοργανώνονται ημερίδες, ενώ λειτουργούν διαδραστικά εργαστήρια παρουσίασης της ανακύκλωσης.

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας, Θανάσης Παππάς, μέσω της Greenagenda.gr, κάνει έναν απολογισμό των Φεστιβάλ των προηγούμενων ετών, εξηγεί τους στόχους του εφετινού, ενώ ανακοινώνει ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα τεθεί σε εφαρμογή στην πόλη η συλλογή χωριστών ρευμάτων ανακύκλωσης.

Ο κ. Θανάσης Παππάς

Στην καλλιέργεια της οικολογικής συνείδησης, ως δημοτική αρχή, δίνετε έναν αγώνα να αλλάξετε τα δεδομένα στον τομέα της ανακύκλωσης. Σε αυτήν την κατεύθυνση, το Φεστιβάλ της Ανακύκλωσης αποτελεί σημαντική προσπάθεια για τη διάδοση των αρχών της κυκλικής οικονομίας. Ποιος είναι ο έως σήμερα απολογισμός των δράσεων αυτών;

Στο πλαίσιο του Άξονα 6 της Στρατηγικής του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων του Δήμου Θεσσαλονίκης (Δράση 6.3), προτείνονται δράσεις, όπως ενημερωτικές εκδηλώσεις, φεστιβάλ, διαγωνισμοί και εκπαίδευση για δράσεις ανακύκλωσης. Για τον λόγο αυτόν και μετά από τη σημαντική, θετική εμπειρία των τριών προηγουμένων ετών, ο Δήμος Θεσσαλονίκης προχωρά και εφέτος στη διοργάνωση του 4ου Φεστιβάλ Ανακύκλωσης, επιτυγχάνοντας το στόχο για την καθιέρωση ενός θεσμού ανακύκλωσης, στον οποίο θα έρχονται σε επαφή οι φορείς ανακύκλωσης, οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε αυτήν και οι δημότες, που με τη στάση και την ενεργό συμμετοχή τους καθορίζουν την αύξηση της Ανακύκλωσης, μέχρι τα επιθυμητά αποτελέσματα, εφόσον ο Δήμος Θεσσαλονίκης επιδιώκει την άμεση αύξηση ποσοστών και ειδών. Κομβικό σημείο για την ενεργό συμμετοχή των πολιτών αποτελούν οι συνεχείς και οργανωμένες εκστρατείες ευαισθητοποίησης και η διαμόρφωση κοινής περιβαλλοντικής δέσμευσης των δημοτών αυτοδιοικητικών, κοινωνικών, οικολογικών ομάδων, ακαδημαϊκών φορέων της πόλης, παραγωγικών και επιστημονικών κλάδων, που στοχεύουν στην ενθάρρυνση των κοινωνικών πρωτοβουλιών για την υλοποίηση των Δράσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Επίσης, στο πλαίσιο της νομοθεσίας για την ανακύκλωση (Ν.4496/2017), με έμφαση στην κυκλική οικονομία, ο Δήμος σχεδιάζει την εφαρμογή συστημάτων διαλογής στην πηγή (διαχωρισμός των υλικών σε χωριστά ρεύματα με τελικό στόχο την επανάχρηση). Ο Δήμος θα προχωρήσει τις δράσεις του προκειμένου να δρομολογήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα την εφαρμογή συλλογής χωριστών ρευμάτων ανακύκλωσης και να υλοποιήσει σχετικές δομές, προτάσσοντας την προώθηση της Ιδέας της Ανακύκλωσης και της επανάχρησης, προτρέποντας και διευκολύνοντας τους δημότες να τις εντάξουν στην καθημερινότητά τους.

Έτσι, μέσα και από το Φεστιβάλ θα γίνει προσπάθεια για την επιτυχή προώθηση των ως άνω στόχων του Δήμου Θεσσαλονίκης, όσον αφορά τη διάδοση των αρχών της κυκλικής οικονομίας.

Τέλος, η διοργάνωση του Φεστιβάλ θεωρούμε ότι συμβάλλει ιδιαίτερα σημαντικά και πρωτίστως για την καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης κυρίως στους μαθητές και στην εκπαιδευτική κοινότητα, που αποτελούν τη βάση για την εμπέδωση του θεσμού της ανακύκλωσης.

Ποια είναι κάθε χρόνο η ανταπόκριση και η συμμετοχή τόσο του κόσμου όσο και των συμμετεχόντων που πλαισιώνουν την έκθεση;

Η ανταπόκριση του κοινού στα προηγούμενα φεστιβάλ ήταν αρκετά ικανοποιητική. Συγκεκριμένα πέρυσι οι μαθητές που συμμετείχαν είτε οργανωμένα είτε με τις οικογένειες τους ξεπέρασαν τους 2.100. Οι προσκεκλημένοι για τις ημερίδες και τις άλλες εκδηλώσεις ξεπέρασαν τους 600.Οι γονείς που συνόδευαν παιδιά ξεπέρασαν τους 2.200. Οι επισκέπτες από τις άλλες εκθέσεις που ήρθαν και στο Φεστιβάλ ξεπέρασαν τους 2.500. Ο συνολικός αριθμός επισκεπτών κατά προσέγγιση φτάνει τα 7.300 άτομα.

Ειδικότερα, επισκέφτηκαν το Φεστιβάλ 1.311 παιδιά οργανωμένα με τα σχολεία τους. Ο αριθμός των παιδιών που επισκέφθηκαν το Φεστιβάλ το Σαββατοκύριακο και τα απογεύματα και απασχολήθηκαν στα εργαστήρια ξεπέρασε τα 800. Οι συμμετοχές στο σχολικό διαγωνισμό δημιουργικής γραφής ήταν 60, βραβεύτηκαν 4 σχολεία και δόθηκαν αναμνηστικά βιβλία με θέμα το περιβάλλον και την Ανακύκλωση στους μαθητές, που συμμετείχαν ενεργά (155 μαθητές) και στους εκπαιδευτικούς που οργάνωσαν τον διαγωνισμό και την εκδήλωση παρουσίασης των έργων τους (13 εκπαιδευτικοί). Επιπλέον έλαβαν χώρα ενημερωτικές ημερίδες από φορείς Ανακύκλωσης, θεατρικές παραστάσεις από τα παιδιά, συναυλίες, εργαστήρια ανακύκλωσης, διανομή φυτών στους παρευρισκόμενους και άλλα δρώμενα.

Πού θα επικεντρωθεί η εφετινή εορτή;

Φέτος, το 4ο Φεστιβάλ, που θα πραγματοποιηθεί στο διάστημα 3-6 Μαΐου 2018, στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ HELEXPO Α.Ε., στο εσωτερικό και εξωτερικό χώρο Περιπτέρου 8, παράλληλα με τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου και την Ανθοέκθεση, θα έχει το ειδικό θέμα: «Η Ανακύκλωση στην Εκπαίδευση». Στο περίπτερο 8 θα αναπτυχθούν οι δραστηριότητες των δημόσιων και ιδιωτικών φορέων που ασχολούνται με την ανακύκλωση, των Συστημάτων Ανακύκλωσης και των φορέων Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας. Θα λάβουν χώρα ενημερωτικές ημερίδες, επισκέψεις σχολείων και βραβεύσεις, εργαστήρια ανακύκλωσης, θεατρικές παραστάσεις κ.λπ. Το Φεστιβάλ Ανακύκλωσης και οι παράλληλες δραστηριότητες θα προβληθούν από τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας, το διαδίκτυο και με υπαίθρια/οπτική προβολή, ενώ θα διανεμηθούν αφίσες και ενημερωτικά έντυπα σε όλη την πόλη, με έμφαση στις εκπαιδευτικές μονάδες και τους χώρους μαζικής προσέλευσης των δημοτών (Δημοτικά κτήρια, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΛΤΑ, Τράπεζες κ.λπ), προκειμένου να ενημερωθούν και να συμμετάσχουν ενεργά όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς και οι δημότες μας.

Ποια είναι τα οφέλη που ευελπιστείτε να αποκομίσει η πόλη από το εφετινό Φεστιβάλ;

Κύριος στόχος της διοργάνωσης για 4η χρονιά, συνεχίζει να είναι η περαιτέρω καθιέρωση του θεσμού ανάδειξης της ανακύκλωσης, η προβολή της σημασίας της και η ευαισθητοποίηση των μαθητών, των δημοτών και επισκεπτών της πόλης, αποσκοπώντας τελικά στην αναβάθμιση της εικόνας της πόλης, παράλληλα με τον εκσυγχρονισμό της συλλογής και αποκομιδής και μεταξύ άλλων τη δημοσιότητα και ευαισθητοποίηση των δημοτών.

Ειδικότερα το 4ο Φεστιβάλ Ανακύκλωσης έχει σχεδιαστεί με περιεχόμενο και οφέλη, όπως:

  • Να προβληθεί το πρόγραμμα και οι δράσεις του Δήμου Θεσσαλονίκης, έτσι ώστε οι συμμετέχοντες να γίνουν στενοί συνεργάτες και αρωγοί.
  • Να αναδειχτούν οι συνεργασίες και συνέργειες του Δήμου Θεσσαλονίκης με τους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, με σκοπό τη βελτίωση των διαδικασιών και την αύξηση της ανακύκλωσης.
  • Να συμμετάσχουν όλα τα συστήματα και ρεύματα ανακύκλωσης, προβάλλοντας τον τρόπο λειτουργίας τους και τα οφέλη που προκύπτουν.
  • Να συμμετάσχουν μονάδες της εκπαιδευτικής κοινότητας, παρουσιάζοντας τις δραστηριότητές τους για την ανακύκλωση, είτε μέσω οργάνωσης εκδηλώσεων, είτε με εκθεσιακή συμμετοχή, με σκοπό να συνδεθεί η ανακύκλωση με την περιβαλλοντική εκπαίδευση.
  • Να οργανωθούν διαδραστικά εργαστήρια παρουσίασης της ανακύκλωσης, στα οποία θα συμμετέχουν οι νέοι, αλλά και οι ενήλικες.
  • Να αναδειχτούν καινοτόμες πρακτικές ανακύκλωσης, οι οποίες εφαρμόζονται στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
  • Να οργανωθούν ημερίδες ανταλλαγής απόψεων και μεταφοράς καλών πρακτικών μεταξύ των φορέων της ανακύκλωσης και με τη συμμετοχή δημοτών και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Τα εγκαίνια του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν από τον Δήμαρχο, Γιάννη Μπουτάρη, την Πέμπτη 3 Μαΐου 2018, στις 18.00, παρουσία του αντιδημάρχου και του εντεταλμένου δημοτικού συμβούλου για θέματα καθαριότητας, Λάζαρου Ζαχαριάδη.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση