40 αλιείς «ψάρεψαν» 24 τόνους σκουπίδια από 16 ελληνικά λιμάνια - Πλαστικό το 80% (φωτο)

Το πρόγραμμα «Fishing for Litter» του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης είναι ένα πρόγραμμα συμμετοχής του αλιευτικού κλάδου στη μείωση των θαλασσίων απορριμμάτων. Οι επαγγελματίες αλιείς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα καλούνται να συλλέξουν και να καταγράψουν τα απορρίμματα που συσσωρεύονται στα δίχτυα τους ως μέρος της συνήθους αλιευτικής τους δραστηριότητας. Αυτά στη συνέχεια αποθηκεύονται επί του σκάφους, έτσι ώστε να μπορεί να οδηγηθούν στην ακτή.

Η iSea έχει αναλάβει την υλοποίηση του προγράμματος σε συνεργασία με το Ίδρυμα από το 2019, υλοποιώντας το στη Θεσσαλονίκη και στην Καβάλα, ενώ στη διάρκεια του 2020 υλοποιήθηκε επιπρόσθετα στον Βόλο και στην Αλεξανδρούπολη. Το 2021 επεκτάθηκε στα λιμάνια του Βόλου, της Μηχανιώνας, της Καβάλας, της Αλεξανδρούπολης, των Μουδανιών, του Περάματος της Λέσβου, της Μυτιλήνης, της Πέτρας, της Χίου, των Μεστών, του Βαθέος της Σάμου, των Χανίων, της Πάτμου, της Λέρου, της Σκιάθου και της Καλύμνου, αριθμώντας συνολικά 16 λιμάνια σε όλη την Ελλάδα.

Το πρόγραμμα στοχεύει στην ευαισθητοποίηση της αλιευτικής βιομηχανίας, στην αλλαγή των πρακτικών διαχείρισης των απορριμμάτων της αλιευτικής βιομηχανίας, στην απομάκρυνση θαλάσσιων απορριμμάτων, καθώς και στη συλλογή δεδομένων για τη θαλάσσια ρύπανση στον πυθμένα, σε βάθη που δεν μπορούν να προσεγγιστούν από δύτες.

Συνολικά κατά το 2021 συμμετείχαν στο πρόγραμμα 40 αλιείς μηχανότρατας και με τη συνδρομή τους συλλέχθηκαν και καταγράφηκαν περισσότεροι από 24 τόνοι απορριμμάτων, εκ των οποίων το 80% ήταν από πλαστικό.

Τα απορρίμματα που συλλέγονται διαφέρουν ανά περιοχή, περιλαμβάνοντας πλαστικές σακούλες και μπουκάλια, εγκαταλελειμμένα αλιευτικά εργαλεία που αποτελούν το 30% των απορριμμάτων, αλουμινένια τενεκεδάκια, εξωλέμβιες μηχανές, ναυαγισμένες βάρκες, πολλά μεταλλικά κομμάτια κ.ά.

Καταλήγοντας, η iSea ευχαριστεί όλους τους πρεσβευτές, που συμμετέχουν ενεργά στο πρόγραμμα «Ψαρεύοντας Απορρίμματα - Fishing for Litter» συμβάλλοντας στη μείωση των θαλάσσιων απορριμμάτων με τη συμμετοχή της αλιευτικής κοινότητας.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση