Σε 20 ημέρες με ένα μήνα αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η επιχείρηση καθαρισμού της πετρελαιοκηλίδας στον Σαρωνικό Κόλπο εκτίμησε σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ναυτιλίας, Διονύσης Καλαματιανός.
Στην περιοχή του Αγίου Κοσμά, στην Φρεαττύδα, στην Πειραϊκή και σε άλλα σημεία των ακτών της Αττικής στρέφεται πλέον η προσπάθεια των συνεργείων απορρύπανσης, ενώ σε παραλίες σε Ελληνικό και Γλυφάδα η δυσοσμία είναι έντονη και οι κηλίδες αγγίζουν σχεδόν τις ξαπλώστρες.
Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες που ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ο δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου. Το παράκτιο μέτωπο του δήμου βρίσκεται σε τραγική κατάσταση.
«Είμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση και συνδράμουμε με όποια μέσα διαθέτουμε στο έργο των αρμόδιων φορέων: τοποθετήσαμε πλωτό φράγμα, ρίξαμε αντιρρυπαντικό υλικό (μια ουσία που διαλύει το πετρέλαιο), απόχη και ειδικές απορροφητικές πετσέτες. Παράλληλα, ένα ειδικό σκάφος προχωρά στον καθαρισμό των υδάτων», αναφέρει αρχικά και προσθέτει:
«Παρακαλούμε θερμά μέχρι να αποκατασταθεί το πρόβλημα να μην προσέρχονται οι λουόμενοι στην παραλία και να σέβονται όλοι τις σημάνσεις της δημοτικής αστυνομίας. Ελπίδα όλων μας είναι ότι η ζημιά θα περιοριστεί το συντομότερο δυνατό. Οι ευθύνες, ωστόσο, για την καταστροφή είναι δεδομένες και πρέπει να αποδοθούν άμεσα».
Την ίδια ώρα περιβαλλοντικές οργανώσεις εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους σχετικά με τη μεγάλης έκτασης πετρελαιοκηλίδα που έχει ρυπάνει τις παραλίες της Σαλαμίνας και του Σαρωνικού Κόλπου.
«Στο τεράστιο, διαχρονικό πρόβλημα ρύπανσης που επιβαρύνει τη Σαλαμίνα εδώ και δεκαετίες (διυλιστήρια, ποντισμένα πλοία, διέλευση πλοίων, κ.ά.) ήρθε να προστεθεί μία άνευ προηγουμένου οικολογική καταστροφή, η οποία παρά το μέγεθός της δεν αντιμετωπίζεται επαρκώς, αφού οι διαδικασίες απορρύπανσης προχωρούν με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς», δήλωσε ο Μάρκος Ακύλας, πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Ομίλου Σαλαμίνας (ΠΕΡΙΒΟΣ).
Όπως είπε ο κ. Ακύλας, «αυτό που πρέπει να γίνει τώρα στην περιοχή, είναι να ενταθούν οι προσπάθειες απορρύπανσης, ώστε να συλλεχθεί το μαζούτ το συντομότερο δυνατό και στη συνέχεια να υπάρξει διαρκής παρακολούθηση των περιβαλλοντικών και βιολογικών δεικτών, ώστε να γνωρίζουμε το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος».
«Αν μία μικρή σχετικά διαρροή δημιουργεί μια τέτοια καταστροφή, δίπλα στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας και το επιχειρησιακό κέντρο του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, ποια ακριβώς είναι η δυνατότητα της χώρας να αντιμετωπίσει διαρροές και ατυχήματα από μεγάλης κλίμακας πετρελαϊκές δραστηριότητες στο Ιόνιο και το Κρητικό Πέλαγος; Το θέμα δεν είναι αν θα συμβεί κάποιο άλλο ατύχημα, αλλά πότε» δήλωσε ο κ. Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος της εκστρατείας για τις κλιματικές αλλαγές και την ενέργεια στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace, καθώς ομάδα ακτιβιστών και εθελοντών της οργάνωσης βρίσκεται ήδη στον Σαρωνικό, με στόχο την ανεξάρτητη καταγραφή και ανάδειξη του προβλήματος και την υποστήριξη της προσπάθειας απορρύπανσης.
Απ’ την πλευρά του, το Διεθνές Ταμείο για την Φύση (WWF) σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Μία χώρα με μεγάλη θαλάσσια κυκλοφορία - διελεύσεις δεξαμενόπλοιων και άλλων σκαφών - παρουσιάζεται ανέτοιμη να αντιδράσει έγκαιρα, προστατεύοντας τον θαλάσσιο πλούτο και τις ακτές της, ακόμη και σε ένα περιστατικό που ήταν αρχικά σχετικά περιορισμένης έκτασης».
Σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση, «δυστυχώς, ο κίνδυνος για περιστατικά θαλάσσιας ρύπανσης είναι υπαρκτός και μπορεί γίνει εύκολα κατανοητός, κοιτάζοντας τους χάρτες που αφορούν σε κίνηση tankers και σε ατυχήματα θαλάσσιων μεταφορών στις ελληνικές θάλασσες».
Ακτιβιστές της Greenpeace ξεδίπλωσαν πανό με το μήνυμα «Σύντομα σε μία παραλία κοντά σας» στην παραλία Λιμνιώνα στα Σελήνια της Σαλαμίνας
Καταλήγοντας το WWF τονίζει ότι «αυτή τη στιγμή, προτεραιότητα έχει η αντιμετώπιση της καταστροφής. Ως προς αυτό, το WWF Ελλάς δηλώνει «παρών» σε κάθε πιθανό κάλεσμα από το Λιμενικό Σώμα για συμμετοχή εθελοντών σε επιχείρηση καθαρισμού. Οι περιβαλλοντικές κρίσεις αντιμετωπίζονται με άμεσο έλεγχο και σχέδιο, αυστηρή εφαρμογή των περιβαλλοντικών νόμων και κοινωνική εγρήγορση».
Κουρουμπλής: Η παραίτησή μου στη διάθεση του πρωθυπουργού
«Θέτω εαυτόν πάντα στη διάθεση του πρωθυπουργού» δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής μετά την περιβαλλοντική καταστροφή στον Σαρωνικό. Ο ίδιος σημείωσε, πάντως, ότι η εικόνα σήμερα είναι «εντελώς διαφορετική» από ό,τι χθες.
Λίγο μετά την επίσκεψή του το πρωί της Πέμπτης στις περιοχές που έχουν πληγεί από την πετρελαιοκηλίδα ο Παναγιώτης Κουρουμπλής μίλησε στα Παραπολιτικά 90,1 και ερωτηθείς εάν σκέφτηκε την παραίτηση μετά την βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ» στη Σαλαμίνα, απάντησε: «Θέτω εαυτόν πάντα στη διάθεση του πρωθυπουργού».
Ο ίδιος, πάντως, εξέφρασε ταυτόχρονα τη βεβαιότητά του πως σε 20-25 μέρες δεν θα υπάρχει καμία αρνητική εικόνα.
«Η κατάσταση δείχνει να εξομαλύνεται. Ήδη σε σχέση με χθες, σήμερα υπάρχει διαφορά. Χωρίς υπερβολές, η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική» τόνισε.
Σημείωσε, ακόμη, πως γίνεται μια γιγαντιαία προσπάθεια για την απορρύπανση και έχουν επιστρατευθεί τρεις ειδικές εταιρίες που ειδικεύονται σε τέτοια ζητήματα.
Ανέφερε πως το δεξαμενόπλοιο «Αγία Ζώνη ΙΙ» ήταν ιδιοκτησίας του εφοπλιστή Κουντούρη. Αναφορικά με τη στεγανοποίηση του βυθισμένου πλοίου είπε πως έχει επιτευχθεί σε ποσοστό 99,9%.
Τέλος, ερωτηθείς για τις καταγγελίες περί μη τήρησης των κανόνων ασφάλειας στο δεξαμενόπολοιο επισήμανε πως «η εντολή που έδωσα είναι πως τα πάντα ελέγχονται. Και σε μένα δημιουργεί κάποιες απορίες όλη η διαδικασία».
Η Κομισιόν έστειλε σκάφος απορρύπανσης
Με την αποστολή σκάφους απορρύπανσης ανταποκρίθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο αίτημα της Ελλάδας για παροχή βοήθειας προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πετρελαϊκή ρύπανση.
«Το κέντρο έκτακτης ανάγκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανταποκρίθηκε ταχέως στο αίτημα της Ελλάδας και διαπιστώνω με ικανοποίηση άλλο ένα απτό παράδειγμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης στην πράξη», δήλωσε ο επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης.
«Το σκάφος απορρύπανσης που προσέφερε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια στη Θάλασσα έχει αρχίσει δραστηριότητες αντιμετώπισης στην πληγείσα περιοχή», πρόσθεσε.