5 Δεκεμβρίου 2012 – Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού

Από το 1985 ο ΟΗΕ έχει καθιερώσει την 5η Δεκεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού για την Οικονομική και Κοινωνική Ανάπτυξη. Το Thess-Δίκτυο, Δίκτυο Εθελοντικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης για τρίτη χρονιά φέτος οργανώνει την κεντρική εκδήλωση στην πόλη της Θεσσαλονίκης για την Ημέρα του Εθελοντισμού σε μια κρίσιμη οικονομική και κοινωνική συγκυρία για όλους μας.

Η φετινή μας εκδήλωση με θέμα « Μένεις εκτός ;;;» είναι μια παρέμβαση, ένα σχόλιο και μια υπενθύμιση για το δύσκολο κοινωνικό χειμώνα, τις κοινωνικές υποδομές της πόλης και κύρια τους ανθρώπους που πλήττονται. Η εκδήλωση του Thess-Δίκτυο θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 5/12 στην οδό Αριστοτέλους, μπροστά από το χώρο της κεντρικής εισόδου του κτιρίου του ΙΚΑ, από τις 17:00 και μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της επόμενης ημέρας και θα έχει τρία στάδια.

Από τις 17:00 έως τις 19:00, θεατρικό happening, το εστιατόριο των τάξεων, με την οργάνωση ενός γεύματος σε τρία επίπεδα για «πλούσιους», την «μεσαία τάξη» και «φτωχούς» και σχολιασμό της επικαιρότητας της πόλης μας στις συνθήκες της κρίσης. Στόχος  της παρέμβασης αυτής να καταδείξουμε το πόσο εύκολα μπορεί κάποιος να βρεθεί ανά πάσα στιγμή σε άλλο χώρο και σε άλλο περιβάλλον όπως επίσης και  να τονιστούν οι διαφορές και οι αντιθέσεις τον καιρό της κρίσης.

Από τις 19:00 έως τις 21:00, συζήτηση με εκπροσώπους εθελοντικών οργανώσεων που παρέχουν υποστήριξη σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες αλλά και φορείς της πόλης που διαθέτουν υποδομές και προσφέρουν βοήθεια σε συμπολίτες μας για τις κοινωνικές υποδομές της πόλης, τις ανάγκες των ευπαθών ομάδων και τις ελλείψεις που υπάρχουν. Στόχος μας η καταγραφή της παρούσας κατάστασης,  η υποστήριξη των εθελοντών και των εθελοντικών οργανώσεων της πόλης.

Από τις 21:00 έως το πρωί, με το χαρτόκουτό μου στην πλατεία. Διανυκτέρευση στην οδό Αριστοτέλους   με χαρτόκουτα και υπνόσακους ως μια συμβολική πράξη κατανόησης και αλληλεγγύης προς όλους τους συμπολίτες μας που βρίσκονται σε δύσκολη θέση. Στόχος να καταγραφεί πως οποιοσδήποτε από εμάς μπορεί την κάθε στιγμή να βρεθεί στη δύσκολη αυτή θέση.

Με το σύνολο της παραπάνω εκδήλωσης το Thess-ΔΙΚΤΥΟ θέλει να τονίσει την ανάγκη ενίσχυσης των κοινωνικών υποδομών της πόλης, της αξιοποίησης των εθελοντών και των εθελοντικών δικτύων  και της υποστήριξης των δομών που λειτουργούν έτσι ώστε να γίνουν πιο εύκολες οι δύσκολες ημέρες των συμπολιτών μας.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!