82η ΔΕΘ - Δήμοι: Από απλοί συλλέκτες, διαχειριστές αποβλήτων

του Νίκου Αβουκάτου

Στην ανάγκη επιτάχυνσης των έργων διαχείρισης στερεών απόβλητων, της κομποστοποίησης, της χωριστής συλλογής απορριμμάτων και των πράσινων σημείων, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στάθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος, κατά τον χαιρετισμό του στη διημερίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης με θέμα: «Νομοθετικές εξελίξεις και εφαρμογές στο χώρο της ανακύκλωσης της κομποστοποίησης και της πρόληψης», στην 82η ΔΕΘ.

«Χρειάζεται να υπάρξουν άμεσα οι απαραίτητες υποδομές. Στα μεγάλα έργα επεξεργασίας αποβλήτων έχουμε μπλέξει», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Φάμελλος και υπενθύμισε ότι «ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας, για το θέμα αυτό, στη διάρκεια του καλοκαιριού, άλλαξε τη θέση του μέσα σε λίγες ημέρες για το εάν θα είναι δημόσιο έργο ή μέσω σύμπραξης Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα».

Για τον λόγο αυτό, ο αναπληρωτής υπουργός πρότεινε ότι πρέπει να γίνει μια συζήτηση πρώτα από όλα στην τοπική αυτοδιοίκηση και να αξιολογηθούν τα έργα ανάλογα με τις απαιτήσεις, ενώ άφησε αιχμές για κάποιους, υπογραμμίζοντας ότι όλα πρέπει να γίνονται μπροστά στα συναρμόδια υπουργεία και όχι σε κλειστά γραφεία. «Εμείς από την πλευρά μας προφανώς θα συμβάλουμε με τα χρηματοδοτικά εργαλεία για την υλοποίηση των απαραίτητων έργων», σημείωσε.

Κατά τη διάρκεια της διημερίδας παρουσιάστηκε ο νέος νόμος 2939 που αφορά την ανακύκλωση, ο οποίος αναμένεται να κατατεθεί για ψήφιση τον Οκτώβριο, ενώ παρουσιάστηκε και η ΚΥΑ για την πλαστική σακούλα.

«Ο νέος νόμος θα δίνει κίνητρα με τη μείωση του κόστους διαχείρισης απορριμμάτων, αν κάνουμε ανακύκλωση, αλλά θα είναι και αυστηρός ,καθώς δεν θα επιτρέπεται η εμπορία προϊόντων εάν δεν πληρώνεται το κόστος και το τέλος ανακύκλωσης. Μαζί του θα συνδυαστούν ο περιορισμός της χρήσης της πλαστικής σακούλας και η χρηματοδότηση οικονομικών μορφών στη βάση της κυκλικής οικονομίας», υπογράμμισε ο κ. Φάμελλος.

Στην εισήγηση του με θέμα «Χρηματοδοτικά εργαλεία για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων την ΠΠ 2014-2020» ο Νικόλαος Μαμαλούγκας, προϊστάμενος της Υποδιεύθυνσης Τομέα Περιβάλλοντος Ε.Υ.Δ./Ε.Π.-Υ.ΜΕ.ΠΕΡ.Α.Α τόνισε ότι περισσότερα από 1,1 δισ. ευρώ είναι διαθέσιμα τα επόμενα χρόνια για τη διαχείριση αποβλήτων. Ωστόσο κατέστησε σαφές ότι «χρειάζεται να προσπαθήσουμε, να δούμε καλά τις μελέτες και τις άμεσες ανάγκες μας ώστε να λύσουμε το πρόβλημα της κακής διαχείρισης των αποβλήτων, σε ποσοστό πάνω από 50%».

Ο Δημήτριος Πολιτόπουλος, πρόεδρος του ΕΟΑΝ, σημείωσε ότι «η διημερίδα αποτελεί μια ευκαιρία για να ενημερώσουμε τους πολίτες και τους εμπλεκόμενους φορείς για το νέο νόμο που θα ψηφιστεί τον Οκτώβριο και με τον οποίο αναβαθμίζεται ο ρόλος του Οργανισμού σε ό,τι αφορά για έλεγχο και τη διαφάνεια των συστημάτων, προβλέπεται η συμμετοχή της κοινωνικής αλληλέγγυας οικονομίας ώστε να αυξήσουμε τα ποσοστά. Ακόμη, οι δήμοι από απλοί συλλέκτες γίνονται διαχειριστές θα έχουν τη δυνατότητα να συλλέγουν, να δεματοποιούν τα υλικά και να τα πωλούν προκειμένου να έχουν έσοδα για να μπορούν να μειώσουν τα έξοδα τους».

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννης Τσιρώνης υποστήριξε ότι «ο νέος νομός 2939 παίρνει "σάρκα και οστά" καθώς ο προηγούμενος απέτυχε. Οι δήμοι θα είναι ο βασικός φορέας για την ανακύκλωση και έχουμε ένα σκληρό αγώνα δρόμου μπροστά στον οποίο όλοι πρέπει να είμαστε νικητές και κυρίως η κοινωνία μας».

Τέλος, ο Θωμάς Ψαρράς, γενικός γραμματέας του δήμου Θεσσαλονίκης και υπεύθυνος σε θέματα ανακύκλωσης και καθαριότητας, εκτίμησε ότι «η συγκεκριμένη ημερίδα έχει έναν ουσιαστικό σκοπό να ενεργοποιήσει τους φορείς της αυτοδιοίκησης αλλά και τους ιδιώτες στη βάση της κυκλικής οικονομίας. Ο δήμος Θεσσαλονίκης στοχεύει στην αύξηση και τη διεύρυνση των ρευμάτων ανακύκλωσης όπως την κομποστοποίηση και τη δημιουργία πράσινων σημείων, και επιδιώκει την ευαισθητοποίηση των δημοτών».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση