82η ΔΕΘ: Η κινεζική INESA παρουσιάζει το πράσινο μέλλον των αστικών μετακινήσεων

του Δημήτρη Διαμαντίδη

Το «αύριο» της αστικής μετακίνησης με κάθε είδους όχημα, ιδιωτικό και δημόσιο, με «πράσινο» πρόσημο και μέσα από καινοτόμες πρωτοβουλίες, οι οποίες πρέπει να απασχολήσουν όλους τους δήμους της χώρας μας, παρουσιάζεται από την Κινεζική εταιρεία INESA μέσα στην 82η ΔΕΘ.

Η INESA μέσα στην έκθεση και στο περίπτερο της Κινεζικής συμμετοχής, δίνει μία εικόνα του μέλλοντος, που αναπτύσσεται μέσα από ένα «έξυπνο» δίκτυο κεντρικού φωτισμού με στύλους (όπως αυτός στην φωτογραφία), οι οποίοι κάνουν πολύ περισσότερα από το να φωτίζουν.

Το σύστημα της INESA επιτρέπει μέσα από το δίκτυο φωτισμού να συλλέγονται σε πραγματικό χρόνο δεδομένα και στοιχεία για πολλά διαφορετικά μέσα μεταφοράς, όπως ΙΧ, αστικά λεωφορεία και μετρό.

Όλος αυτός ο όγκος πληροφοριών ανεβαίνει σε διαδικτυακή πλατφόρμα, αναλύεται και γίνεται αντικείμενο επεξεργασίας, παρέχοντας το απαραίτητο υπόβαθρο για την λήψη on time αποφάσεων στο επίπεδο της αστικής μαζικής κυκλοφορίας.

INESA (840 x 1120)

Τα πλεονεκτήματα της χρήσης ενός τέτοιου κεντρικοποιημένου συστήματος είναι πολλά:

Αξιοποιεί υποδομές όπως ο «έξυπνος» δημόσιος φωτισμός, οι υπηρεσίες διαχείρισης στόλων (ταξί, οχημάτων εταιρειών courier, νοσοκομειακών, πυροσβεστικών οχημάτων κα) και τα συστήματα πάρκινγκ.

Ενοποιεί και συγκεντρώνει όλη την πληροφορία που παράγεται από διαφορετικά συστήματα, έτσι ώστε να μπορεί να γίνεται αποτελεσματικά η ταυτόχρονη και σε πραγματικό χρόνο επεξεργασία όλων αυτών των δεδομένων.

Όσον αφορά στα προτερήματα του «έξυπνου» φωτισμού, με τη χρήση πολλών διαφορετικών αισθητήρων, επιτυγχάνεται εξοικονόμηση ενέργειας και βέλτιστη χρήση.

Οι στήλοι φωτισμού της INESA, εκτός από φωτισμό, μπορούν να καλύψουν με WIFI μεγάλες αστικές περιοχές (μέσω υποδομής 4G), όπως επίσης και να δώσουν με ενσωματωμένες διαδικτυακές κάμερες, εικόνες από τους δρόμους, στους οποίους είναι τοποθετημένοι.

Αυτές οι δυνατότητες επιτρέπουν την παρακολούθηση της κυκλοφορίας των οχημάτων, ενώ εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι η αυξομείωση του φωτισμού μπορεί να λαμβάνει υπόψη της ιδιαίτερες συνθήκες (κλιματικές ή άλλες) και να προσαρμόζεται ανάλογα.

Το σύστημα της INESA επιτρέπει μεταξύ άλλων παρεμβάσεις στα εξής:

- Πάρκινγκ
Μέσα από την αναγνώριση των πινακίδων κυκλοφορίας των οχημάτων, αλλά και με τη χρήση άλλων αισθητήρων, δίνεται η δυνατότητα να ελέγχονται οι είσοδοι-έξοδοι οχημάτων από χώρους στάθμευσης, με προφανή αποτελέσματα για την ρεαλιστική και κεντρικοποιημένη αποτύπωση της διαθεσιμότητας πάρκινγκ.

- Άνθρωποι, δρόμοι και αστικά λεωφορεία.
Τώρα που ο ΟΑΣΘ θέλει να εκσυγχρονιστεί και να γίνει πιο αποτελεσματικός, ίσως θα έπρεπε να δει το σύστημα της INESA και την παράμετρο που τον αφορά. Οι on-line υποδομές της Κινεζικής εταιρείας παρέχουν ολοκληρωμένες υπηρεσίες εξυπηρέτησης του επιβάτη της αστικής συγκοινωνίας, οι οποίες ξεπερνούν το επίπεδο της απλής πληροφόρησης για το πότε έρχεται το επόμενο λεωφορείο.

- Αυτόματο Σύστημα Εισιτηρίων
Και για το επερχόμενο Μετρό Θεσσαλονίκης έχει προβλέψει η INESA. Η Κινέζικη επιχείρηση έχει ενσωματώσει στο σύστημα της μία αυτόματη δομή πώλησης εισιτηρίων για το Μετρό, ελέγχου, στατιστικών και εκκαθάρισης των σχετικών δεδομένων.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση