85η ΔΕΘ - Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών: Νέα εργαλεία απέναντι στις φυσικές καταστροφές

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών συμμετέχει στην 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (11-19/09/2021), στο Περίπτερο 7 της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας, προβάλλοντας την εμβληματική δράση «ΝΟΑ-AEGIS - Υποδομή για την ασφάλεια, την προστασία και την ανθεκτικότητα σε κινδύνους καταστροφών».

Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη νέα κεντρική υποδομή του ΕΑΑ, που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, που θα διασυνδέει και τα 3 Ινστιτούτα του για εφαρμοσμένη έρευνα, ανάπτυξη υπηρεσιών και καινοτόμων εργαλείων σχετικών με την Ασφάλεια, την Προστασία και την Κοινωνική Ανθεκτικότητα σε Φυσικές, Ανθρωπογενείς και Τεχνολογικές καταστροφές.

Τα σχετικά εργαλεία και υπηρεσίες ήδη αναπτύσσονται από ερευνητικές ομάδες του ΕΑΑ - και χρησιμοποιούνται εν μέρει από επιχειρησιακούς φορείς της Πολιτείας - αλλά είναι απαραίτητη η ενίσχυση των υποδομών τους με υψηλής τεχνολογίας επιστημονικά όργανα, αναβαθμισμένες παρατηρησιακές δυνατότητες και δυνατότητες επεξεργασίας τεράστιου όγκου δεδομένων μέσω της απόκτησης υπερ-υπολογιστή, νέων κτηριακών εγκαταστάσεων, η ενίσχυση των συνεργειών (διεθνών, περιφερειακών και εθνικών) αλλά και η στελέχωση με νέους επιστήμονες.

Στο πλαίσιο συμμετοχής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στη #85ηΔΕΘ πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το 3ο #AEGISNOA webinar με τίτλο: «Η νέα υποδομή NOA-AEGIS για την Ασφάλεια, Προστασία και Κοινωνική Ανθεκτικότητα ως μέσο ανάπτυξης Περιφερειακής Συνεργασίας στην Πολιτική Προστασία» με ομιλητές τον Διευθυντή και Πρόεδρο του ΔΣ του ΕΑΑ, Μανώλης Πλειώνης και ο Καθηγητής Εκτίμησης Κινδύνου του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου και Επισκέπτης Ερευνητής του ΕΑΑ, Γιώργος Μπούστρας. Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας, Καθ. Αθανάσιος Κυριαζής.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το σεμινάριο από το κανάλι του ΑΠΕ-ΜΠΕ στο YouTube https://www.youtube.com/user/AMNAwebTV και στο κανάλι YouTube του ΕΑΑ.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση