Ο «Τυφώνας»... σκούπισε πάνω από 10 τόνους σκουπίδια στις Σποράδες σε έναν μήνα (φωτο)

Στις ακτές των Σποράδων βρέθηκε ο «Τυφώνας» ή αλλιώς «Typhoon», το υπερσύγχρονο πλοίο του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη, με στόχο του τον καθαρισμό των ακτών από κάθε είδος απορριμμάτων. Στο πλαίσιο του προγράμματος «Typhoon Project», συνέλεξε περισσότερους από 10 τόνους απορριμμάτων από 172 παραλίες της Σκιάθου, της Σκοπέλου, της Αλοννήσου και των μικρών νησιών Τσουγκριά, Περιστέρα, Κυρά Παναγιά, Γιούρα και Ψαθούρα.

 Τα κύρια απορρίμματα που εντοπίστηκαν και απομακρύνθηκαν ήταν κομμάτια φελιζόλ αλιευτικής προέλευσης, μικρά πλαστικά κομμάτια, σχοινιά και σπάγκοι αλιείας, πλαστικά μπουκάλια νερού/αναψυκτικού, καθώς και πλαστικά ποτήρια.

Η δράση διήρκησε από τις 31 Ιουλίου έως τις 29 Αυγούστου 2020.

Το «Typhoon» είναι ένα νορβηγικής κατασκευής πλοίο 72 μέτρων που αποκτήθηκε από το Ίδρυμά μας και συμβάλλει στο έργο καθαρισμού παράκτιων και υποθαλάσσιων περιοχών. Εκτός από σύγχρονα συστήματα ναυτικής πλοήγησης, το πλοίο φιλοξενεί 5 ταχύπλοα για τον καθαρισμό δυσπρόσιτων ακτών και διαθέτει κάδους απορριμμάτων μεγάλης χωρητικότητας, κατάλληλους για τη διαλογή των ανακυκλώσιμων ειδών που συλλέγονται κατά τη διάρκεια των δράσεων.

Το «Typhoon Project», με την ομάδα του να αποτελείται από στελέχη του Ιδρύματος και μόνιμο προσωπικό του σκάφους, ξεκίνησε πιλοτικά τις δράσεις του στα τέλη Ιουλίου του 2019, καθαρίζοντας δυσπρόσιτες ακτές ανά την Ελλάδα. Μέχρι σήμερα, έχει καθαρίσει περισσότερο από 1200 ακτές και έχει απομακρύνει πάνω από 117 τόνους απορριμμάτων. Το πλοίο συνεχίζει τη δράση του σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, σε συνεργασία με μη κυβερνητικές οργανώσεις, ερευνητικούς φορείς, καθώς και ακαδημαϊκά ιδρύματα.

Ο καθαρισμός του συνόλου των ελληνικών ακτών είναι το μεγάλο στοίχημα του “Τυφώνα”, το οποίο λειτουργεί ως καταλύτης στην προστασία των ελληνικών θαλασσών από τη ρύπανση.Πάνω στο «Typhoon» υπάρχουν ακόμη 6 κάδοι απορριμμάτων μεγάλης χωρητικότητας, στους οποίους γίνεται η διαλογή των ανακυκλώσιμων ειδών.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση