4 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων

Σήμερα, 4 Απριλίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων με πάνω από 1 εκατομμύριο αδέσποτα στην χώρα μας. Δεν είναι ημέρα γιορτής αλλά ημέρα υπενθύμισης για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στην χώρα μας, την οποία μας θυμίζει η Ζωοφιλική Ένωση Ηλιούπολης.

Στη χώρα μας, δυστυχώς, δεν είναι λίγα τα φαινόμενα κακοποίησης των ζώων. Τόσο η εγκατάλειψη όσο και η έμπρακτη βία (τραυματισμοί, βασανιστήρια, θανατώσεις) καταδεικνύουν ζήτημα έλλειψης πολιτισμού και οφείλουν να θεωρούνται εγκληματικές πράξεις.

Η 4η Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα για τα Αδέσποτα Ζώα, μπορεί να είναι μια ημέρα ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης. Σε όσους ισχυρίζονται ότι ζούμε σε δύσκολους καιρούς και δεν υπάρχει ο χρόνος και η πολυτέλεια για ενασχόληση με τέτοια ζητήματα, οι κτηνίατροι απαντούν ότι η αντίσταση στην ηθική κρίση και η προάσπιση αρχών, αξιών και δικαιωμάτων είναι ίσως ο μόνος τρόπος για να βγούμε από αυτήν την παρακμή. Και δεν μπορεί παρά η βελτίωση να ξεκινήσει από την υπεράσπιση των αδύναμων ζώων.

Στοιχεία-σοκ για τα αδέσποτα του πλανήτη.

Στις μέρες μας, υπολογίζεται ότι 600 εκατομμύρια αδέσποτα ζώα διαβιούν υπό άθλιες συνθήκες στον πλανήτη μας, αναφέρει ο Επίτροπος Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, Γιάννης Γιαννάκη με την ευκαιρία της 4ης Απριλίου Παγκόσμιας Ημέρας Αδέσποτων Ζώων η οποία καθιερώθηκε το 2010.

Σε ανακοίνωσή του ο Επίτροπος αναφέρει, επίσης, “ότι τα αδέσποτα ζώα βιώνουν μια ζωή φτωχή και δυστυχισμένη στους δρόμους αφού συχνά ταΐζονται ανεπαρκώς, υποφέρουν από υπερβολική ζέστη, κρύο και από ασθένειες ενώ ακόμη πιο συχνά κινδυνεύουν από εχθρικά και βίαια άτομα”.

Προσθέτει ότι “επιστημονικές έρευνες επιβεβαιώνουν την προσφορά των κατοικίδιων τόσο στην ψυχική όσο και στη σωματική υγεία του ανθρώπου, συμπέρασμα το οποίο αποτελεί ακόμα ένα λόγο ώστε να αναλάβουμε όλοι δράση στο θέμα της προστασίας των αδέσποτων ζώων αλλά και να αναλάβουμε την ευθύνη με την υιοθεσία ενός κατοικίδιου”.

Για την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων ο Επίτροπος αναφέρει ότι “στοχεύει στο να ευαισθητοποιήσει, κινητοποιήσει και να δώσει ελπίδα στα απανταχού αδέσποτα ζώα αλλά και να τιμήσει όλους τους φιλόζωους οι οποίοι έμπρακτα αποδεικνύουν καθημερινά την αγάπη τους για τα απροστάτευτα αυτά πλάσματα”.

Καταλήγει με το σχόλιο του Ινδού πολιτικού και στοχαστή, Μαχάτμα Γκάντι, ο οποίος είπε πως «Το μεγαλείο και η ηθική πρόοδος ενός έθνους μπορούν να κριθούν από τον τρόπο που φέρεται στα ζώα».

Πρέπει να αλλάξουμε όλοι συνήθειες για να αντιμετωπίσουμε αυτήν την σοβαρή κατάσταση. Τι μπορούμε να κάνουμε:

Πιέζουμε τον δήμο μας για την στείρωση και την περίθαλψη των αδέσποτων.

Αφήνουμε ξηρά τροφή και νερό έξω από την πόρτα μας.

Ενισχύουμε τη φιλοζωική της περιοχής μας με εθελοντική βοήθεια, φάρμακα και τροφές.

Στειρώνουμε το κατοικίδιο μας.

Και αν θέλουμε κατοικίδιο υιοθετούμε με υπευθυνότητα και σώζουμε ένα πλάσμα από τον δρόμο.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση