Διαδικτυακή ημερίδα για την υγεία του εδάφους

Tο Ελληνικό Φόρουμ Βιο-οικονομίας και το Εργαστήριο Βιο-οικονομίας, Κυκλικής οικονομίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Πειραιώς οργανώνουν διαδικτυακή ημερίδα με τίτλο "Διακοπή της υποβάθμισης του εδάφους - Ανακύκλωση, Βιοαποδόμηση και Κομποστοποίηση"την Τετάρτη 24/11/2021 και ώρα 5.00 – 7.30μμ, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας για το έδαφος στις 5 Δεκεμβρίου.

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης, θα παρουσιαστούν ένα μεγάλο Ευρωπαϊκό Ερευνητικό έργο (MAGIC), ένα ερευνητικό έργο συνεργασίας Ελλάδας – Κίνας (FORTE) και ένα μεγάλο έργο με χρηματοδότηση από το ΒΒΙ (RECOVER), τα οποία αναδεικνύουν  τις δυνατότητες καλλιέργειας σε υποβαθμισμένα εδάφη, την δυνατότητα αποκατάστασης των εδαφών με καλλιέργειες κατάλληλων φυτών, αλλά και τη σημασία της ανακύκλωσης και αποικοδόμησης των πλαστικών συσκευασιών, αγροτικών μεμβρανών και απορριμμάτων για τη διατήρηση της υγείας του εδάφους.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, θα παρουσιαστούν σχετικές τεχνολογίες και προϊόντα από διεθνούς φήμης εταιρείες και οργανισμούς ( Ελληνική Ένωση Βιομάζας, UNISCRAP PBC., Novamont S.p.A, ANTHIS SA).

 H ανάγκη για ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση των εμπλεκόμενων φορέων θα παρουσιαστεί από την καθηγήτρια Δρ. Κωνσταντίνα Κοτταρίδη του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Σύμφωνα με μελέτη της ΕΕ, το 25% της ευρωπαϊκής γης βρίσκεται σε υψηλό κίνδυνο ερημοποίησης. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην κατάρρευση του τοπίου και των οικοσυστημάτων, καθιστώντας τις κοινωνίες πιο ευάλωτες σε ακραία γεγονότα και κινδύνους για την επισιτιστική ασφάλεια. Για να αντιστραφεί αυτή η τάση, η κυκλική βιοοικονομία πρέπει να διαδραματίσει βασικό ρόλο στην καθημερινή μας ζωή ώστε «για να κάνουμε περισσότερα με λιγότερα», αποκαθιστώντας τη γονιμότητα του εδάφους και αποφεύγοντας τη μόλυνσή του, καταναλώνοντας λιγότερους πόρους, και δημιουργώντας νέες εισοδηματικές ευκαιρίες που διασφαλίζουν την αποτελεσματική χρήση τους.

Η απεξάρτηση από το πετρέλαιο και η μετάβαση στην κυκλική βιο-οικονομία προϋποθέτουν αειφόρα επάρκεια βιομάζας για παραγωγή ενέργειας και προϊόντων. Σε αυτό το πλαίσιο, η κοινωνία εξαρτάται από τα γόνιμα εδάφη και τη μακροπρόθεσμη συντήρησή τους.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν αλλά απαιτείται εγγραφή μέχρι τις 22/11. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε επικοινωνήστε στο email bioecoforum@gmail.com

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση