Πράσινοι από Θεσσαλονίκη: Το ουκρανικό ανέδειξε την ανάγκη απεξάρτησης από ορυκτά καύσιμα

του Νίκου Αβουκάτου

Πλώρη για ενωτική πορεία του οικολογικού χώρου στις εθνικές εκλογές, στις ευρωεκλογές και στην τοπική αυτοδιοίκηση βάζουν οι Πράσινοι.

Όπως είπε ο συν-εκπρόσωπος των Πρασίνων, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη, Μιχάλης Τρεμόπουλος, «η κρίση στην Ουκρανία έφερε στο προσκήνιο τα θέματα της απεξάρτησης και της αποδέσμευσης από τα ορυκτά καύσιμα» και διατύπωσε τη θέση του κόμματος ότι «είναι σημαντικό να αυξηθούν τα έργα ΑΠΕ, αλλά με σεβασμό στη βιοποικιλότητα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η πρόσφατη εξαγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη για νέες εξορύξεις υδρογονανθράκων δεν συμβαδίζει με τη λογική της απολιγνιτοποίησης «με την οποία ο πρωθυπουργός παρουσιάζεται ως "πράσινος"».

«Δυστυχώς επανήλθε το λόμπι των εξορύξεων υδρογονανθράκων αλλά και της πυρηνικής ενέργειας. Υπάρχει εμπλοκή της Ελλάδας για την κατασκευή αντιδραστήρα στο πυρηνικό εργοστάσιο της Βουλγαρίας», κατήγγειλε ο κ. Τρεμόπουλος.

Αναφερόμενος σε κοινωνικά ζητήματα, και σχολιάζοντας συγκεκριμένα τη διαχείριση στην πανδημία, ο ίδιος έδωσε έμφαση στις σοβαρές ελλείψεις του συστήματος υγείας. «Ο σημαντικός αριθμός των νεκρών έδειξε την αναποτελεσματικότητα του ΕΣΥ, με το προσωπικό να βιώνει εξοντωτικά ωράρια. Είναι επιτακτική ανάγκη να γίνουν ουσιαστικές ενέργειες για ουσιαστική και ριζική ανάβαθμισή του», τόνισε ο κ. Τρεμόπουλος. Υπενθυμίζεται ότι ο Μ. Τρεμόπουλος έδωσε πολυήμερη μάχη με τον κορωνοϊό, έχοντας μάλιστα διασωληνωθεί.

Για τα θέματα της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο συν-εκπρόσωπος του κινήματος είπε ότι «δεν είναι μόνο το καθεστώς Πούτιν, το έλλειμμα δημοκρατίας υπάρχει σε αρκετά σημεία του πλανήτη».

Από την πλευρά του, ο πρώην ευρωβουλευτής Νίκος Χρυσόγελος, αναφερόμενος στην κλιματική κρίση, σημείωσε ότι «η οικονομία χρειάζεται μια ριζικη αλλαγή».

«Η έκρηξη στις τιμές της ενέργειας έφερε ακρίβεια στα είδη διατροφής. Έχουμε μία συνολική κρίση αλλά οι επιδοτήσεις είναι ψίχουλα, ιδίως για μια κρίση που θα είναι μακροχρόνια. Δεν θα αντιμετωπιστεί η ακρίβεια στην ενέργεια με τη σημερινή κατάσταση, αποδομούνται οικογένειες και επιχειρήσεις», είπε ακόμη ο κ. Χρυσόγελος.

«Εμείς προτείνουμε την αλλαγή του σημερινού συστήματος. Ο πρωθυπουργός δίνει "λύσεις" με νέες εξορύξεις ορυκτών καυσίμων. Εμείς λέμε κοινωνική συνοχή και αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας και της κλιματικής κρίσης. Καλύτερο είναι να δοθούν 20 δισ. ευρώ σε προγράμματα αξιοποίησης των ΑΠΕ και την εξοικονόμηση ενέργειας, και βέβαια σε παραγωγικές επενδύσεις, όπως η εγχώρια κατασκευή φωτοβολταϊκών και συστημάτων ενέργειας, όπως οι αντλίες θερμότητας, για να δοθούν λύσεις προς όφελος της οικονομίας και της κοινωνίας», πρόσθεσε.

Η Ελεονώρα Ζώτου, μέλος της Γραμματείας των Πράσινων, αναφέρθηκε στις πολιτικές για τους πρόσφυγες ενώ ο Αλέκος Γεωργόπουλος, μέλος του συμβουλίου σε ζητήματα δημοκρατίας, στάθηκε στη συμφωνία Ελλάδας και Βουλγαρίας για την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση