«Aναπόφευκτη πρόκληση» για τη Θεσσαλία η κλιματική αλλαγή

Σχεδόν εκατό εισηγητές και περισσότεροι από επτακόσιοι σύνεδροι παρακολούθησαν το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο με θέμα: «ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ: Η Αυτοδιοίκηση και η Θεσσαλία μπροστά στην παγκόσμια πρόκληση» που πραγματοποιήθηκε στις 9 και 10 Ιουνίου στην Καρδίτσα. Παράλληλες δραστηριότητες, με εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας και μια τεχνική έκθεση που περιλάμβανε την συμμετοχή σαράντα επιχειρήσεων και φορέων πλαισίωσαν το συνέδριο.

O διακεκριμένος Ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός, Καθηγητής  Φυσικής της Ατμοσφαίρας, Επόπτης του Κέντρου Έρευνας Φυσικής της Ατμοσφαίρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών ανέπτυξε τους συσχετισμούς πληθυσμού και οικονομίας με την κλιματική αλλαγή. Αναφέρθηκε εκτενώς στις επιπτώσεις του φαινομένου, στη στάθμη της θάλασσας, την αλιεία, τη γεωργία, τη βιοποικιλότητα, τα οικοσυστήματα, ακόμη και τον τουρισμό και την υγεία.

Ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου, Κωνσταντίνος Διαμάντος, πρώην Πρόεδρος ΤΕΕ / ΤΚΔ Θεσσαλίας μέλος ΔΣ ΠΕΔ σημείωσε ότι «με βάση τις δυνατότητες της εποχής οφείλουμε να διατυπώσουμε ένα συγκροτημένο δυικό στρατηγικό πλαίσιο: για την "κλιματική μεταβολή" και την "κλιματική αλλαγή"» και σημείωσε τη σημασία ενός μοντέλου διαβίωσης στη Γη που θα περιλαμβάνει όλες τις βασικές ανάγκες αλλά και όλους τους αναπτυξιακούς στόχους σε ένα κλιματικά προσαρμοσμένο «Πρότυπο Αξιοβίωτης παρουσίας του ανθρώπου και Αειφόρου Αναπτυξιακού μοντέλου».

Η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και μεταβολή απαιτεί κυρίαρχα την υιοθέτηση πολιτικών σε τομείς όπως: Υδατικοί Πόροι, Γεωργία/ Φυσικά Οικοσυστήματα, Τριτογενής τομέας, Χωρική διάσταση Αστικού και Περιαστικού, Υποδομές & Κτίρια, Διαχείριση Φυσικών Πόρων &Κρίσεων, Καινοτομία, Χρηματοοικονομικά εργαλεία/ Ευρωπαϊκά προγράμματα & Κυκλική Οικονομία, Ανθρωπιστική αλυσίδα (Πολιτισμός & Μνημεία, Υγεία, Αθλητισμός, Τουρισμός, Διατροφή, Εκπαίδευση).

«Έχουμε μία Θεσσαλία η οποία σε επίπεδο όλων των κλιματικών δεικτών και των παραγωγικών διεργασιών (ιστορικών και νέων) βρίσκεται σε μία αναπόφευκτη πρόκληση αντιμετώπισης τόσο της κλιματικής μεταβολής όσο και της κλιματικής αλλαγής και για αυτό οφείλει να επιδείξει άμεσα περιβαλλοντικά αντανακλαστικά», υποστήριξε ο κ. Διαμάντος.

Κλείνοντας τις εργασίες του 1ου Πανελληνίου Συνεδρίου για την Κλιματική Αλλαγή, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας και Δήμαρχος Μουζακίου, Γεώργιος Κωτσός, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι όλοι πρέπει να σταθούμε απέναντι σε αυτό το φαινόμενο και να θέσουμε τις σωστές βάσεις προς όφελος όλου του κόσμου. «Η τοπική Αυτοδιοίκηση ήταν και παραμένει ο πιο κοντινός θεσμός προς τον πολίτη. Αυτή την θεσμική αρμοδιότητα που περιγράφεται στο σύνταγμα της Ελλάδος δεν πρέπει να την απεμπολήσουμε ποτέ. Με όλα τα μέσα που διαθέτουμε τις πρωτοβουλίες που απαιτούνται ώστε να συμβάλλουμε αποφασιστικά στην αντιμετώπιση αυτού του παγκόσμιου φαινομένου. Στόχος είναι να δημιουργήσουμε όσους περισσότερους μπορούμε ενεργούς πολίτες. Πολίτες που θα νοιάζονται για την ποιότητα στην καθημερινότητα τους και θα προστατεύουν το περιβάλλον. Είναι γεγονός ότι στην αυτοδιοίκηση, έχουμε πολύ δουλειά να κάνουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν θα ήταν υπερβολή να αναφέρουμε ότι οι Δήμοι είναι ίσως οι πιο οργανωμένοι δημόσιοι φορείς, παρά τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Θα ήταν όμως υπερβολή εάν λέγαμε  ότι από μόνοι τους μπορούν να δώσουν όλες τις απαντήσεις σε αυτό το τεράστιο ζήτημα. Μόνο μέσα από την δικτύωση φορέων μπορούμε να είμαστε αποτελεσματικοί και να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Υπουργεία, Α΄ και Β΄ βαθμόςΤ.Α., Επιμελητήρια, εθελοντικές οργανώσεις, πολίτες και τόσοι άλλοι πρέπει να δρομολογήσουν άμεσα συνεργασίες», είπε.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση