του Νίκου Αβουκάτου
Τα περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού αποτελούν τον μεγάλο πονοκέφαλο για τους αγρότες που χρειάζονται άμεσα εργατικό δυναμικό στα χωράφια τους. Μια ομάδα νέων από τη Θεσσαλονίκη αποφάσισε να θέσει σε λειτουργία την πλατφόρμα Agro-U την 1η Απριλίου, επιχειρώντας να κλείσει αυτό το κενό ως ο συνδετικός κρίκος μεταξύ αγροτών και ατόμων που ψάχνουν εργασία. Στην πλατφόρμα μπορεί και ο αγρότης να ψάξει εργάτες, αλλά και το αντίστροφο.
Η Agro-U είναι ένα απλό και εύκολο στη χρήση εργαλείο. Είναι προσβάσιμο μέσα από το διαδίκτυο από υπολογιστή και κινητό τηλέφωνο. Τόσο αγρότες όσο και άτομα που ψάχνουν εργασία στον αγροτικό τομέα μπορούν να συμπληρώσουν τα στοιχειά τους στις ειδικά διαμορφωμένες φόρμες που υπάρχουν, μια για τον αγρότη και μια για τον εργαζόμενο. Η πλατφόρμα προσφέρει προσωποποιημένη εξυπηρέτηση και online τεχνική υποστήριξη όλο το 24ωρο.
«Συμπληρώσαμε τον πρώτο μήνα λειτουργίας της πλατφόρμας και σύμφωνα με τα στοιχεία οι ηλικίες που απευθύνονται σε εμάς, τόσο σε αγρότες όσο και σε εργαζόμενους, ποικίλουν. Έχουμε αιτήσεις από άτομα που είναι 19 μέχρι και 60, με τον νεότερο αγρότη που έκανε αίτηση να είναι 22 ετών», λέει στη Greenagenda.gr ο ιδρυτής της Agro-U Κυριάκος Νικολαΐδης, απόφοιτος του τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ και φιναλίστ του regeneration food innovation. Την ομάδα πλαισιώνει η Κορίνα Χατζηγεωργίου, απόφοιτος του τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με ειδίκευση και υποτροφία στις web εφαρμογές από την Google και φιναλίστ του regeneration project future.
Αυτή την περίοδο οι αγροτικές εργασίες αφορούν την προετοιμασία των καλοκαιρινών φρούτων και υπάρχει έντονη κινητικότητα σε Ημαθία και Πέλλα καθώς και σε άλλες περιοχές της Ελλάδος που χρειάζονται αραιώματα. Για παράδειγμα, χωράφια με μήλα και ροδάκινα.
«Τις ανάγκες των αγροτών τις γνωρίζουμε από πρώτο χέρι γιατί ο ένας από τους ιδρυτές είναι αγρότης και γεωπόνος. Μέχρι σήμερα περίπου 2.500 άτομα εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους και έκαναν χρήση της πλατφόρμας. Ήδη, οι πρώτοι ενδιαφερόμενοι έχουν έρθει σε επαφή με τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους για να ξεκινήσουν την απασχόλησή τους. Λόγω της δύσκολης αυτής κατάστασης η υπηρεσία προσφέρεται δωρεάν», λέει ο κ. Νικολαίδης.
Η λειτουργία της πλατφόρμας θα συνεχιστεί για όσο υπάρχει ανάγκη στην αγορά εργασίας.
H ιδέα για τη δημιουργία της start-up έπεσε στο τέλος του 2019. Η ιδέα πήρε μορφή μέσα από σεμινάρια επιχειρηματικότητας στο Ok!Thess, μία πρωτοβουλία του δήμου Θεσσαλονίκης.
Κατάγομαι από αγροτική οικογένεια από ένα χωριό του Ν. Πέλλας έχω εργαστεί σε φρουτοκαλιεργειες, κλάδεμα,αραίωμα,μάζεμα συσκευασία φρούτων, καθώς επίσης τσαπισμα αραίωμα φυτών,καθαρισμα ζιζανιων, μάζεμα πχ ντομάτες κλπ και σε διαλογητηρια φρούτων.